• Πολιτισμός

    Πέθανε η Σινέντ Ο’Κόνορ σε ηλικία 56 ετών

    • NewsRoom
    Σινέντ Ο'Κόνορ

    Σινέντ Ο’Κόνορ


    Σε ηλικία 56 ετών έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, σύμφωνα με τους Irish Times, η διάσημη ιρλανδέζα τραγουδίστρια Σινέντ Ο’Κόνορ, που είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή με το «Nothing Compares 2 U».

    Η Σινέντ Ο’ Κόνορ γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 στο Γκλέναγκερι του Δουβλίνου.

    Οι γονείς της, Σον Ο’ Κόνορ και Μαρί Ο’ Κόνορ χώρισαν όταν η Σινέντ ήταν 8 ετών.

    Αυτή και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της μεγάλωσαν με τη μητέρα τους η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες της Σινέντ, τους κακοποιούσε σωματικά. Το τραγούδι της Fire on Babylon αναφέρεται στις επιπτώσεις της δικής της κακοποίησης αλλά και όλων των κακοποιημένων παιδιών.

    Ωστόσο, το 1979 η Σινέντ αποφάσισε να ζήσει με τον πατέρα της και τη νέα του σύζυγο. Λόγω απουσίας από σχολείο με κοπάνες και ληστείες, μεταφέρθηκε στο κέντρο συμμόρφωσης Grianán Training Centre. Εκεί αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη της γραφής και στη μουσική.

    Το 1983 ο πατέρας της την έστειλε στο Newtown School όπου με την ενθάρρυνση από τον καθηγητή της, για την εκμάθηση της ιρλανδικής γλώσσας, ηχογράφησε μία επίδειξη με δύο δικά της τραγούδια.

    Στα μέσα του 1984 γνώρισε τον Κόλουμπ Φάρελι και μαζί δημιούργησαν το συγκρότημα, Ton Ton Macoute, με την Σινέντ ως τραγουδίστρια.

    Εκείνη εγκατέλειψε το σχολείο και ακολούθησε το συγκρότημα στο Δουβλίνο. Το 1985 η μητέρα της σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και λίγο αργότερα εγκατέλειψε το συγκρότημα.

    Η μουσική της καριέρα ξεκίνησε όταν το ιρλανδικό συγκρότημα In Tua Nua, ανακάλυψε τη φωνή της. Η φήμη της ανήλθε προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο της άλμπουμ, The Lion and the Cobra.

    Το 1990 έκανε παγκόσμια επιτυχία με το Nothing Compares 2 U. Ωστόσο, το τραγούδι της αντιμετώπισε κατά καιρούς πολλές διαφωνίες ύστερα από δηλώσεις και χειρονομίες τις ίδιας, όπως η χειροτονία της ως ιερέας παρόλο που ήταν γυναίκα με Ρωμαιοκαθολικό υπόβαθρο.

    Για έντεκα εβδομάδες το τραγούδι βρισκόταν στην πρώτη θέση στην Ιρλανδία όπως και στη Γερμανία. Το βίντεο του Nothing Compares 2U κέρδισε το βραβείο MTV για το Βίντεο της Χρονιάς και η Σινέντ ονομάστηκε Καλλιτέχνης της Χρονιάς το 1991. Το 1990 συνέβαλε σε μία διασκευή του You Do Something To Me, αφιέρωμα στο AIDS.

    Μοιράζοντας τον χρόνο της για εννιά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες επέστρεψε στο σπίτι της στο Δουβλίνο το 1992, για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του εξάχρονου γιου της, που είχε αποκτήσει με τον ντράμερ Τζον Ρέινολντς τη δεκαετία του ’80.

    Τους επόμενους μήνες τους πέρασε τραγουδώντας με τον δάσκαλό της Φρανκ Μέριμαν στο Parnell School of Music.

    Το 1992 επίσης συνέβαλε φωνητικά στο Come talk to me και το 1993 συνέβαλλε στο σάουντρακ για την ταινία In the Name of the Father με το τραγούδι You Made Me the Thief of Your Heart με τη συνεισφορά του τραγουδιστή των U2, Bono.

    To 1995 συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza αλλά τα σχέδιά της ανατράπηκαν όταν έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος. Το 1997 έπαιξε στην ταινία του Νιλ Τζόρνταν The Butcher Boy.

    Το Faith and Courage κυκλοφόρησε το 2000 συμπεριλαμβανομένου του σινγκλ No Man’s Woman.

    Το 2002 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Sean-Nós Nua, το οποίο περιείχε ένα cover από ένα καναδέζικο τραγούδι που κατακρίθηκε για ερμηνεία λεσβιακής αγάπης και όχι ετεροφυλικής.

    Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το μουσικό χώρο.

    Στο άλμπουμ της Collaborations, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005, συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ύστερα από μία μικρή χρονική περίοδο αδράνειας ανακοίνωσε σε μία συνέντευξή της ότι η αποχώρηση της αφορούσε αποκλειστικά την ποπ και ροκ μουσική και ότι ήθελε να δοκιμάσει και άλλα είδη. Το ρέγκε άλμπουμ Throw Down Your Arms δέχθηκε θετικές κριτικές το 2005. Στις 8 Νοεμβρίου του 2006 παρουσίασε 7 τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ της Theology το οποίο κυκλοφόρησε τελικά το 2007.

    Τον Ιανουάριο του 2010, η Ο’ Κόνορ, πραγματοποίησε ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια Μαίρη Τζ. Μπλάιτζ με τίτλο This is to Mother You. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τραγουδιού δωρίθηκαν στον οργανισμό GEMS. Στη συνέχεια, η Ο’ Κόνορ ανακοίνωσε ότι δούλευε για την ηχογράφηση ενός νέου άλμπουμ, με τίτλο Home. Στις 10 Οκτωβρίου του 2011, η Ο’ Κόνορ ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ, με τίτλο How About I Be Me (And You Be You) είχε οριστεί για τις 20 Φεβρουαρίου 2012. Το τραγούδι Lay your head down, γραμμένο από τους Μπάιαν Μπερν και Γκλεν Κλόουζ για το σάουντρακ της ταινίας Albert Nobbs και εκτελούμενο από την Ο’ Κόνορ, απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι.

    Ένα χρόνο νωρίτερα, η ερμηνεύτρια είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από το τραγούδι, μετά την αυτοκτονία του δεκαεπτάχρονου γιου της.

    «Απλά για να σας ενημερώσω, οι υπαινιγμοί για πιθανές εμφανίσεις μου φέτος ή τον επόμενο χρόνο ή γενικά καποια στιγμή είναι λανθασμένοι. Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά κάτι, για το οποίο θα τραγουδήσω», έγραφε η Σινέντ Ο’ Κόνορ στις 12 Φεβρουαρίου 2022 στον προσωπικό της λογαριασμός στο twitter.

    Μέχρι στιγμής, η αιτία του θανάτου της παραμένει αδιευκρίνιστη.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Μαγνησία και Φθιώτιδα: Δύο νεκροί σε Βελεστίνο και Αλμυρό – Στα χέρια των Αρχών ύποπτος για εμπρησμό

    FED: Επέστρεψε στις αυξήσεις επιτοκίων με άνοδο κατά 25 μ.β.

    Λαμία: Με ελαφρά τραύματα 4 άτομα στα Επείγοντα



    ΣΧΟΛΙΑ