• Πολιτισμός

    Ο ροζ κόσμος της Μπάρμπι σε ένα άλμπουμ – Με την Μάργκοτ Ρόμπι

    Η Μάργκοτ Ρόμπι με ροζ τηλέφωνο, φορώντας σακάκι και φούστα Σανέλ

    Η Μάργκοτ Ρόμπι με ροζ τηλέφωνο, φορώντας σακάκι και φούστα Σανέλ


    Η μεγάλη επιτυχία της Barbie το περσινό καλοκαίρι στις κινηματογραφικές οθόνες όλου του κόσμου έχει καταγραφεί πλέον στην «ιστορία».

    Ο Κεν υποκλίθηκε στο κοινό με μία εντυπωσιακή, τελική ερμηνεία στην τελετή των βραβείων Όσκαρ ενώ οι σταρ της ταινίας αλλά και η σκηνοθέτις έχουν προχωρήσει σε νέες δραστηριότητες. Αλλά οι εκατομμύρια θαυμαστές, που δεν θέλουν ακόμα να αφήσουν τον κόσμο της Barbie μπορούν τώρα να την απολαύσουν, μαζί με την ερμηνεύτριά της Μάργκοτ Ρόμπι σε ένα νέο άλμπουμ. Είναι το «Barbie: The World Tour», που περιλαμβάνει κοστούμια της Barbie και εξαιρετικά κομμάτια, σχεδιασμένα από μεγάλους σχεδιαστές πολλών διαφορετικών εποχών, όπως ο Τζόρτζιο Αρμάνι, η Ντονατέλα Βερσάτσε, αλλά και η Σκιαπαρέλι.

    Το μυστικό είναι, ότι η πανέμορφη Μάργκοτ Ρόμπι επρόκειτο να φορέσει όλα αυτά τα εκπληκτικά ρούχα σε μια περιοδεία δημοσιότητας για την προβολή της ταινίας, η οποία όμως διακόπηκε εξαιτίας της μεγάλης απεργίας των ηθοποιών στις ΗΠΑ, το 2023. Το υλικό όμως, υπήρχε, ήταν εκεί και περίμενε να αναδειχθεί. Έτσι η πρωταγωνίστρια, η οποία στην ταινία ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο ως μια κούκλα που ζωντανεύει και ο στυλίστας της Άντριου Μούκαμαλ έγραψαν το βιβλίο, στο οποίο υπάρχει και εισαγωγικό κείμενο από την σκηνοθέτιδα Γκρέτα Γκέργουιγκ.

    Το εξώφυλλο του βιβλίου με την Μάργκοτ Ρόμπι ως Μπάρμπι και με όλο τον εξοπλισμό της
    Το εξώφυλλο του βιβλίου με την Μάργκοτ Ρόμπι ως Μπάρμπι και με όλο τον εξοπλισμό της

    Τα κοστούμια

    «Ήταν σαν μια έκρηξη χαράς για όλους», γράφει η Μάργκοτ Ρόμπι στην εισαγωγή του βιβλίου για την οργάνωσή του αλλά κυρίως για την προετοιμασία της περιοδείας. «Η όλη προσέγγιση της Barbie στην ταινία ήταν πολύ μαξιμαλιστική και πιστεύω, ότι μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Η ίδια η Barbie μας το επέτρεπε!».

    Η Μάργκοτ Ρόμπι με μακρύ φόρεμα σε απαλό ροζ χρώμα και με λευκό μποά από την Βίβιεν Γουέστγουντ
    Η Μάργκοτ Ρόμπι με μακρύ φόρεμα σε απαλό ροζ χρώμα και με λευκό μποά από την Βίβιεν Γουέστγουντ

    Για το βιβλίο η Ρόμπι και ο Μούκαμαλ επέλεξαν ένα προς ένα τα vintage κοστούμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βίβιεν Γουέστγουντ, της Σανέλ και της Σκιαπαρέλι, που στο βιβλίο πλαισιώνονται από σχετικά σχέδια και σημειώσεις. Περιλαμβάνονται όμως, και φωτογραφίες από κούκλες Barbie διαφόρων εποχών και υλικά από τα αρχεία μόδας της Barbie όπως τα σκίτσα των σχεδιαστών και τέλος φωτογραφίες Polaroid από πρόβες. Όλα ενσωματωμένα σε κολάζ από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Φαμπιέν Μπαρόν.

    Κάποια από αυτά αντιπαραθέτουν φωτογραφίες της Ρόμπι σε εμβληματικές εμφανίσεις της από την ταινία με στιγμιότυπα από Barbies εποχής, ενώ άλλα την δείχνουν δίπλα σε φωτογραφίες της κούκλας Mattel φορώντας τα ίδια ρούχα.

    Σχέδια από το ατελιέ Βερσάτσε, όλα σε ροζ
    Σχέδια από το ατελιέ Βερσάτσε, όλα σε ροζ

    Η έμπνευση

    «Για τη δουλειά σε αυτό το βιβλίο λάβαμε υπ’ όψιν όλες τις συζητήσεις που είχαμε κάνει, εξετάσαμε όλα τα σκίτσα, καταθέσαμε ιδέες και μελετήσαμε υφάσματα, επεξεργαστήκαμε δηλαδή όλα τα δεδομένα, προκειμένου να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις», όπως λέει ο Άντριου Μούκαμαλ. «Και τώρα η Barbie είναι μαζί μου για πάντα!», καταλήγει.

    Η Μάργκοτ Ρόμπι φοράει τζιν και πουκάμισο με κεράσια όλα Μποτέγκα Βενέτα
    Η Μάργκοτ Ρόμπι φοράει τζιν και πουκάμισο με κεράσια όλα Μποτέγκα Βενέτα

    Θυμίζουμε, ότι διάσημοι καλλιτέχνες από την Σίλα Πρι Μπράιτ έως τον Άντι Γουόρχολ έχουν εμπνευστεί από τη Barbie. Ενώ με τη σειρά της η όλη παραγωγή της ταινίας, με τον ροζ χρωματικό της συνδυασμό ως σήμα κατατεθέν, ήταν εν μέρει εμπνευσμένη από τη δουλειά καλλιτεχνών, που ξεκινούν από τον Μποτιτσέλι και φθάνουν ως τον Γουέιν Τίμποντ.

    Η ταινία πάντως, αντιμετώπισε στο box office το «Όπενχαϊμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν με αμέτρητα μιμίδια αλλά και σκεπτικισμό. Εν τέλει η Barbie ήταν υποψήφια για οκτώ Βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Ράιαν Γκόσλινγκ, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Αμέρικα Φεράρα, καθώς και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, κοστουμιών και σχεδίου παραγωγής. Εντυπωσιακό νούμερο αλλά τελικά κέρδισε μόνον το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού από την Μπίλι Άιλις για το “What Was I Made For?” του αδερφού της Φίνιας Μπερντ Ο’Κόνελ.

    Μπάρμπι διαφόρων εποχών
    Μπάρμπι διαφόρων εποχών

    Διαβάστε επίσης:
    Προειδοποίηση ΟΗΕ: «Μεγάλη πιθανότητα» και το 2024 να παρουσιάσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες

    Τράπεζα Πειραιώς: Δωρεάν ίδιες μετοχές αξίας 329.088 ευρώ σε ανώτατα στελέχη

    Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι στο πλοίο MADO της Naftomar



    ΣΧΟΛΙΑ