Πολιτισμός

Προβολές Ιστορίας για το 1821 σε εμβληματικά κτήρια της χώρας

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Προβολή Ιστορίας του 1821


«Επιθυμία Ελευθερίας» σε όλη την Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιουνίου με την Ελληνική Επανάσταση να ζωντανεύει μέσω οπτικοποιημένων προβολών σε χαρακτηριστικά κτήρια 18 πόλεων της χώρας. Πρόκειται για την αφήγηση του Αγώνα του 1821 μέσα από έργα τέχνης ενώ οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης.

Οι προβολές θα γίνουν ταυτόχρονα στις όψεις όλων των επιλεγμένων κτηρίων, με προεξάρχουσα βέβαια την Βουλή των Ελλήνων και θα επαναλαμβάνονται ανά μισή ώρα από τις 21.30 ως τις 23.30 το βράδυ (η διάρκεια είναι 18 λεπτά). Το εικαστικό περιεχόμενο εξάλλου επενδύεται από πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές θα ενισχύονται από μία εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την τεχνική του projection mapping , που είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα του είδους που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτήρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η δράση είναι: Αθήνα (κτήριο της Βουλής των Ελλήνων), Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), Ηράκλειο (κτήριο Περιφέρειας Κρήτης), Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης), Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), Νάουσα (Δημαρχείο), Ναύπλιο (Δημαρχείο), Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Ρόδος (Δημαρχείο), Σύρος (Θέατρο Απόλλων), Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και Χίος (Τείχος του Κάστρου – Porta Maggiore).

Η επιλογή των κτιρίων έγινε από τους ίδιους τους Δήμους, ενώ για την προετοιμασία της δράσης υπήρξε στενότατη συνεργασία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η προβολή του καλλιτεχνικού αφηγήματος εξάλλου προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες διαστάσεις του κάθε κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη, εκτός από το μήκος και το πλάτος του, και πολλές άλλες πτυχές, όπως τα παράθυρα, την υλικότητα, τις συνθήκες φωτισμού κ.α.

Προβολή Ιστορίας του 1821

Το θέμα της προβολής είναι η αφήγηση της Επανάστασης του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Το υλικό που συνθέτει το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής και άλλα τεκμήρια, όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα. Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από μουσεία, δήμους και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μία ιδιαίτερη μεθοδολογική προσέγγιση του TUC TIE Lab με την ονομασία visual layering, η οποία «δίνει ζωή» στα έργα τέχνης, προσθέτοντας βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation.

Προβολή Ιστορίας του 1821

Έτσι, κατά τη διάρκεια της προβολής, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει απεικονίσεις από τη ζωή στην Ελλάδα πριν την Επανάσταση, να ακολουθήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη του Αγώνα, όπως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας ή η εξέγερση στη Μολδοβλαχία, να παρακολουθήσει δραματοποιημένες καθοριστικές στιγμές του Αγώνα, όπως τη Μάχη στα Δερβενάκια ή την Έξοδο του Μεσολογγίου, να μάθει για τις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις, το Φιλελληνισμό και το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας.

Προβολή Ιστορίας του 1821

Μα σημειωθεί ότι ένα περίπου μήνα μετά τις προβολές, θα ξεκινήσει η λειτουργία μίας ψηφιακής εφαρμογής (app) η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους, το οπτικοακουστικό αφήγημα που θα προβληθεί στις 12 και 13 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο κάθε χρήστης, αφού εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή στη συσκευή του, θα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο εφόσον σταθεί σε ενδεδειγμένη θέση μπροστά από το κάθε κτήριο και στοχεύοντας με την κάμερα της συσκευής στην όψη του. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Το σύνολο του έργου για το οποίο εργάζονται συνολικά 41 επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές υλοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη, διευθυντή του Εργαστηρίου TUC TIE Lab με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θεόδωρου Εσπίριτου και με γενική διαχειρίστρια την Μαριάνθη Λιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε από τον Γεώργιο Μαγουλά.

Δείτε το trailer της δράσης:

Διαβάστε επίσης:

Θυρανοίξια για τον Άγιο Νικόλαο στην Νέα Υόρκη: 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση

Άννα Νετρέμπκο και Λυρική Σκηνή στο Παναθηναϊκό Στάδιο – Το μεγάλο γεγονός

Μενδώνη: Και στην περίπτωση Dior ακολουθήθηκε κατά γράμμα η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία


ΣΧΟΛΙΑ