• Πολιτισμός

    Διαχρονικό Μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας οι Καπναποθήκες στο Αγρίνιο

    Καπναποθήκες Αφών Παπαπέτρου, έτος κτήσης 1923

    Καπναποθήκες Αφών Παπαπέτρου, έτος κτήσης 1923


    Κάποτε σ΄αυτό το κτίριο γινόταν η επεξεργασία του καπνού, που παραγόταν σ΄όλη την περιοχή και η αποθήκευσή του στη συνέχεια, σήμερα όμως με την δρομολόγηση των εργασιών για την αποκατάστασή του, η πόλη του Αγρινίου στο οποίο βρίσκεται, αποκτά έναν σπουδαίο πολιτιστικό χώρο.

    Πρόκειται για το εξαιρετικό κτίριο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα, τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου, κηρυγμένο μνημείο, ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ από το 2001, που θα φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για το σκοπό αυτό άλλωστε το έργο έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014 -2020», με προϋπολογισμό 3.572.560 ευρώ.

    «Το κτίριο, επιφάνειας 6.500τ.μ. είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή του Αγρινίου αλλά είναι σημαντικό και για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής ως μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων στον ελληνικό χώρο, ιδιαίτερα σε κτίρια που κατασκευάσθηκαν από  έλληνες επιχειρηματίες», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου
    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου

    Και όπως διευκρινίζει το νέο Διαχρονικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, που θα στεγαστεί σε αυτό θα περιλαμβάνει ειδική ενότητα για την ιστορία του καπνού. «Ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της πόλης η αξιοποίηση αυτών των Καπναποθηκών και με την έγκριση των μελετών γίνεται το πρώτο βήμα. γι΄αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό συγκρότημα, που  διασώζεται και αναβιώνει με νέα χρήση», όπως προσθέτει η υπουργός.

    Φωτορεαλιστική απεικόνιση των Καπνοθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο
    Φωτορεαλιστική απεικόνιση των Καπνοθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο

    Η αρχιτεκτονική του κτιρίου

    Το κτήριο των αποθηκών «Αφών Παπαπέτρου» βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 4.609 τ.μ., στη συμβολή των οδών Παλαμά και Μαβίλη στο Αγρίνιο και είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη προστασίας στα όρια της ιδιοκτησίας του οικοπέδου του. Ανεγέρθηκε το 1923, σύμφωνα με επιγραφή στην πρόσοψή του και μετά την παύση της αρχικής του λειτουργίας είχε  διάφορες χρήσεις ως το έτος 1980 οπότε και εγκαταλείφθηκε.

    Πρόκειται για τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο. Στις όψεις του συνδυάζονται στοιχεία γερμανικής επιρροής Art Nouveau και διακοσμητικά στοιχεία Art Deco. Το σχήμα του είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με δύο εισόδους στο μέσο των μεγάλων πλευρών. Στις γωνίες του κεντρικού αιθρίου, τέσσερα κλιμακοστάσια οδηγούν αντίστοιχα σε τέσσερις αίθουσες ανά όροφο, που επικοινωνούν, ανά δύο, με εσωτερικές θύρες.

    Φωτορεαλιστική απεικόνιση των Καπνοθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο
    Φωτορεαλιστική απεικόνιση των Καπνοθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο

    Στον πρώτο και στον τρίτο όροφο ήταν οι χώροι επεξεργασίας καπνού ενώ στο ημιυπόγειο, τον δεύτερο και τον τέταρτο όροφο γινόταν η αποθήκευση του καπνού. Στις γωνίες του κεντρικού αιθρίου, τέσσερα κλιμακοστάσια οδηγούν αντίστοιχα σε τέσσερις αίθουσες ανά όροφο, που επικοινωνούν, ανά δύο, με εσωτερικές θύρες.

    Το κτίριο εξάλλου διαθέτει ιδιαίτερη λειτουργική συμμετρική διάταξη που προσδιορίζεται από τα κύρια οικοδομικά, στατικά και μορφολογικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου. Στόχοι της μελέτης είναι η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του, όπως και του περιβάλλοντος χώρου, η διατήρηση της μορφολογίας και των χαρακτηριστικών του μνημείου, η ανάδειξη του οικοδομήματος και της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής μέσω της επανάχρησης και της λειτουργικής χωροθέτησης των πολιτιστικών χρήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Χορηγία 58 εκατ. ευρώ στο Βρετανικό Μουσείο από την BP – Στον απόηχο αντιδράσεων

    Ένας κόκκινος δράκος για το νέο έτος – Σε ρολόι για πολύ-πολύ λίγους

    Χίλτον: Η μεταμόρφωση του εμβληματικού ξενοδοχείου βήμα προς βήμα



    ΣΧΟΛΙΑ