• Πολιτισμός

    Ο «Γαλαξίας» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από την έκθεση


    Ντοκουμέντα του αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζονται στην έκθεση του Μεγάρου Μουσικής «Ο γαλαξίας μου», που αναδεικνύει την πολυσήμαντη προσφορά του μεγάλου συνθέτη στη μουσική και στις τέχνες, την πολιτική του δράση και την διεθνή του απήχηση.

    Στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά αυτά τα αρχεία, που ο ίδιος είχε εμπιστευθεί στην Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» πριν από είκοσι χρόνια. Και όπως είπε η κυρία Μενδώνη «Ο Γαλαξίας του Μίκη» αποτελεί μια ευκαιρία για την απόδοση τιμής στον Άνθρωπο, τον Αγωνιστή, τον Μεγάλο Δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά και έκφραση ευγνωμοσύνης προς αυτόν που τα τραγούδια του συντρόφευσαν πάντα τους Έλληνες σ’ όλες τις δύσκολες εποχές, στέλνοντας παράλληλα με την μουσική του το φως της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

    «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδιας περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες», όπως είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού «Πάντοτε και φυσικά και απόψε ο Μίκης, αν και απών, γίνεται μια αόρατη μαγική κλωστή που συνδέει όλους τους Έλληνες, όπου κι βρίσκονται, με την Ελλάδα».

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την Μαρία Φαραντούρη, μοναδική ερμηνεύτρια των έργων του Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Νίκο Πιμπλή

    Τα αρχεία

    Η έκθεση «Ο γαλαξίας μου» φωτίζει σχεδόν έναν αιώνα διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές ενότητες που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, βιώματα και συναισθήματα και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι το πλήρες αρχείο του συνθέτη αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια κ.ά. Τα χειρόγραφα του αρχείου εξάλλου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου.

    «Η μουσική του, που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια πολίτες, σε όλο τον κόσμο, έχει εμπνεύσει τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου γης. Έχει στηρίξει απελευθερωτικούς αγώνες ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα. Υπέρμαχος της ειρήνης, ο Μίκης, και ενορχηστρωτής της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στο έργο του προβάλει την πατριωτική ιδεολογία, καθώς είναι ο μέγας εκφραστής των αγώνων και των αγωνιών των Ελλήνων, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού.

    Προσωπικά αντικείμενα του Μίκη Θεοδωράκη

    Το έργο

    Προσθέτοντας, ότι με το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης επηρέασε την εξέλιξη της μουσικής. Χάρισε έμπνευση και έδωσε μουσική ταυτότητα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Το συμφωνικό του έργο, η μελοποιημένη ποίηση, η μουσική για το θέατρο και το σινεμά, οι όπερες και τα μπαλέτα μέχρι και το λαϊκό τραγούδι, που συνδέεται με τους αγώνες, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, έχει αγαπηθεί από όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο. Γιατί «Η φήμη του Μίκη Θεοδωράκη ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Το έργο του, η ζωή του, η πολιτική δράση του είναι πέρα από όρια τοπικά, χρονικά. Κανείς δεν θα τολμήσει να τα εντάξει σε κατηγορίες. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος σύμμαχος του έργου του, αφού καθώς κυλάει κερδίζει την πάλη του με την διαχρονία και την διαχρονικότητα», είπε η κυρία Μενδώνη.

    Την έκθεση που τα εγκαίνιά της είχαν προγραμματισθεί για το 2020 στην επέτειο των 95 χρόνων του συνθέτη, αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν, έχει επιμεληθεί η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Ερατώς Κουτσουδάκη. Η επιστημονική επιμέλεια είναι της Στεφανίας Μεράκου, μουσικολόγου, διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και της Βάλιας Βράκα, μουσικολόγου, υπεύθυνης Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της ίδιας βιβλιοθήκης. Ο συντονισμός έγινε από τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

    Info

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη 1
    Μίκης Θεοδωράκης «Ο γαλαξίας μου»
    Επίσκεψη: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00.

    Διαβάστε επίσης:

    Προβολές Ιστορίας για το 1821 σε εμβληματικά κτήρια της χώρας

    Θυρανοίξια για τον Άγιο Νικόλαο στην Νέα Υόρκη: 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση

    Άννα Νετρέμπκο και Λυρική Σκηνή στο Παναθηναϊκό Στάδιο – Το μεγάλο γεγονός



    ΣΧΟΛΙΑ