• Πολιτισμός

    Προσωπικά αντικείμενα του Τζον Λένον σε δημοπρασία NFT – Από τον γιο του, Τζούλιαν

    Τζούλιαν Λένον

    Τζούλιαν Λένον


    Πόσα θα δίνατε για μια κιθάρα του Τζον Λένον ή για μια κάπα, που φορούσε το διάσημο μέλος των Μπιτλς στα γυρίσματα της ταινίας «The Beatles Help»;

    Τώρα κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τα αποκτήσει, αν και με μία μόνον προϋπόθεση, που δεν είναι το ύψος των χρημάτων. Γιατί τα προσωπικά αντικείμενα του Τζον Λένον βγαίνουν σε δημοπρασία, αλλά μόνον ως NFT. Όχι, δηλαδή, ως φυσικά αντικείμενα αλλά ως «μη ανταλλάξιμα κουπόνια».

    Η δημοπρασία γίνεται στις 7 Φεβρουαρίου από τον Τζούλιαν Λένον, τον μεγαλύτερο γιο του μουσικού από την πρώτη του σύζυγο Σίνθια και περιλαμβάνει τρεις κιθάρες Gibson, δύο πανωφόρια και ένα χειρόγραφο του Πωλ Μακ Κάρτνεϊ για το πασίγνωστο τραγούδι «Hey Jude». Κάθε ένα από τα NFT προσφέρεται με τη μορφή του οπτικοακουστικού συλλεκτικό υλικού, με αφήγηση από τον Τζούλιαν Λένον μαζί με εικόνες του αντικειμένου. Γιατί ο μοναδικός κάτοχος του φυσικού στοιχείου παραμένει ο Τζούλιαν Λένον.

    Ακριβότερο κομμάτι της συλλογής, με τιμή εκκίνησης τα 30.000 δολάρια είναι το χειρόγραφο του Πωλ Μακ Κάρτνεϊ, του «θείου Πωλ» όπως τον αποκαλεί και σήμερα ο Τζούλιαν Λένον, στην πραγματικότητα κάποιες σημειώσεις του στις οποίες αναφέρεται στον τρόπο δόμησης του τραγουδιού σε τέσσερα μέρη με φωνές και όργανα.

    Πωλ Μακ Κάρντνεϊ
    Το σημείωμα του Πωλ Μακ Κάρντνεϊ

    Αρχικός τίτλος του «Hey Jude» ήταν άλλωστε το «Hey Jules», ακριβώς γιατί ήταν γραμμένο για να παρηγορήσει τον Τζούλιαν Λένον, την εποχή που ο πατέρας του χώριζε την μητέρα του για την Γιόκο Όνο.

    Όπως λέει ο Τζούλιαν «Δεν συμβαίνει και συχνά να σου έχει γράψει τραγούδι ο Μακ Κάρτνεϊ», σε συνεντεύξεις του άλλωστε έχει αναφερθεί πολλές φορές στην συμπαράσταση του μέλους των Μπιτλς σ΄εκείνον και την μητέρα του, όταν περνούσαν δύσκολες ώρες.

    Να σημειωθεί, ότι το «Hey Jude», ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1968 η εταιρεία Apple Records των Μπιτλς, ενώ τους πρώτους έξι μήνες είχε πουλήσει πέντε εκατομμύρια δίσκους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γενικότερα εξάλλου θεωρείται ένα από τα καλύτερα τραγούδια της ποπ όλων των εποχών.

    Αντικείμενα και αναμνήσεις

    Ο τετράχρονος Τζούλιαν ήταν παρών όμως στα γυρίσματα της ταινίας «Magical Mystery Tour», όπου ο πατέρας του φορούσε συχνά αυτό το κοντό, δερμάτινο αφγανικό σακάκι με τα κεντήματα, συνδυάζοντάς το μερικές φορές με ριγέ παντελόνι και κοσμήματα, κατά τη μόδα της εποχής. Αν και πολύ νέος τότε, θυμάται σήμερα την εμπειρία του ως «λίγο τρελή».

    Τζον Λένον δημοπρασία
    Το αφγανικό δερμάτινο σακάκι του Τζον Λένον

    Ο Τζον Λένον φόρεσε, όμως, το σακάκι και στο πάρτι για το εμβληματικό άλμπουμ «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», ενώ σήμερα βγαίνει σε δημοπρασία με εκκίνηση τα 6.000 δολάρια.

    Όσον αφορά την μαύρη κάπα, ο Τζούλιαν μπορεί να μην είχε δικές του αναμνήσεις, η μητέρα του Σίνθια, όμως, θυμήθηκε, πως ο Τζον Λένον την φορούσε σε σκηνές της ταινίας «The Beatles Help» που γυρίζονταν στις Άλπεις. Τιμή εκκίνησης 8.000 δολάρια.

    Τζον Λένον Σίνθια
    Ο Τζον Λένον με την πρώτη σύζυγό του, Σίνθια

    Οι τρεις κιθάρες τέλος, ήταν προσωπικά δώρα του Τζον Λένον στον γιο του (από 4.000 δολάρια η κάθε μία), επίσης μουσικό, που έχει δεχθεί πάντως αρκετές αρνητικές κριτικές για το έργο του. Ως σήμερα, όμως, ο Τζούλιαν Λένον έχει κυκλοφορήσει έξι άλμπουμς, ενώ παράλληλα είναι κινηματογραφιστής, με το ντοκιμαντέρ του για μία φυλή ιθαγενών της Αυστραλίας είχε πάει στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά και φωτογράφος.

    Τζον Λένον δημοπρασία
    Μία από τις κιθάρες που δημοπρατείται

    Η συγχώρηση

    Πέρα απ΄αυτά ο 59χρονος Τζούλιαν Λένον είχε κληρονομήσει 20 εκατομμύρια στερλίνες, όταν είχε κερδίσει τη σχετική δίκη στο δικαστήριο, ανατρέποντας έτσι την αρχική κληρονομιά του, που ήταν μόνον 50.000 λίρες.

    «Ο Τζον δεν ήταν καλός μπαμπάς, αλλά τον έχω συγχωρήσει», είχε δηλώσει πέρυσι στους «Times», καθώς δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις, ήταν απών από τη ζωή του, από ηλικίας πέντε χρονών και τον είχε πληγώσει με διάφορες δηλώσεις του, όπως αυτή που έλεγε, ότι είχε γεννηθεί κατά λάθος, ύστερα από ένα μεγάλο μεθύσι… Πλέον όμως, φαίνεται ότι τα έχει ξεπεράσει όλα αυτά και δεν μιλά γι’ αυτόν με πικρία ή θυμό.

    Τζον Λένον δημοπρασία
    Ο Τζον Λένον με τον γιο του

    «Δεν θέλω να είμαι ένας πικραμένος άνθρωπος με ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι μου, να μισώ τον κόσμο. Η ζωή είναι πολύ μικρή για αυτά. Τον έχω συγχωρήσει πια γιατί βλέπω τι πέρασε», όπως λέει. Ο χρόνος γιατρεύει και στην περίπτωσή του.

    Τζον Λένον δημοπρασία
    Η ανακοίνωση της δημοπρασίας

    Να σημειωθεί, ότι μέρος των εσόδων από την πώληση NFT θα διατεθεί στο Ίδρυμα White Feather του Τζούλιαν Λένον.

    Διαβάστε επίσης:

    Έχουν μουσική οι δημοπρασίες; Από τον Τζον Λένον στον Κηθ Ρίτσαρντς και από τον Έλβις Πρίσλεϊ στον Μπρους Σπρίνγκστιν

    Έργα Μπάνκσι αξίας 12 εκατομμυρίων πουλάει ο διάσημος τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς

    Ποιος θυμάται το Γουότεργκεϊτ; Μια έκθεση με τα πρόσωπα του σκανδάλου



    ΣΧΟΛΙΑ