• Πολιτισμός

    Τζον Λένον-Γιόκο Όνο: Πωλείται το πρώτο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη

    Ο Τζον Λένον με την Γιόκο Όνο και το σπίτι τους στο Σόχο

    Ο Τζον Λένον με την Γιόκο Όνο και το σπίτι τους στο Σόχο


    Είναι το πρώτο ιδιόκτητο σπίτι στο οποίο έζησαν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο όταν εγκαταστάθηκαν στην Νέα Υόρκη και παραμένει ακόμη και σήμερα στην ιδιοκτησία της καλλιτέχνιδας, που αποφάσισε όμως πλέον να το πουλήσει. Δεν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο διαμέρισμα, αλλά τόσο η θέση του όσο και η σύνδεσή του με τους διάσημους ιδιοκτήτες του φαίνεται ότι μπορεί να δικαιολογούν την τιμή του, καθώς βγήκε στην αγορά για 5,5 εκατομμύρια δολάρια.

    Το ζευγάρι είχε αγοράσει το διώροφο κτίσμα, που βρίσκεται στο Σόχο, μετά τη μετεγκατάστασή τους στην πόλη, το 1971, αφού προηγήθηκε η διάλυση των Beatles για την οποία οι εκατομμύρια φανς τους είχαν θεωρήσει υπεύθυνη την Γιόκο Όνο και ακριβώς τη στιγμή, που ο Λένον κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του, το περίφημο «Imagine».

    Προηγουμένως είχαν μείνει για ένα διάστημα στο ξενοδοχείο St. Regis και στη συνέχεια σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο West Village, όταν εγκαταστάθηκαν όμως στο Σόχο, το σπίτι έγινε σημείο συνάντησης μουσικών, ποιητών και καλλιτεχνών της εποχής.

    Αργότερα εξάλλου, χρησιμοποιήθηκε και ως στούντιο ηχογράφησης, ενώ λειτούργησε και ως βάση για άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

    Ήταν η εποχή, που ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο απέκτησαν νέο σπίτι στο Dakota Apartments του Σέντραλ Παρκ, την παλαιότερη, πολυτελή πολυκατοικία της Νέας Υόρκης, κτισμένη μεταξύ 1880 και 1884 σε γερμανικό αναγεννησιακό στιλ.

    Το ζευγάρι μάλιστα απέκτησε συνολικά πέντε διαμερίσματα σ’ αυτό το κτήριο, που ήταν γνωστό για τη στέγαση πολλών διασημοτήτων και σήμερα είναι χαρακτηρισμένο ως εθνικό ιστορικό μνημείο.

    Ο γιος του Λένον

    Η Γιόκο Όνο, 91 ετών σήμερα, ζει σε μια φάρμα στα Κάτσκιλς της πολιτείας της Νέας Υόρκης και εξακολουθεί να έχει ένα διαμέρισμα στο Dakota Apartments. Καθώς έχουν περάσει όμως, 53 χρόνια από την αγορά του κτηρίου της Μπρουμ Στριτ του Σόχο, προφανώς δεν έχει λόγο να το κρατά ακόμη.

    Το κτίσμα άλλωστε, βγαίνει προς πώληση και στο όνομα του γιου της Σον Όνο Λένον, ο οποίος κάνει καριέρα στη μουσική.

    Το ακίνητο χτίστηκε γύρω στο 1920 και έχει πρόσοψη αρ ντεκό με μια διακοσμητική σκακιέρα από γυάλινα, τετράγωνα ανοίγματα, που πλαισιώνονται από κυρτά κιγκλιδώματα από χυτοσίδηρο.

    Το ενιαίο καθιστικό του κτηρίου
    Το ενιαίο καθιστικό του κτηρίου

    Το άνω μέρος του έχει εμφανές, κόκκινο τούβλο και τέσσερα μεγάλα ανοίγματα ενώ καταλήγει σε μία διακοσμητική επίστεψη. Με εμβαδόν 356 τ.μ. διαθέτει ωστόσο και «αέρα», δηλαδή άλλα 425 τ.μ. κάτι που σημαίνει, ότι μπορεί να επεκταθεί προς τα πάνω.

    Στο εσωτερικό υπάρχει ένα ενιαίο καθιστικό με δάπεδο από μασίφ ξύλο ενώ μία σκάλα οδηγεί σε ημιώροφο, όπου βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα. Διαθέτει όμως επίσης ένα πλήρως ηχομονωμένο στούντιο ηχογράφησης αλλά και ένα υπολογίσιμο κελάρι.

    Ηχομονωμένο στούντιο ηχογράφησης
    Ηχομονωμένο στούντιο ηχογράφησης

    Γενικότερα η αισθητική του είναι απλή και μοντέρνα, με μόνη «παραφωνία» το παλιομοδίτικο μπάνιο, με τα μπρούτζινα φινιρίσματα και τον τούβλινο τοίχο. Μνήμες από τον διάσημο μουσικό δεν φαίνεται ωστόσο να διατηρούνται.

    Το μπάνιο του σπιτιού
    Το μπάνιο του σπιτιού

    Διαβάστε επίσης:

    Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη… Ζευγάρια στη ζωή και στην τέχνη

    Πίνακας των Μπητλς για 1,7 εκατ. δολάρια

    Οι αριστοκράτες της Αιγιάλειας – Η αποκάλυψη του σπουδαίου λατρευτικού κέντρου της αρχαίας Ελίκης



    ΣΧΟΛΙΑ