• Πολιτισμός

    Μια γάτα – γίγαντας στην έρημο του Περού: Νέα ανακάλυψη των γεωγλυφικών της περιοχής

    Μια γάτα – γίγαντας στην έρημο του Περού: Νέα ανακάλυψη των γεωγλυφικών της περιοχής


    Μια γάτα μήκους… 37 μέτρων, ξαπλωμένη στην πλαγιά ενός λόφου, δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο.

    Στην έρημο του νότιου Περού, όμως, στην Nazca, που είναι από αιώνες χαραγμένη με γεωγλυφικά, που παριστάνουν, μεταξύ άλλων, μία μαϊμού, μία φάλαινα όρκα, ένα κολίμπρι -ακόμη και κάτι που κάποιοι θα ήθελαν πολύ να πιστέψουν ότι είναι αστροναύτης!- ανακαλύφθηκε τώρα η μορφή μιας τεράστιας γάτας.

    Το συγκεκριμένο σχέδιο της Nazca χρονολογείται μεταξύ 200 π.Χ. και 100 π.Χ. και εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονταν για τη βελτίωση της πρόσβασης σ’ αυτόν τον λόφο, που παρέχει το πλεονέκτημα της καλύτερης θέασης, για να δουν οι επισκέπτες πολλά από τα σχέδια.

    Η Nazca είναι αρχαιολογικός τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1994 και οι Nazca Lines, οι οποίες αποτελούνται από εκατοντάδες γεωμετρικές και ζωομορφικές εικόνες, δημιουργήθηκαν αφαιρώντας βράχια και χώμα, ώστε να προκύψουν τα διάφορα σχέδια. Βρίσκονται 400 χιλιόμετρα νότια της Λίμα και απλώνονται σε περίπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα της άνυδρης πεδιάδας του Περού.

    Η φιγούρα της γάτας μόλις που ήταν ορατή και επρόκειτο σύντομα να εξαφανιστεί, επειδή βρίσκεται σε μια αρκετά απότομη πλαγιά, που υφίσταται τις επιπτώσεις της φυσικής διάβρωσης, όπως δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού. Έτσι, οι εργασίες επισπεύσθηκαν και το γεωγλυφικό καθαρίστηκε και συντηρήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

    Μια γάτα – γίγαντας στην έρημο του Περού: Νέα ανακάλυψη των γεωγλυφικών της περιοχής

    Τότε, φάνηκε ξεκάθαρα η φιγούρα μιας γάτας στο προφίλ, με το κεφάλι να κοιτάει κατά μέτωπο. Οι γραμμές του σχεδίου μάλιστα είναι πολύ καλά καθορισμένες και κυμαίνονται σε πλάτος μεταξύ 30 και 40 εκατοστών. Όπως λέει, εξάλλου, ο επικεφαλής αρχαιολόγος όσον αφορά στις Nazca Lines, Τζόνι Ίσλα, υπάρχουν πολλά ακόμη σχέδια για να αποκαλυφθούν, αλλά κάθε νέο παραμένει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη.

    Αυτό που βοήθησε πολύ, εξάλλου, τα τελευταία χρόνια είναι η χρήση drones, που επέτρεψαν τη φωτογράφηση των βουνοπλαγιών. Όσον αφορά στη γάτα, δημιουργήθηκε στα τέλη της περιόδου «Paracas», η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 500 π.Χ. και 200 π.Χ. Κάτι που προκύπτει από την σύγκριση που γίνεται με εικονογραφίες αυτής της εποχής, που δείχνουν επίσης πουλιά, γάτες και ανθρώπους, όπως και τα γεωγλυφικά.

    Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν εμφανιστεί περί τις 80 – 100 νέες φιγούρες στις κοιλάδες Nazca και Palpa, όλες προγενέστερες της κουλτούρας των Nazca.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ