• Πολιτισμός

    Πόσο κοστίζει ένας Σαίξπηρ. Ιλιγγιώδες το ποσό

    Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Κωμωδίες, Ιστορίες και Τραγωδίες. Λονδίνο, 1623


    Πόσο μπορεί να πωλείται ένα βιβλίο με έργα του Σαίξπηρ;

    Αν χρονολογείται στα 1623 _μόλις επτά χρόνια δηλαδή, μετά τον θάνατο του Σαίξπηρ το 1616_  κι αν είναι ένα από τα έξι μόνον, γνωστά στον κόσμο μπορεί άνετα να αγγίξει και να ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια δολάρια. Όσο βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s  στις 24 Απριλίου στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της έκτακτης πώλησης κατά τη διάρκεια της «Κλασσικής Εβδομάδας».

    Ένα πολυαναμενόμενο γεγονός  στον χώρο της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας, δεδομένου ότι το «First Folio» θεωρείται το σπουδαιότερο έργο, που έχει γραφτεί ποτέ στην αγγλική γλώσσα. Και γι΄αυτό το λόγο άλλωστε παραμένει εδώ και πάνω από τέσσερις αιώνες ένα περιζήτητο αριστούργημα.

    Στην τελευταία δημοπρασία ενός «First Folio» μάλιστα, που είχε γίνει πάλι από τους Christie’s στις 8 Οκτωβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη η τιμή κατακύρωσης ήταν 6.166.000 εκατομμύρια δολάρια.

     Το βιβλίο περιλαμβάνει 36 τραγωδίες και κωμωδίες του Σαίξπηρ, το σύνολο σχεδόν της δραματουργίας του, τα μισά από τα οποία μάλιστα, καθώς δεν είχαν εκδοθεί χωριστά, μπορεί να είχαν χαθεί για πάντα. Και μεταξύ τους, ο «Μάκβεθ», η «Δωδέκατη νύχτα», ο «Ιούλιος Καίσαρας», «Τρικυμία», «Όπως σας αρέσει».

    Πορτρέτο του Σαίξπηρ από τον John Taylor, 1610

    Οι φίλοι του μεγάλου δραματουργού, ηθοποιοί John Heminge και Henry Condell ήταν αυτοί, που είχαν συγκεντρώσει, μετά τον θάνατό του σε ένα corpus,όλα τα έργα του, κάνοντας παράλληλα και την κατάταξή τους σε κατηγορίες: κωμωδίες, τραγωδίες και ιστορίες. Με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν έτσι, και τον τρόπο ανάγνωσης και ερμηνείας των έργων ως σήμερα.

      Αλλά ακόμη και το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου, η επιβλητική μορφή και ο όγκος του είχαν συντελέσει στην ανάδειξη του Σαίξπηρ και γενικά του δράματος. Γιατί εκείνη την εποχή εκδόσεις τέτοιου τύπου μπορούσε να είναι μόνον η Βίβλος ή βιβλία Θεολογίας και Δικαίου.

     Όσο για την αυθεντικότητά του, αυτή είναι χωρίς άλλο επιβεβαιωμένη, κυρίως χάρις στον μεγάλο μελετητή του Σαίξπηρ, Edmond Malone  πριν από σχεδόν 200 χρόνια. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό βιβλίο, καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα πλήρη που έχουν επιβιώσει σε ιδιωτικά χέρια» είχε πει ο ίδιος.

    .«Η τραγωδία του Μάκβεθ», πρώτη σελίδα του διάσημου έργου του Σαίξπηρ από την έκδοση του 1623

     «Η διαχείριση ενός «First Folio» από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι  πάντα ένα προνόμιο και ακόμη – δεδομένης της τεράστιας σημασίας και επιρροής του σε όλο τον πλανήτη – μια συγκινητική εμπειρία», δηλώνει σήμερα η  Margaret Ford, επικεφαλής της Christie’s Group, Books & Manuscripts στο Λονδίνο.

     Το συγκεκριμένο «First Folio» πάντως,  πωλείται από τους Christie’s  για λογαριασμό ενός κολεγίου Θηλέων του Mills College στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Της δημοπρασίας άλλωστε, θα προηγηθεί έκθεση του βιβλίου σε πόλεις- σταθμούς ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα από 13 ως 19 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, από  22 ως 27 στη Νέα Υόρκη, 17ως 20 Μαρτίου στο Χονγκ Κονγκ και  1ως 3 Απριλίου στο Πεκίνο.



    ΣΧΟΛΙΑ