• Πολιτισμός

    Μενδώνη: Μεταρρυθμίσεις, νέα νομοσχέδια και ολοκλήρωση έργων για την επόμενη τετραετία

    Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού

    Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού


    Η μετατροπή πέντε εμβληματικών μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ (συγκεκριμένα η ολοκλήρωσή της), η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η ανάδειξη του κτήματος Τατοΐου ως πόλου πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2027 και πολλά ακόμη πολιτιστικά έργα παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Νέα νομοσχέδια εξάλλου είναι στις ποτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα η ίδρυση φορέα για το Βιβλίο και ο ενιαίος Οργανισμός για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και την Πνευματική Ιδιοκτησία. Ενώ, η λειτουργία Ανώτατης σχολής Παραστατικών Τεχνών προγραμματίζεται για το 2025.

    Τους βασικούς άξονες των δημόσιων πολιτικών για τον Πολιτισμό παρουσίασε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι “τις πολιτικές μας διαπνέει η ίδια κεντρική αρχή: Ο Πολιτισμός διαλέγεται γόνιμα με την Κοινωνία και την Οικονομία”. Αναφέρθηκε στην ανανέωση της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού για την επανατοποτέθησή της στο υπουργείο και σημείωσε ότι αποτελεί “τεράστια ευθύνη, να πάμε τον Πολιτισμό πολλά βήματα μπροστά”.

    Επίσης η υπουργός τόνισε ότι “Ο Πολιτισμός χρειάζεται σύστημα και οργάνωση. Δεν χρειάζεται κομματική καθοδήγηση παλαιάς κοπής. Χρειάζεται πόρους: Δημόσιους και ιδιωτικούς. Ο συστηματικός πόλεμος στην αρμονική σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών δυνάμεων δεν είναι απλώς επιζήμιος. Είναι και κατάφωρα ανιστόρητος. Επιδιώκουμε τη σύμπραξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε δράσεις και έργα κάθε κλίμακας. Γιατί συχνά πίσω από την απόρριψη φιλοεπενδυτικών πολιτικών στον Πολιτισμό κρύβεται η πρόθεση ελέγχου και ποδηγέτησής του”.

    Τα βασικά σημεία της ομιλίας της υπουργού Πολιτισμού

    – Προτεραιότητά μας ήταν και είναι η ανάπτυξη δημοσίων ρεαλιστικών πολιτικών με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη. Η ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού εργαλείου, καλλιεργεί οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη κοινωνική συνοχή. Αποδείξαμε, υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας -και μάλιστα σε συνθήκες μη κανονικότητας- ότι ο Πολιτισμός για εμάς είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό άμεσα συνυφασμένο με την Ανάπτυξη.

    – Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών –περισσότερα από 820 έργα, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ- επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας. Αυτά τα έργα ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το 2027. Καλύπτουν κάθε πτυχή του Πολιτισμού, την πολιτιστική κληρονομιά, όλων των μορφών και όλων των περιόδων, και, φυσικά, τη σύγχρονη δημιουργία. Στα έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία, απασχολούνται περίπου 4.500 εργαζόμενοι.

    – Η Πολιτιστική Χάρτα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την αναγέννηση και ανάδειξη του Πολιτισμού ως στρατηγικού αναπτυξιακού πόρου και ως σημαντικού παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Σημαντικές δράσεις, μείζονα έργα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά ουσιαστικά διεθνούς βεληνεκούς, θα αποδοθούν ως το 2027.

    – Μείζων μεταρρύθμιση –με καθυστέρηση 20ετίας τουλάχιστον- είναι η μετατροπή πέντε εμβληματικών μουσείων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης δεν αποτελούν πλέον Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου. Είναι δημόσιες δομές με οργανωτική και οικονομική ελευθερία. Προφανώς υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και με απαρέγκλιτη εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

    – Δεκάδες πολιτιστικές υποδομές γίνονται προσβάσιμες. Η καθολική προσβασιμότητα στον Πολιτισμό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας. Από την Ακρόπολη και τον Κεραμεικό, ως την Μονεμβασιά, το Μυστρά, το Δικταίο Ανδρο, αλλά και οι υποδομές και οι δράσεις των φορέων του Σύγχρονου Πολιτισμού γίνονται προσβάσιμες. Η ολοκλήρωση του προγράμματος προστασίας, ανάδειξης και λειτουργίας του κτήματος στο Τατόϊ ως πόλος Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας προβλέπεται το 2027.

    – Το πρόγραμμα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί προτεραιότητα. Η επιλογή μιας ομολογουμένως κορυφαίας πρότασης –αυτής του David Chipperfield- ανοίγει το δρόμο για το Νέο Μουσείο.

    – Η λειτουργία Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, το 2025, αποτελεί δέσμευσή μας.

    – Από τα πρώτα νομοσχέδια αυτής της περιόδου είναι αυτά της ίδρυσης φορέα για το Βιβλίο, ο οποίος θα υλοποιεί την εθνική πολιτική βιβλίου, και ενιαίου Οργανισμού για τα Οπτικοακουστικά, τον Κινηματογράφο και τη Πνευματική Ιδιοκτησία. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου, στην αύξηση των παραγωγών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, των δημιουργών, των δικαιούχων, αλλά και των χρηστών. Συνδέουμε την φιλοκινηματογραφική πολιτική με την προστασία των δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας, που πλήττει εργαζομένους και παραγωγούς στον οπτικοακουστικό τομέα. Παράλληλα, ωριμάζει η ίδρυση Κρατικής Τεχνικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων και το οπτικοακουστικό hub στη Δράμα.

    – Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών αποτελεί μόνιμη επιδίωξη και απόλυτη προτεραιότητά μας. Κορυφαίο στόχο αποτελεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Διαβάστε επίσης:
    Στουρνάρας: Θα ήταν έκπληξη αύξηση επιτοκίων πέραν του Σεπτεμβρίου

    Ο «Εραστής της λαίδης Τσάτερλι», μια βίλα στο Κάπρι και μερικά εκατομμύρια

    Λίνα Μενδώνη: Άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι ουρές στην Ακρόπολη



    ΣΧΟΛΙΑ