• Πολιτισμός

    Σπάνια πετράδια και ιστορικοί οίκοι στη δημοπρασία του Bonhams – Τι αποκαλύπτει ο εκτιμητής Χένρι Μπέιλι


    Σπάνιες πέτρες σε αριστουργηματικές συνθέσεις θα χτυπηθούν στο σφυρί στη δημοπρασία του Bonhams, που επιμελείται μεταξύ άλλων ο Χένρι Μπέιλι.

    Ο ειδικός γεμολόγος βρίσκεται τακτικά στην Αθήνα αναζητώντας πολύτιμα κομμάτια μικρογλυπτικής.

    Τα διαμάντια συνιστούν τους καλύτερους φίλους των γυναικών αλλά όταν επιθυμεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί για επενδυτικούς λόγους, απαιτούνται μελετημένες κινήσεις.

    Στην επικείμενη δημοπρασία θα παρελάσουν υψηλής ποιότητας και αντίστοιχης αξίας κοσμήματα, πολύ συχνά με την υπογραφή σπουδαίων οίκων όπως Cartier, Bulgari και Harry Winston μεταξύ πολλών άλλων.

    Κολιέ aquamarine και διαμάντια Cartier λαχνός 168, 120-180.000 ευρώ

    «Έχει σημασία να ενημερώνεται ο κόσμος όταν βρίσκομαι στην Αθήνα ψάχνοντας να παραλάβω κοσμήματα (consign) για τις δημοπρασίες στο Λονδίνο», υπογραμμίζει ο ίδιος.

    Θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Όποιος διαθέτει κοσμήματα ικανά να συμμετάσχουν στην ανοιξιάτικη δημοπρασία του Bonhams, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσω της Art Expertise.

    Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία εικαστικών συμβούλων η οποία ανήκει (μεταξύ άλλων) στην Τερψιχόρη Αγγελοπούλου.

    Εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια συνεργάζεται με τον μεγάλο βρετανικό οίκο δημοπρασιών για τη γνωστή Greek Sale ελληνικών έργων τέχνης η οποία πραγματοποιείται δυο φορές τον χρόνο στο Λονδίνο.

    O Χένρι Μπέιλι παραμένει ο συνδετικός κρίκος της αθηναϊκής (αλλά όχι μόνο…) πελατείας με το Λονδίνο.

    Πώς ενεργεί κανείς που διαθέτει κοσμήματα προς δημοπράτηση 

    «Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσουν με τον Φίλιππο από την Art Expertise και να στείλουν φωτογραφίες. Ύστερα έχει σημασία να μελετήσω το κόσμημα από κοντά ώστε να κάνω μια εκτίμηση για τη δημοπρασία», εξηγεί ο Χένρι Μπέιλι.

    Κολιέ με σμαράγδι Cartier του 1912, 58-82.000 ευρώ

    «Έτσι αν ο πελάτης συμφωνήσει τότε παίρνω μαζί μου τα κοσμήματα στο Λονδίνο. Ταξιδεύω πάντα με ασφάλεια κοντά μου. Τα κοσμήματα βρίσκονται σε  ειδικά ασφαλισμένη βαλίτσα από την Bonhams την οποία παίρνω μαζί μου στην καμπίνα του αεροσκάφους».

    Οργανώνονται τρεις δημοπρασίες κοσμημάτων στο Λονδίνο: Οι βασικές δημοπρασίες ονόματι London Jewels πραγματοποιούνται στη μεγάλη σάλα της New Bond street ενώ οι πιο τακτικές και μικρότερες λαμβάνουν χώρα στο Knightsbridge.

    Τα μικρογλυπτά για τα οποία παρατηρείται μεγαλύτερη ζήτηση

    «Οι χρωματιστές πέτρες και τα χρωματιστά μπλε διαμάντια, ροζ διαμάντια παραμένουν εξαιρετικά δυνατά αυτή τη στιγμή», διευκρινίζει ο εκτιμητής.

    Η Bonhams πούλησε ένα εξαίσιο ροζ διαμάντι πέντε καρατίων τον Σεπτέμβριο του 2018 για περίπου 2.500.000 ευρώ.

    Στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ένα μπλε διαμάντι Van Cleef & Arpels δύο καρατίων χτυπήθηκε και αυτά στα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ.

    Van Cleef & Arpels

    Το ότι φέρουν την υπογραφή επώνυμου οίκου πάντα ανεβάζει την αξία τους, προσελκύει περισσότερους αγοραστές (bidders) και εντονότερους διαξιφισμούς ανάμεσά τους κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

    Μπλε διαμάντι ενός καρατίου στη δημοπρασία του περασμένου Δεκεμβρίου έφτασε τα 320.000 ευρώ.

    Επιπλέον υπάρχει σταθερή ζήτηση για εξαιρετικής ποιότητας ζαφείρια, ρουμπίνια και σμαράγδια.

    Το σπινέλ από τη συλλογή του Χόουπ

    Το 2015 δαχτυλίδι με πέτρα σπινέλ (spinel) δεμένη ολόγυρα με διαμαντάκια από την περίφημη συλλογή του Βρετανού Ηένρι Φίλιπ Χόουπ (Henry Philip Hope) ξεπέρασε στη δημοπρασία του Λονδίνου τα 1.265.000 ευρώ.

    Το αρχικό υψηλό τους εύρους εκτίμησης έφτανε τα 270.000 ευρώ.

    Παίζει ρόλο λοιπόν η συλλογή από την οποία προέρχονται. Περισσότερο όμως η ποιότητα, η συμπύκνωση, δηλαδή εν ολίγοις η καθαρότητα της πέτρας. Και ο συχνά γλυπτικός τρόπος δεσίματός τους.

    Για την τελική εκτίμηση της αξίας τους συνυπολογίζεται βεβαίως το μέγεθός τους, δηλαδή το βάρος τους σε καράτια. Καθώς και ο τόπος προέλευσής τους (σαν το παλιό καλό κρασί, μια άλλη πολυτέλεια πιο οικονομική εντούτοις…).

    Τα πολυτιμότερα ζαφείρια προέρχονται από το Κασμίρ, μια περιοχή που παραδοσιακά παρήγαγε πέτρες εξαιρετικής ποιότητας οι οποίες ωστόσο εξαντλήθηκαν τον 19ο αιώνα.

    Λόγω σπανιότητας τέτοια πετράδια πιάνουν εξαιρετικά υψηλές τιμές στις δημοπρασίες του Bonhams.

    Το ίδιο συμβαίνει με ρουμπίνια από τη Βιρμανία και σμαράγδια από την Κολομβία (και ειδικότερα δυο συγκεκριμένες περιοχές της). Ένα καράτι δύναται να φτάσει αστρονομικά ποσά.

    Ντέιβιντ Χένελ, Απρίλιος 2017, για 1,5 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη δημοπρασία

    Μεγάλης καθαρότητας πετράδια με εξαιρετική κατασκευή και ιδιαίτερη καταγωγή (βρίσκονταν πιθανόν στην κατοχή αυτοκρατόρων της Ινδίας) έφτασαν στο Λονδίνο και σμιλεύτηκαν με ύφος art deco που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή.

    «Τον περασμένο Απρίλιο πουλήσαμε αρκετά σμαράγδια από τον ιστορικό βρετανό κοσμηματοπώλη Ντέιβιντ Χένελ (David Hennell) που άνθισε τον 18ο αιώνα» θυμάται.

    Η εποχή αρ ντεκό πάντα πιάνει πολύ καλές τιμές στις δημοπρασίες των τελευταίων ετών.

    Τι κινείται από και προς την ελληνική αγορά

    «Από τους συλλέκτες στην Ελλάδα βλέπουμε συχνά να πηγαίνουν καλά κοσμήματα με την υπογραφή μεγάλων οίκων όπως Cartier, Van Cleef και Bulgari», εξηγεί ο Χένρι Μπέιλι.

    «Επίσης συναντώ πολύ Λαλαούνη (πέρυσι ένα σετ με κολιέ, καρφίτσα, σκουλαρίκια πουλήθηκε στην καλή τιμή των 23.000 ευρώ) και Ζολώτα».

    Υπέροχος, κλασικός Λαλαούνης 9.100 ευρώ περίπου στη δημοπρασία του 2018

    Ο Λαλαούνης έχει ζήτηση στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης αλλά δεν πιάνει τόσο μεγάλες υπεραξίες διότι συναγωνίζεται όλα τα υπόλοιπα ονόματα της διεθνούς αγοράς.

    Σκουλαρίκια από σετ Λαλαούνη που έπιασε 23.451 ευρώ

    Πάντα λοιπόν στις δημοπρασίες παρουσιάζονται ευκαιρίες να αποκτήσει κανείς συλλεκτικά κομμάτια υψηλής αισθητικής και αξίας σε τιμή χαμηλότερη από την εμπορική τους.

    Λαλαούνη κολιέ και καρφίτσα στη δημοπρασία της Bond Street 23,451 ευρώ

    Ένα κόσμημα με την υπογραφή του Τάκη πήρε λίγο παραπάνω από 5.000 ευρώ. «Υπάρχει καλή βάση συλλεκτών εδώ στην Αθήνα», αναγνωρίζει ο Χέντρι Μπέιλι.

    Παρατηρείται επίσης γενικότερη ζήτηση για επώνυμα κοσμήματα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα (1970 και 1980 κυρίως).

    Κύριοι εκπρόσωποι της εποχής ορισμένοι βρετανοί σχεδιαστές όπως ο Τζον Ντόναλντ (John Donald), ο Άντριου Γκρίμα (Andrew Grimma) και ο Τσαρλς Ντε Τεμπλ (Charles de Temple).

    Το 1966 ο Άντριου Γκρίμα με μοντέλο που φοράει δημιουργία του

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας τέτοιων δημοπρασιών υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

    «Ό,τι πουλάμε στο Λονδίνο μπορεί να χτυπηθεί από συλλέκτες οι οποίοι βρίσκονται σε γεωγραφική κλιμάκα από το Εδιμβούργο ως τη Χαβάη, από το Λος Άντζελες ως τη Νέα Υόρκη, την Κίνα και το Χονγκ Κόνγκ», παρατηρεί ο ίδιος.

    «Έτσι, ο Bonhams προσφέρει στους συλλέκτες στην Ελλάδα μία εξαιρετικά δυναμική πλατφόρμα για να πουλήσουν τα κοσμήματά τους».

    Στην καθεαυτή δημοπρασία

    Η συμμετοχή στη δημοπρασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

    Καταρχήν ξεφυλλίζει κανείς τον τυπωμένο κατάλογο ώστε να αποφασίσει τι τον ενδιαφέρει.

    Πριν από κάθε δημοπρασία πραγματοποιούνται εκθέσεις των λαχνών της στα διάφορα σημεία όπου ο Bonhams διατηρεί γραφεία (Γενεύη, Χονγκ Κονγκ, Νέα Υόρκη).

    Mystery Clock του Cartier ύφους art deco, 180-290.000 ευρώ, λαχνός 137

    Για τους περισσότερους συλλέκτες, δεν αρκεί ο τυπωμένος κατάλογος για να επιβεβαιώσουν τις προτιμήσεις τους. Επιθυμούν και τη ζωντανή παρουσίαση. Τα κοσμήματα εκτίθενται μέσα σε ειδικούς θαλάμους με τζάμι.

    Ύστερα ο υποψήφιος συλλέκτης πρέπει να πραγματοποιήσει εγκαίρως επίσημη εγγραφή στη δημοπρασία ώστε να ετοιμαστούν τα απαραίτητα έγγραφα συμμετοχής του.

    Μπορεί να καταθέσει συγκεκριμένη προσφορά (absentee bid) ώστε εν τη απουσία του ο δημοπράτης να διαπραγματευτεί εκ μέρους του στην αίθουσα.

    Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης όπου ο εκπρόσωπός του μέσα στην αίθουσα ακολουθεί οδηγίες σε σχέση με το πώς να ενεργήσει την ώρα της δημοπρασίας.

    Ο πιο σύγχρονος τρόπος πραγματοποιείται πλέον online. Συμμετέχει δηλαδή κανείς στη δημοπρασία με ζωντανό στρίμινγκ.

    Και ο παραδοσιακός, παραμένει η συμμετοχή στην αίθουσα.

    Συζητώντας με τον Χένρι Μπέιλι του Bonhams στην Art Expertise

     

    Τα σκουλαρίκια με ρουμπίνια pigeon’s blood (στην πρώτη εικόνα) τα οποία πρόκειται να συμμετέχουν στη δημοπρασία του Bonhams στο Χονγκ Κονγκ αύριο Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, εκτιμώνται (στο υψηλό) στα οχτώ εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, κοντά στα 930.000 ευρώ.

    Πριν από περίπου δύο χρόνια το ροζ διαμάντι 19 καρατίων Pink Legacy αγοράστηκε από τον Harry Winston σε έταιρη δημοπρασία κοντά στα 45 εκατομμύρια ευρώ ή 2,4 εκατομμύρια ανά καράτι.

    Το 59,6 καρατίων Pink Star χτυπήθηκε στα 64 εκατομμύρια ευρώ από τον κοσμηματοπώλη κολοσσό Chow Tai Fook του Χονγκ Κογκ. Αυτή η τιμή ρεκόρ δεν έχει προσώρας ξεπεραστεί.

    Στα διαμάντια δεν ισχύει σταθερή τιμολόγηση ανά καράτι. Παραμένουν παντοτινά και όποιος επενδύει σε αυτά μόνο κερδισμένος μπορεί να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.

    Πληροφορίες:

    Η επόμενη δημοπρασία London Jewels πραγματοποείται στις 5 Δεκεμβρίου στην οδό 101 New Bond street, στη μεγάλη αίθουσα του οίκου δημοπρασιών Bonhams.

    Ξεκινάει στις 14:00 GMT



    ΣΧΟΛΙΑ