• Πολιτισμός

    Πρέσβεις εννέα χωρών στην Ελλάδα διαβάζουν φιλελληνικά ποιήματα (βίντεο)

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την παρουσίαση της απαγγελίας φιλελληνικών ποιημάτων από πρέσβεις


    Φιλελληνικά ποιήματα που εμπνεύστηκαν δημιουργοί απ’ όλο τον κόσμο, εμπνευσμένοι από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διαβάζουν σήμερα εννέα πρέσβεις στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την αφορμή και της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

    Και στο βίντεο που αναρτήθηκε στο facebook από την κυρία Σακελλαροπούλου, οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας διαβάζουν φλογερούς στίχους στήριξης στον αγώνα των Ελλήνων.

    «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από την παρουσία σήμερα στο χώρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των πρέσβεων εννέα χωρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους μεθυσμένη από το αθάνατο κρασί του ΄21, αν μπορώ να το πω, παραφθείροντας τον στίχο του Κωστή Παλαμά», όπως αναφέρει η κυρία Σακελλαροπούλου στο βίντεο.

    «Από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία δεκάδες ποιητές συγκλονίστηκαν από τον πόθο των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Οι στίχοι τους πλημμυρισμένοι από φιλελληνικά αισθήματα εμπνευσμένοι από το ιδεώδες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που επέστρεφε μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στον τόπο που τη γέννησε ηχούν σήμερα από τα χείλη των επίγονων τους. Μία ακόμη εκδήλωση της διεθνούς αλληλεγγύης που φλόγισε τις καρδιές όλων εκείνων που έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλάι των εξεγερμένων Ελλήνων. Μία ακόμη απόδειξη πώς η Ελλάδα ενέπνευσε ως ιδέα τους λαούς και τους ποιητές τους».

    Στην ανάρτησή της, εξάλλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

    «Η ποίηση είναι μια συνεχής προσπάθεια να αγγίξεις αυτό που σε υπερβαίνει, έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης. Οι ποιητές αναζητούν πάντα τη μεταμορφωτική επέμβαση στην πραγματικότητα. Αναζητούν πάντα ό,τι παραπέμπει σε έναν ανώτερο σκοπό, σε μιαν ανώτερη μορφή του βίου. Γι΄ αυτό και η ελληνική Επανάσταση κατά του Τούρκου δυνάστη ενέπνευσε στους ποιητές της Δύσης στίχους τόσο εκστατικούς, τόσο συγκινημένους. Στην εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην ισχύ μιας κραταιάς αυτοκρατορίας είδαν την υπέρβαση: υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης, ακόμα και των ορίων της ύπαρξης καθεαυτήν, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε ήρωες που δίνουν τα πάντα για την αγωνιστική πραγμάτωση του ιδεώδους της ελευθερίας. Οι πρέσβεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας που διαβάζουν σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ποίησης, φιλελληνικά ποιήματα τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας, επιβεβαιώνουν τον δεσμό που σφυρηλάτησε η εξεγερμένη Ελλάδα με τους λαούς της Δύσης και με τους ποιητές τους. Έναν δεσμό που τον κατέστησε άρρηκτο από τη μια ο θαυμασμός της Δύσης για την αρχαία Ελλάδα, για τα πολιτικά και πολιτειακά της ιδεώδη, για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της, και από την άλλη ο σεβασμός για τους σύγχρονους Έλληνες που τολμούσαν να τα αναδιεκδικήσουν και να τα αποκαταστήσουν στον τόπο που τα γέννησε. Η Προεδρία της Δημοκρατίας ευχαριστεί θερμά τους πρέσβεις που ανταποκρίθηκαν με τόση θέρμη στην πρόσκλησή της, τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ που ανέλαβε να μαγνητοσκοπήσει τις θαυμάσιες αναγνώσεις τους, τη Μαρία Ανδρεαδέλλη που σκηνοθέτησε και την Αθηνά Βάρσου που διηύθυνε την παραγωγή».

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι καταρράκτες του Νιαγάρα στα χρώματα της γαλανόλευκης- Ένας φόρος τιμής στην επέτειο 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821

    Οι Αμερικανοί Φιλέλληνες στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη – Έκθεση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ