• Πολιτισμός

    Τεράστια η καθυστέρηση έργων του ΕΣΠΑ στην Κέρκυρα και στα άλλα Ιόνια Νησιά

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου


    Κάτω από 10%  είναι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα Ιόνια Νησιά (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων), παρά τα ανοιχτά και σε βάθος χρόνου προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Έργα που είχαν προταθεί τον Ιούνιο του 2019, ως ώριμα για την ένταξή τους, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν εγκεκριμένες μελέτες, άρα χρήζουν περαιτέρω ωρίμανσης και αδειοδότησης. Γεγονός που, όπως είναι φυσικό, μακραίνει ακόμη περισσότερο το χρόνο για την αποπεράτωσή τους.

    Επιπλέον, μελέτες και έργα, όπως για τα σεισμόπληκτα μνημεία της Κεφαλονιάς, έμειναν στα συρτάρια επί μία πενταετία για να βγουν μόνον στις παραμονές των εκλογών του Ιουλίου.

    Τις διαπιστώσεις αυτές έκανε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στην Κέρκυρα, όπου διερευνήθηκε η πορεία των έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και αυτών που έχουν την ωριμότητα να ενταχθούν τους επόμενους μήνες με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

     

    Αχίλλειον

     

    «Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είτε παραπλανήθηκε είτε ήθελε να παραπλανηθεί. Σήμερα οφείλομε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Η περίοδος της αγρανάπαυσης έχει τελειώσει», δήλωσε κατόπιν αυτών η υπουργός. Επισημαίνοντας ότι όλα τα έργα θα πρέπει τρέξουν, καθώς «οι χρόνοι αντιμετώπισης είναι πλέον διαφορετικοί και έχουν καθορισμένο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρείται στο ακέραιο».

    Το Νέο Φρούριο Κέρκυρας

     

    Και ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου παραμένει κλειστό, μετά τις ζημιές από τους σεισμούς του 2014, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την αποκατάστασή του, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες. Κάτι, που αναμένεται πάντως τώρα να προχωρήσει, καθώς πριν από ένα μήνα υπογράφηκε η διάθεση των αναγκαίων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Πολιτισμού για την προμελέτη αποκατάστασής του.

    Επίσης, κανένα έργο δεν είχε προβλεφθεί για τα δύο εμβληματικά μνημεία της πόλης, το Παλαιό και το Νέο Φρούριο. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης για τα μνημειακά φρουριακά συγκροτήματα, με την δέσμευση παράλληλα της υπουργού για την λειτουργία τους από την νέα τουριστική περίοδο.

    Για την πόλη της Κέρκυρας εξάλλου, που είναι ενταγμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεν έχει υπάρξει πλάνο με σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου και τους κανόνες αστικής λειτουργίας, όπως επιβάλλεται από τους όρους αυτού του διεθνούς φορέα. Κάτι υποχρεωτικό ώστε να παραμείνει η πόλη σ΄ αυτόν τον κατάλογο, πόσο μάλλον, που ο περιοδικός  έλεγχος της UNESCO θα γίνει σε 18 μήνες.

    Το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

    Πέραν αυτών και σχετικά με το Αχίλλειον, για την κατάσταση του οποίου, έγινε πολύς λόγος τελευταία, όπως δήλωσε η κυρία Μενδώνη η αποκατάστασή του θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Δεδομένου όμως, ότι την διαχείριση του Αχίλλειου έχει η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε ήδη να περιέλθει σε αυτό, αφού πρόκειται άλλωστε για μνημείο – μουσείο. Από τον συνολικό προϋπολογισμό των περίπου 12 εκατ. ευρώ για την αποκατάστασή του εξάλλου, μόνον τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν σήμερα το ΥΠΠΟ για δύο υποέργα.

    Όσον αφορά το Δημοτικό Θέατρο το υπουργείο Πολιτισμού προχωρήσει το έργο ανάδειξης και ανακατασκευής του με διαδικασία ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) ενώ θα υποστηριχθεί η προσπάθεια του δήμου να αναδειχθεί η Κέρκυρα σε μουσικό νησί της Ευρώπης, όπως επίσης και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού (π.χ. Αλυκές της Λευκίμμης και Κάστρο της Κασσιώπης) με την ένταξη έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

    Τέλος,  αποφασίστηκε να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα 2014-2020 μια σειρά έργων –αντιπροσωπευτικών για κάθε νησί- τα οποία είτε είναι ώριμα είτε μπορεί να ωριμάσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα με διάθεση εθνικών πόρων.



    ΣΧΟΛΙΑ