• Πολιτισμός

    Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης σε Lego – Από την Αυστραλία με αγάπη

    Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης σε Lego - Από την Αυστραλία με αγάπη

    Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και το πορτρέτο του σε Lego


    Στο πάνθεον των πορτρέτων, που είναι κατασκευασμένα από Lego ανήκει πλέον και ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης!

    Η είδηση μας έρχεται από την Αυστραλία, αφού εμπνευστής των πορτρέτων αυτών είναι ο αυστραλός pop-artist και ιστορικός Αρχείων Λίαμ Τζένσεν, ο οποίος έχει δημιουργήσει την  οικογένεια Lego Classicist Family. Ένα έργο, που συνδυάζοντας την ιστορία με την ποπ-αρτ ασχολείται με την τέχνη και τον πολιτισμό του αρχαίου κόσμου αλλά και με τους ανθρώπους που τον μελετούν.

    Αυτή η  «οικογένεια» λοιπόν από φιγούρες, που άρχισε να δημιουργείται το 2016 έχουν ξεπεράσει τις εκατό, έχει μέλη της αρχαιολόγους, διευθυντές και επιμελητές μουσείων, ερευνητές, συντηρητές, αρχειονόμους, παρουσιαστές Μέσων Ενημέρωσης και άλλους ακόμη, αρκεί το αντικείμενό τους να σχετίζεται με την μελέτη και την κατανόηση του αρχαίου κόσμου. Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής ανήκει ήδη άλλωστε στην Οικογένεια LC.

    Με χαμογελαστό πρόσωπο για να αντιπροσωπεύει «την καθαρή ακαδημαϊκή χαρά στην όψη του, όταν διδάσκει τους μαθητές του», όπως αναφέρεται στην είδηση της «The Greek Herald» έχει απεικονισθεί ο κ. Σταμπολίδης. Δίπλα του, πάνω σε αναπαράσταση αρχαίων κιόνων, πάλι με Lego φυσικά, υπάρχει και το σήμα του Μουσείου Ακρόπολης. Οι ομοιότητες δεν είναι μεγάλες, αυτό πρέπει να ειπωθεί, εν τέλει όμως, για απλές φιγούρες πρόκειται, άλλωστε το γεγονός μετράει.

    Τα πρόσωπα

    Ο νεαρός δημιουργός τους πάντως, Λίαμ Τζένσεν δηλώνει ενθουσιασμένος και για την εκλογή του κ. Σταμπολίδη στη θέση του πρώτου διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης περιμένοντας «τα εκπληκτικά πράγματα που θα επιτευχθούν εκεί τα επόμενα χρόνια», όπως λέει. Για να ευχηθεί στη συνέχεια στον κ. Σταμπολίδη, «καλώς ήρθατε στην Οικογένεια LC!» Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διευθυντής του μουσείου ζήτησε προσωπικά να ενταχθεί στην Οικογένεια LC μέσω του Κωνσταντίνου Βασιλειάδη συντηρητή αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Ακρόπολης και εκπρόσωπο των Lego Classicists.

    Ο δημιουργός της Lego Classicists Family και των πορτρέτων Lego Λίαμ Τζένσεν

     Πριν από μερικούς μήνες εξάλλου, ο Τζένσεν δημιούργησε φιγούρες Lego του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και του Λόρδου Βύρωνα, ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, καθηγητή Τζον Μπένετ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως έλεγε μάλιστα ο Τζένσεν ιδιαίτερα τον είχε δυσκολέψει η φιγούρα του Κολοκοτρώνη, καθώς ήταν η πιο απαιτητική.

    Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν απεικονισθεί σε  φιγούρες υπάρχουν όμως, επίσης ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι, ο καθηγητής Μάσιμο Οσάνα γενικός διευθυντής των μουσείων του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, η καθηγήτρια του Κέιμπριτζ Μέρι Μπιρντ, η αιγυπτιολόγος  δρ Κάρα Κούνι, η συγγραφέας και τηλεοπτική παρουσιάστρια Μπέτανι Χιούς και άλλοι.

    Η ιστορία παίζει

    Να σημειωθεί, ότι τα πορτρέτα της Οικογένειας LC κατασκευάζονται μόνον σε δύο κομμάτια _το ένα για το άτομο που απεικονίζεται και το άλλο για το αρχείο της LC _ ενώ δεν πωλούνται.

    Όπως αναφέρει ο δημιουργός τους κάθε φιγούρα  έχει σχεδιαστεί και ερευνηθεί ξεχωριστά και συνήθως απαιτούνται μήνες για την παραγωγή τους, καθώς δεν χρησιμοποιεί ανταλλακτικά τρίτων ή τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη. Στο τέλος κοινοποιούνται σε τρεις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον ιστότοπο της Lego Classicists Family. Ενδιαφέρον έχει μάλιστα, ότι το μότο της είναι στα ελληνικά: «ἱστορεῖν παίζειν.

    Όλο το επιτελείο του Βρετανικού Μουσείου δια χειρός Τζένσεν

    Όσον αφορά τα θέματά της, η προσπάθεια είναι να προέρχονται από διάφορους χώρους και όχι μόνον επιστημονικούς, προκειμένου να αναδεικνύεται η σχέση του αρχαίου κόσμου με τον σύγχρονο αλλά και να διευρύνεται η κατανόηση του κλασικού πολιτισμού.

    Τα πορτρέτα της Lego Classicists Family έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή μουσεία, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Jönköpings läns στη Σουηδία και το Μουσείο Αρχαιοτήτων του Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία. Το 2018 εξάλλου ήταν μέρος μιας συνεργασίας  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το J. Μουσείο Paul Getty.

    Έχουν όμως εμφανιστεί και στην τηλεόραση του BBC, όπως και στον ιταλικό Τύπο.  Κι όλα αυτά από ένα εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο έργο από τον δημιουργό του, με στόχο την σύνδεση της κοινότητας των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την αρχαία ιστορία μέσω της κοινής αγάπης τους για το αντικείμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ