• Πολιτισμός

    Μενδώνη: Θέατρα και σινεμά θα δουλέψουν τον χειμώνα, αλλά όχι με πληρότητα 100%

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    «Ο χειμώνας μπορεί και να μην είναι ζοφερός» για την πολιτιστική παραγωγή τόνισε, μιλώντας στο Θέμα 104,6, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προαναγγέλλοντας την επαναλειτουργία θεάτρων και σινεμά με την νέα σεζόν.

    «Ετοιμάζουμε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Προετοιμαζόμαστε για να ανοίξουν θέατρα και σινεμά πάλι το χειμώνα, με κάποια μέτρα και όχι με πληρότητα 100%» εξήγησε η κ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι το εγχείρημα απαιτεί «συστηματική οργάνωση στην είσοδο και την έξοδο, ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο θέατρο και δυνατότητα εισόδου νωπού αέρα».

    Ως προς την πληρότητα, η υπουργός ανέφερε ότι «βεβαίως θα καθόμαστε πιο αραιά, αλλά παρέες ή οικογένειες θα κάθονται δίπλα δίπλα» δίνοντας το περίγραμμα της νέας κανονικότητας για τους καλλιτεχνικούς χώρους.

    Παράλληλα, πρέπει να προσαρμοστούν και τα τρέχοντα καλλιτεχνικά δρώμενα, επισήμανε η κ. Μενδώνη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φετινή παραγωγή «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ, στην οποία οι ηθοποιοί θα φορούν -καθ’ υπόδειξη του σκηνοθέτη- προσωπίδες με ράμφη, έμπνευση που προέκυψε από τα μέτρα προστασίας.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, «ούτε ήταν έξω ο πολιτισμός, ούτε αντιμετωπίστηκε με διαφορετικό τρόπο» απάντησε η κ. Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι η πανδημία έφερε στο προσκήνιο «μια πολυμορφία προβληματικών εργασιακών σχέσεων» που προϋπήρχε.

    Στον αντίποδα, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «η περίμετρος των ευνοϊκών διατάξεων θα εφαρμοστεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο των ανθρώπων του πολιτισμού το χειμώνα».



    ΣΧΟΛΙΑ