• Πολιτισμός

    «Νόστιμον ήμαρ» για 55 ελληνικές αρχαιότητες – Η παραλαβή τους στη Νέα Υόρκη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχοντας δίπλα της τον Μάθιου Μπογδάνο κατά την τελετή παραλαβής των αρχαιοτήτων

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχοντας δίπλα της τον Μάθιου Μπογδάνο κατά την τελετή παραλαβής των αρχαιοτήτων


    «Σήμερα είναι το “Νόστιμον ήμαρ”, η γλυκιά μέρα του γυρισμού στην πατρίδα μετά από χρόνια περιπλάνησης, αλλαγές παράνομων κατόχων, χαλκευμένα παραστατικά αγοραπωλησιών. Αλλά οι αρχαιότητες διατηρούν πάντα την αλήθεια τους, μια αλήθεια συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου που τις γέννησε».

    Μ΄αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέλαβε χθες στη Νέα Υόρκη σε ειδική τελετή που έγινε στην Εισαγγελία του Μανχάταν  τα κλεμμένα αρχαία που βρίσκονταν στα χέρια του συλλέκτη Μάικλ Στάινχαρντ καθώς και ορισμένα ακόμη, προερχόμενα από άλλη έρευνα.

    Συνολικά έτσι επιστρέφουν από την Νέα Υόρκη στην Ελλάδα 55 αρχαιολογικά ευρήματα υψηλής τέχνης με ιστορική και συμβολική αξία, τα 47 από τα κατασχεθέντα του Στάινχαρντ και οκτώ της  Προϊστορικής εποχής από την Θεσσαλία.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Βοηθό Εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνο

    Οι ελληνικές αρχαιότητες παραδόθηκαν από τον νέο Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, ο οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του  στην την συνεισφορά του στην ολοκλήρωση της έρευνας αυτής, απονέμοντας τα εύσημα στην ομάδα του  Έλληνα ομογενούς, Βοηθού Εισαγγελέα, Μάθιου Μπογδάνου και του Ειδικού Πράκτορα Ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας  Ρίκυ Πατέλ, τονίζοντας την εκτίμησή του για την Ελλάδα και για την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού.

    Ως «dream team» χαρακτήρισε μάλιστα την ομάδα του Μάθιου Μπογδάνου, που όπως είπε είναι συνώνυμος μ΄αυτή την έρευνα.

    «Είναι τιμή μου», είπε στην προσφώνησή του, «που  είμαι εδώ και να είμαι κομμάτι αυτής της δουλειάς.  Ευχαριστώ για την πολύ καλή δουλειά τους συνεργάτες μας, τον ειδικό πράκτορα Ρίκυ Πατέλ και ασφαλώς τον διεθνή εταίρο μας.  Κυρία υπουργέ, είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς ότι μας εμπιστευτήκατε και  που σας έχουμε εδώ και ακόμη ότι σας επιστρέφουμε αυτά  τα αρχαιολογικά ευρήματα.  Επίσης, να αναφερθώ στον Μάθιου Μπογδάνο και την ομάδα του, ο οποίος είναι συνώνυμος με αυτήν την έρευνα.  Είναι μια dream team».

    Η υπουργός Πολιτισμού και τα αρχαία στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης

    Ηχηρό μήνυμα

    Στην «μεθοδική και ακούραστη προσπάθεια» από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας, με ειδική αναφορά τόσο στον Άλβιν Μπραγκ, όσο και τον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς έκανε λόγο εξάλλου στην ομιλία της η κυρία Μενδώνη.

    Αρχαία έργα που επιστρέφουν στην Ελλάδα

    Επιπλέον, μίλησε με θερμά λόγια για τον Μάθιου Μπογδάνο και για την συνεισφορά των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που παρείχαν κομβικές πληροφορίες που επέτρεψαν την πλήρη τεκμηρίωση των έργων στο πλαίσιο της δύσκολης αυτής έρευνας.

    «Η τεράστια επιτυχία σας» είπε, «δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, αλλά το ηχηρό μήνυμα προς όλους όσους εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα, που οι παράνομες συναλλαγές τους θα αποκαλυφθούν και οι ίδιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».

    Ο Κούρος που επιστρέφει στην Ελλάδα

    Η κυρία Μενδώνη εξέφρασε εξάλλου την πεποίθησή της «ότι ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών κερδίζεται με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, αλλά πάνω από όλα με τη στενή συνεργασία ανθρώπων, φορέων και κρατών που μάχονται συνειδητά ενάντια στο μεγάλο έγκλημα της αρχαιοκαπηλίας.

    Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας είναι ένα βαρύ τραύμα που πονάει όλους τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο».

    Διαβάστε επίσης:

    Εσείς πού κάθεστε; Μια έκθεση για την καρέκλα αλλιώς

    Οι καμένοι ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας ξαναφυτεύονται-Μεγάλη δωρεά

    Η Τροία, το τουρκικό κιτς και η παραχάραξη της Ιστορίας



    ΣΧΟΛΙΑ