• Πολιτισμός

    Σπάνιος Πικάσο σε δημοπρασία για 40 εκατομμύρια δολάρια

    Πάμπλο Πικάσο (1881- 1973)


    Ένα πορτρέτο του Πικάσο, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο απεικονίζει τη μούσα του Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ θα ηγηθεί της δημοπρασίας έργων του 20ού αιώνα από τον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης, στις 11 Μαΐου.

    Πρόκειται για έναν ιστορικό πίνακα, ζωγραφισμένο κατά το κρίσιμο έτος, για την εξέλιξη του μεγάλου ζωγράφου, το 1932, ενώ προσφέρεται από τους απόγονους του παλαιού Ελβετού εμπόρου τέχνης Γιαν Κρούγκιερ. Ο σπάνιος πίνακας μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στη σειρά έργων ζωγραφικής του Πικάσο, που πρόκειται να βγουν στο σφυρί αυτή τη σεζόν, η οποία που συμπίπτει με την 50ή επέτειο από τον θάνατο του κορυφαίου καλλιτέχνη.

    Ζωγραφισμένο στις 18 Ιανουαρίου του 1932, το έργο με τίτλο «Νεκρή φύση στο παράθυρο» βρισκόταν στην ιδιοκτησία του καλλιτέχνη ενώ είχε παρουσιαστεί μόνον δύο φορές, λίγο μετά την δημιουργία του. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το κοινό για σχεδόν πέντε δεκαετίες ως το 1981. Για την ακρίβεια ο πίνακας βρισκόταν αρχικά,  ανάμεσα στα 10.000 έργα του Πικάσο, που κληρονόμησε η εγγονή του Μαρίνα Πικάσο, η οποία τα διοχετεύει στην αγορά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό της έργο.

    Η εγγονή του Πικάσο, Μαρία Πικάσο

    Η εγγονή του Πικάσο

    Η Μαρίνα Πικάσο είναι κόρη του Πάουλο Πικάσο, ο οποίος ήταν γιος του ζωγράφου από τον πρώτο του γάμο με την ρωσίδα μπαλαρίνα  Όλγκα Κχοκλόβα. Ύστερα από τη μεγάλη διαμάχη που ακολούθησε τον θάνατο του Πικάσο μεταξύ των κληρονόμων του, καθώς δεν είχε αφήσει διαθήκη, η ίδια κληρονόμησε το ένα πέμπτο της περιουσίας του, που αντιπροσωπευόταν με αυτό τον τεράστιο αριθμό έργων και με το σπίτι του καλλιτέχνη στις Κάννες.

    Το συγκεκριμένο έργο είχε πωληθεί στο εκλιπόντα έμπορο Γιαν Κρούγκιερ, ο οποίος καθοδηγούσε την Μαρίνα Πικάσο στις πωλήσεις της, ως το 2008 που πέθανε. Πρόκειται για μια δημιουργία του annus mirabilis (θαυμαστού έτους) του Πικάσο, αναδεικνύοντας την ισχυρή επιρροή της νεότατης Μαρί-Τερέζ πάνω στον καλλιτέχνη αλλά και τη μεγάλη άνθηση της δραστηριότητας, που ενέπνευσε στην τέχνη του, από το σχέδιο ως τη γλυπτική, τη χαρακτική  και τη ζωγραφική.

    Το έτος 1932 αναγνωρίστηκε άλλωστε ευρέως ως κομβική περίοδος στην καριέρα του Πικάσο. Κι αυτό, γιατί δημιούργησε περισσότερα από 100 σημαντικά έργα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, μεταξύ των οποίων διάφορα πορτρέτα της 22άχρονης τότε κρυφής ερωμένης της, καθώς ήταν παντρεμένος με την μπαλαρίνα Κχοκλόβα, τη γιαγιά της Μαρίνας.

    Πικάσο «Νεκρή φύση στο παράθυρο», 1932

    Υψηλές τιμές

    Το έργο παρουσιάστηκε στην περίφημη έκθεση  της Tate Modern το 2018 με τίτλο «Πικάσο 1932: Ερωτας, Δόξα, Τραγωδία» και πράγματι ορισμένοι πίνακες, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς έφθασαν σε πολύ υψηλές τιμές.

    Το εμβληματικό «Γυμνό, Πράσινα Φύλλα και Μπούστο» πουλήθηκε για περισσότερα από 106 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2010 και το έργο «Γυναίκα καθισμένη κοντά σε ένα παράθυρο» – πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ επίσης-  πωλήθηκε για περισσότερο από 103 εκατομμύρια δολάρια  το 2021 (Christie’s).  Πέρυσι εξάλλου, το «Γυμνή γυναίκα ξαπλωμένη» πουλήθηκε για 67,5 εκατομμύρια δολάρια (Sotheby’s).

    Σε αντίθεση με τα επόμενα πορτρέτα  της Μαρί-Τερέζ, τα οποία συνήθως χαρακτηρίζονται από πιο ζεστά χρώματα και από τις καμπύλες του σώματος της γυναίκας με την οποία ήταν τρελά ερωτευμένος ο Πικάσο, το «Νεκρή φύση στο παράθυρο» είναι έργο πολύ πιο γαλήνιο και διακριτικό. Δεν υπάρχει καμία απεικόνιση των καμπυλών της μούσας του, αντίθετα είναι ένα προφίλ της δίπλα σε ένα πιάτο με φρούτα και σε ένα βάζο με φυτά, ενώ στο φόντο υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο. Η χρωματική παλέτα τέλος, είναι μάλλον χλωμή και λεπτή.

    Να σημειωθεί, ότι η  λιθογραφική έκδοση του έργου, διαθέσιμη σε 500 εκδόσεις, έχει φθάσει στο παρελθόν σε δημοπρασίες τα 2.400 δολάρια.

    Πάμπλο Πικάσο (1881- 1973)

    Διαβάστε επίσης:

    «Ένας επικίνδυνος αναρχικός»: Ο αστυνομικός φάκελος του Πικάσο στο φως



    ΣΧΟΛΙΑ