• Πολιτισμός

    Έργα Μπάνκσι αξίας 12 εκατομμυρίων πουλάει ο διάσημος τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς

    Έργα Μπάνκσι αξίας 12 εκατομμυρίων πουλάει ο διάσημος τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς

    Ο βρετανός τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς


    Τρία έργα του Banksy, από τα πολλά, όπως φαίνεται, που έχει στη συλλογή του πουλάει ο διάσημος βρετανός τραγουδιστής Ρόμπι Γουίλιαμς, και ανάμεσά τους ένα από τα πιο γνωστά του καλλιτέχνη, το «Κορίτσι με μπαλόνι». Μαζί δημοπρατούνται από τους Sotheby’s στις 2 Μαρτίου στο Λονδίνο, το «Kissing Coppers» με τους δύο αστυνομικούς που φιλιούνται παθιασμένα και το «Vandalized Oils» με τα ελικόπτερα σε ένα γαλήνιο τοπίο.

    Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για έργα_ σχολιαστικές παρεμβάσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα από τον γνωστότερο καλλιτέχνη γκράφιτι στον κόσμο, με την ανεπιβεβαίωτη ταυτότητα. Και το σύνολο πώλησης των έργων, τα 12 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

    «Πιστεύω ότι είναι μερικοί από τους καλύτερους πίνακες του Banksy και μου αρέσει πολύ, που συνδέονται στενά με την τέχνη του δρόμου», όπως δηλώνει ο κάτοχός τους, που είχε αγοράσει τα έργα απ΄ευθείας (!) από τον καλλιτέχνη, λίγο μετά την δημιουργία τους και το σημαντικότερο, πριν οι τιμές τους στην αγορά εκτιναχθούν. Καθένα τους αποτελεί σήμερα μία εκδοχή της εμβληματικής τέχνης του δρόμου με στένσιλ από τον διάσημο πλέον δημιουργό τους, ο οποίος εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

    «Συνδυάζουν τρία πράγματα που αγαπώ: την hip-hop κουλτούρα, την σκανδαλιά και τη σάτιρα», όπως λέει ο τραγουδιστής του «Let Me Entertain You», που θεωρεί επίσης, ότι «Ως συλλέκτης έργων του Banksy, γίνεσαι μέρος ενός ευρύτερου πολιτιστικού κινήματος».

    Όπως είναι γνωστό εξάλλου, για πολύ καιρό υπήρχε μόνον μια μικρή μερίδα φιλότεχνων, Βρετανών κυρίως, που συνέλεγαν έργα του, αλλά τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια υπάρχει μία πραγματική έκρηξη ενδιαφέροντος, που συνοδεύεται και από μεγάλη άνοδο της τιμής τους.

    Σαν την «έκρηξη» που είχε σημειωθεί σε μία έκδοση του «Girl With Balloon», που αυτοκαταστράφηκε εντυπωσιακά από έναν κρυμμένο μηχανισμό κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του το 2018, μόλις είχε κατακυρωθεί σε άγνωστο πλειοδότη για 1,4 εκατ. δολάρια.

    Το μισοτεμαχισμένο έργο έκανε όμως στη συνέχεια ιλιγγιώδη πορεία, αφού μόλις τον περασμένο Οκτώβριο που βγήκε πάλι σε δημοπρασία με τίτλο πλέον « Love is in the Bin» πωλήθηκε για 25,4 εκατομμύρια δολάρια σε έναν άγνωστο Ασιάτη.

    Το «Girl with Balloon» της συλλογής του Ρόμπι Γουίλιαμς, που βγαίνει στη δημοπρασία για 2,4 ως 3,6 εκατ. ευρώ είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά κάτω από τη γέφυρα του Waterloo το 2002 και είναι παλαιότερη εκδοχή εκείνου, που είχε καταστραφεί.

    Το 2002 επίσης είχε εμφανιστεί και το «Vandalized Oils» (Choppers) στην Whitecross Street Market του Ανατολικού Λονδίνου. Πρόκειται για ένα από τη σειρά έργων με το ίδιο θέμα, τη βίαιη επέμβαση δηλαδή, του Banksy πάνω σε μία ελαιογραφία.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα δύο οπλισμένα στρατιωτικά ελικόπτερα, μία απειλή από τον ουρανό που καταστρέφει την ηρεμία που απεικονίζεται στον αρχικό πίνακα.

    Το έργο δημοπρατείται για 3 ως 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο ποσό εκτιμάται και το φιλί των αστυνομικών «Kissing Coppers», ένα έργο, που είχε εντοπισθεί αρχικά στον εξωτερικό τοίχο μιας παμπ (The Prince Albert Pub) στο Μπράιτον του Λονδίνου το 2004. Αλλά η αρχική τοιχογραφία αφαιρέθηκε το 2014 μετά από επανειλημμένες βανδαλισμούς.

    Η στιγμή της αυτοκαταστροφής έργου του Μπάνκσι σε δημοπρασία

    Είναι η πρώτη φορά που ο Ρόμπι Γουίλιαμς, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην ποπ μουσική τη δεκαετία του 1990 και είναι σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους τραγουδιστές παγκοσμίως με μεγάλες επιτυχίες, αποφασίζει να πουλήσει κομμάτια από την ιδιωτική του συλλογή έργων τέχνης.

    Όπως είπε ο ίδιος πουλά τα τρία έργα του Banksy για να χρηματοδοτήσει το δικό του «έργο τέχνης» που θα ξεκινήσει φέτος. Δεν έχει πει ακόμη τι θα είναι αυτό, όσον αφορά όμως τη συλλογή του φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να επενδύει σε «νέα τέχνη από νέους καλλιτέχνες».

    Η τριάδα των έργων πάντως, πριν την δημοπρασία θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα πριν κατευθυνθεί στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ