• Πολιτισμός

    Τερψιχόρη Αγγελοπούλου: Μετά το θρίαμβο της Greek Sale στο Παρίσι

    Θεόδωρος Ράλλης La Captive


    Θρίαμβος για την ελληνική τέχνη στο Παρίσι όπου η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου διοργάνωσε την 38η Greek Sale για τον οίκο Bonhams. Στα 3.000.000 ευρώ έκλεισε ο τζίρος της δημοπρασίας.

    Καθότι ο μοναδικός αμιγώς βρετανικός από τους τρεις κολοσσούς των δημοπρασιών, μετέφερε μερικά τμήματα πωλήσεών του στη Γαλλία για να αποφύγει τους δασμούς στη μετά το Brexit εποχή.

    Ίσως η νέα φιλοξενία και η θέρμη της Πόλης του Φωτός να αναζωογόνησαν τα πνεύματα: Τέσσερις ώρες κύλησαν για να ολοκληρωθεί η δημοπρασία, σε ένα κλίμα γιορτινό και ενθουσιώδες.

    Συνεχείς πλειοδοτικές προσφορές, ξεπερνούσαν σε κάθε λαχνό παρασάγγας την αρχική αγκύλη στις τιμές εκτίμησης. Συλλέκτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό έδειξαν την πίστη τους στη διαχρονική αξία αλλά και την επενδυτική προοπτική των ελληνικών έργων.

    Άλλαξε χέρια λοιπόν το 75% των έργων (by lot, δηλαδή ποσοστιαία πόσα πουλήθηκαν) και 84% ( by value, δηλαδή ποσοστιαία πόσο έχουν ανέβει τα έργα). Πολλά από αυτά παρέπεμπαν θεματικά στην Ελληνική Επανάσταση ενώ δεν έλειψαν και τα φιλελληνικά έργα.

    Από όλα τα θαυμαστά έργα, στη δημοπράτηση έλαμψε το μουσειακό εργο του Θεόδωρου Ράλλη με τίτλο La Captive, Αιχμάλωτη. Η τελική τιμή του στο σφυρί έφτασε τα 375,312 Ευρώ. Αρχική τιμή εκτίμησης: Χαμηλό 300.000, υψηλό 500.000.

    Ποιητικό και πολυεπίπεδο, αναδεικνύει σε όλο της το εύρος την τρομερή δεξιοτεχνία του ζωγράφου (1852-1909).

    Ακολούθησε η Σιλουέτα Εκεί κοντά και μακριά στη θάλασσα του Γιάννη Μόραλη (250.313) και η Σύνθεση για την Αγώνα της Ανεξαρτησίας του Εγγονόπουλου (175.313).

    Η υπεύθυνη της δημοπρασίας για τον οίκο Bonhams και διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων τέχνης στην Ελλάδα Art Expertise Τερψιχόρη Αγγελοπούλουαναφέρει δήλωσε:

    «Πρόκειται για έργο που μιλά σε κάθε ελληνική ψυχή το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα, τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης».

    Ούριος άνεμος στα πανιά της.



    ΣΧΟΛΙΑ