• Πολιτισμός

    «Προϊόν κλοπής»: Όταν ο Guardian γράφει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Τα Γλυπτά του Παρθενών στο Βρετανικό Μουσείο


    «Προϊόν κλοπής». Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο λόγος, μόνον που αυτή τη φορά δεν απηχεί αποκλειστικά την ελληνική θέση για τα κλεμμένα από τον Έλγιν αριστουργήματα, αλλά γίνεται τίτλος και στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Στο άρθρο, που υπογράφει η ανταποκρίτρια του Guardian Έλενα Σμιθ, με αφορμή τον εορτασμό των 11 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, επισημαίνεται ότι η ανέγερσή του έγινε ακριβώς «για να φιλοξενήσει το μοναδικό ζήτημα, για το οποίο συμφωνούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο».

    Την σταθερή και αταλάντευτη θέση της Ελλάδας παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα και, μέσα από τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, ότι, τόσο η παρούσα κυβέρνηση, όσο και κάθε άλλη δεν πρόκειται να παύσει ποτέ την διεκδίκηση των Γλυπτών, που το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να κρατά παράνομα και ενάντια σε κάθε ηθική αρχή.

    Στο δημοσίευμα, εξάλλου, γίνεται συσχετισμός του διαρκούς ελληνικού αιτήματος με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς επισημαίνεται ότι η ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει σθεναρά την επιστροφή των Γλυπτών στο πλαίσιο της επετείου.

    Τα Γλυπτά του Παρθενών στο Βρετανικό Μουσείο

    Παράλληλα, ο Guardian υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητες, προκειμένου να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών.

    Όσο για το ίδιο το Μουσείο Ακρόπολης, εκτός των άλλων, έχει καταρρίψει και το επιχείρημα της βρετανικής πλευράς, ότι στην Αθήνα δεν υπήρχε χώρος κατάλληλος για την στέγαση των Γλυπτών, όπως λέει και πάλι το δημοσίευμα.

    Τονίζει, μάλιστα, το προφανές: Ότι η αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

    Και δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η άρνηση του Βρετανικού Μουσείου έρχεται σε αντίθεση με την έκφρασης της βρετανικής κοινής γνώμης, που πολλές φορές έχει εκφραστεί, στην πλειοψηφία της, υπέρ του ελληνικού αιτήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ