Πολιτισμός

Πιστοποίηση – Αναγνώριση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας από το υπουργείο Πολιτισμού


«Αναγνώριση- Πιστοποίηση» έλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού το Εβραϊκό Μουσείο, που ολοκλήρωσε την σχετική διαδικασία, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Η αξιολόγηση- πιστοποίηση του Εβραϊκού Μουσείου έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ στην συνεδρίασή του της 6ης Ιουλίου, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας «Αναγνώρισης» με την υποβολή των απαιτούμενων φακέλων.

«Σήμερα, 81 χρόνια, από τον Ιανουάριο 1942 που οι Ναζί συζήτησαν για την “Τελική λύση του Εβραϊκού Ζητήματος”, το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα αποτελεί έναν ιστορικό χώρο μνήμης, όχι μόνον για τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος, αλλά για τους πολίτες όλου του κόσμου που πρέπει να διαφυλάττουν στην ιστορική τους μνήμη φρικτά λάθη που αμαύρωσαν την ανθρώπινη Ιστορία», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Να σημειωθεί, ότι το Εβραϊκό Μουσείο είναι μόλις το δεύτερο μη δημόσιο μουσείο, μετά το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που προσήλθε στην διαδικασία αξιολόγησης. Όπως επισημαίνει όμως η κυρία Λίνα Μενδώνη, τα υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσα στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο της Κυβέρνησης έχει δρομολογήσει τους τελευταίους μήνες την διαδικασία πιστοποίησης- αξιολόγησης και των δημοσίων μουσείων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά στην επάρκεια των μουσείων σε προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, σε προσωπικό, σε κτηριακές υποδομές και, φυσικά, στη διαχείριση των συλλογών τους. Η διαδικασία της αναγνώρισης αφορά σε όλα τα μουσεία με τουλάχιστον τριετή λειτουργία από την ίδρυση τους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τα ιδιωτικά μουσεία προσέρχονται εθελοντικά για να αξιολογηθούν, με βάση τις καλύτερες και τις πλέον σύγχρονες πρακτικές στο χώρο της μουσειολογίας. Η διαδικασία εξάλλου δεν έχει χαρακτήρα αδειοδότησης αλλά βελτίωσης μέσω της αξιολόγησης.

Γιατί «Το “Αναγνωρισμένο” μουσείο διαθέτει αυξημένες πιθανότητες να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης και να αντιμετωπιστεί με ευελιξία σε ζητήματα κινητικότητας συλλογών και συνεργασιών με άλλες χώρες. Παράλληλα, ανήκει σε ομάδα μουσείων που φέρει ειδικό σήμα αναγνώρισης και απολαμβάνει ειδικά προνόμια», όπως λέει η υπουργός.

Η ίδια άλλωστε έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα οι διαδικασίες αναγνώρισης- πιστοποίησης, δεδομένου ότι τα κίνητρα και τα ανταποδοτικά οφέλη των μουσείων που αναγνωρίζονται είναι σημαντικά.

«Έχει ανοίξει ο κύκλος αναβάθμισης των μουσείων της χώρας, ιδιωτικών και δημοσίων κι όταν ολοκληρωθεί, θα έχουμε ένα διαφορετικό μουσειακό τοπίο στην Ελλάδα. Από το 2014 υπάρχει η πρόβλεψη ώστε η διαδικασία της πιστοποίησης των Μουσείων, να είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ. Τώρα αξιοποιούμε και αυτή την παράμετρο, εντάσσοντας την διαδικασία στο τρέχον ΕΣΠΑ», λέει η κυρία Μενδώνη.

Η ιδέα για τη δημιουργία Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας είχε γεννηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1977 ιδρύθηκε ένα μικρό μουσείο που στεγάστηκε σε χώρο δίπλα στη Συναγωγή της οδού Μελιδώνη. Εκεί συγκεντρώθηκαν τα αντικείμενα που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής συλλογής του. Ο συνεχής εμπλουτισμός της και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του μουσείου επέβαλαν την αναζήτηση νέου χώρου στέγασής του. Από το 1997 το μουσείο λειτουργεί στην ιδιόκτητη στέγη του, στην οδό Νίκης 39, μετά την αποφασιστικής σημασίας οικονομική συμπαράσταση του υπουργείου Πολιτισμού και του Συλλόγου των Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου.

Οι συλλογές του έχουν προέλθει από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και από το σύνολο των αντικειμένων (έγγραφα και κοσμήματα) που επιστράφηκαν από τη βουλγαρική κυβέρνηση στους Εβραίους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ εμπλουτίζονται με δωρεές και αγορές. Τα αντικείμενά του αφορούν όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου του εβραϊκού στοιχείου της Ελλάδας. Το μουσείο απέκτησε την νομική του υπόσταση το 1989 και λειτουργεί ως ΝΠΙΔ-Κοινωφελές Ίδρυμα, που διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.


ΣΧΟΛΙΑ