• Πολιτισμός

    Σε προνομιακό σημείο του Ρεθύμνου το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

    Ομοίωμα «οικίσκου» από το ανακτορικό κέντρο Μοναστηρακίου, 1900-1700 π.Χ.

    Ομοίωμα «οικίσκου» από το ανακτορικό κέντρο Μοναστηρακίου, 1900-1700 π.Χ.


    Ένα μουσείο που θα στεγάσει τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς και ήδη η πρώτη φάση της αρχαιολογικής μελέτης εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.

    Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου πρόκειται να αναγερθεί σε έκταση εμβαδού 5.912,14 τ.μ., σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου, τμήμα του δημοσίου κτήματος «Στρατόπεδο Κουνδουράκη» ενώ το συνολικό εμβαδόν του θα ανέρχεται σε 4.200 τ.μ.

    Το οικόπεδο παραχώρησε, το 2010, ο Δήμος Ρεθύμνης στο υπουργείο Πολιτισμού. Το κτηριολογικό πρόγραμμα και η προκαταρκτική μουσειολογική μελέτη είχαν ήδη εγκριθεί με σχετικές αποφάσεις, το 2011 και το 2013, αντίστοιχα.

    Το 2017 ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου, στο οποίο καθορίζονται ο χώρος ανέγερσης του Μουσείου, καθώς και οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στην περιοχή.

    Στα τέλη του 2021 εντάχθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και διενεργήθηκε διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης.

    Κιβωτός γνώσης

    «Το Ρέθυμνο είναι η μόνη πρωτεύουσα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, που δεν έχει ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στόχος μας είναι να προβληθεί ο μεγάλος και σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, που θα συνδέσει, στην πραγματική τους διάσταση, το παρελθόν με το μέλλον του τόπου», όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Όπως είναι γνωστό άλλωστε, η προσωρινή έκθεση των σπουδαίων ευρημάτων της περιοχής στον Άγιο Φραγκίσκο είναι μόνον μία λύση ανάγκης, από τη στιγμή που διεκόπη η λειτουργία του παλιού μουσείου της πόλης.

    Θέση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
    Θέση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

    «Το νέο Μουσείο», προσθέτει η κυρία Μενδώνη, «λόγω και της χωροθέτησής του σε προνομιακό σημείο της πόλης, θα αναβαθμίσει τον αστικό ιστό του Ρεθύμνου, ενώ συγχρόνως θα αποτελέσει κιβωτό γνώσης και παιδείας, αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

    Με την έγκριση και της πρώτης φάσης της μουσειολογικής μελέτης, παράλληλα με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την κατασκευή του κτηρίου, προχωρούν οι διαδικασίες για την προώθηση του έργου της ανέγερσης του νέου μουσείου.

    Στόχος μας είναι, να αποκτήσει το Ρέθυμνο ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας του».

    Ο τόπος και ο άνθρωπος

    Βάσει του κτηριολογικού προγράμματος, οι χώροι στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους 1.300 τ.μ., χώρους εκπαίδευσης και αμφιθέατρο, 180 τ.μ. συνολικά, εργαστήρια συντήρησης 410 τ.μ., αποθήκες εμβαδού 1.500 τ.μ., γραφεία διοίκησης, χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων, χώρους εξυπηρέτησης κοινού.

    Η παρούσα φάση της μουσειολογικής μελέτης περιλαμβάνει την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης σε επτά εκθεσιακές «περιοχές – κυψέλες» με ενδεικτικό κατάλογο εκθεμάτων: «Το Χρονικό μιας Πολιτείας ή αλλιώς Η Πόλη ως Πολιτιστικό Αγαθό», «Ο Τόπος ως Πολιτιστικό Τοπίο (Ματιές στον Χώρο και τον Χρόνο)», «Ο άνθρωπος δημιουργεί», « Ο άνθρωπος αναζητά την πνευματικότητα», «Το παρελθόν ως gaming και επικοινωνία», «Το παρελθόν ως απόθεμα», «Ιστορίες σε ροή».

    Ειδώλιο θεάς με υψωμένα χέρια. Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου, 1300-1200 π.Χ.
    Ειδώλιο θεάς με υψωμένα χέρια. Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου, 1300-1200 π.Χ.

    Σχετικά με την ερμηνευτική πλαισίωση των εκθεμάτων εξάλλου, η πρόταση για την έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει, εκτός από οπτικά μέσα και προπλάσματα, σειρά ψηφιακών μέσων που αναδεικνύουν τη σημασία του παλίμψηστου της πόλης, ως μνημειακού συνόλου.

    Το έργο, προϋπολογισμού 2.922.256,15 € εκπονείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνης.

    Χάλκινος καθρέφτης με οστέινη λαβή κοσμημένη με δαιμονικά όντα. Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου, 1380-1300 π.Χ.
    Χάλκινος καθρέφτης με οστέινη λαβή κοσμημένη με δαιμονικά όντα. Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου, 1380-1300 π.Χ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η έκθεση για μια μάχη που άλλαξε την ιστορία

    Στενές επαφές τρίτου τύπου: Τα UFO στην τέχνη

    Διαχρονικό Μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας οι Καπναποθήκες στο Αγρίνιο



    ΣΧΟΛΙΑ