Πολιτισμός

Ψηφιακές φέτος οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από 25-27 Σεπτεμβρίου – Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία


Ψηφιακός ο φετινός εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα πραγματοποιηθούν από 25 ως 27 Σεπτεμβρίου με θέμα κοινό σε όλη την Ευρώπη «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση». Παράλληλα όμως, κατά το Σαββατοκύριακο του εορτασμού (26 και 27) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους θα είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται φυσικά, σύμφωνα με όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών πενήντα φορείς θα προβάλουν ψηφιακές δράσεις κάτω από το ευρύτερο θέμα της σχέσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Εκπαίδευσης. Παραγωγές παλαιότερες ή νέες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το φετινό εορτασμό ή και όχι, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες, οι δράσεις θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, ενώ κάποιες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες και μετά.

Η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας του covid-19, οι μακρόχρονοι κοινωνικοί περιορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο με ποικίλες ποσοτικές και ποιοτικές διαβαθμίσεις, καθώς και τα συνεχώς τροποποιούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας έθεσαν εκ των πραγμάτων τον εορτασμό των ΕΗΠΚ 2020 σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο.

Ενώ ο θεσμός έχει ως πυρήνα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις κοινότητες που την μοιράζονται με φυσικό και άμεσο τρόπο, ο φετινός εορτασμός δεν θα μπορούσε παρά να προτάξει την υγεία όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν, εργαζομένων και επισκεπτών, και να προτείνει άλλους τρόπους σύμπραξης, δημιουργίας και συνύπαρξης για να πραγματωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.culture.gov.gr στο digitalculture.gov.gr και στο facebook: @EHDaysGR, το οποίο θα ενημερώνεται για τυχόν αλλαγές.


ΣΧΟΛΙΑ