• Πολιτισμός

    Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη: Το πέμπτο THF RAW με τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη

    Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη: Το πέμπτο THF RAW με τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη

    Η Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, μάς καλεί να βιώσουμε ανεπίσημα το Ίδρυμα Θεοχαράκη


    Συνηθισμένη στους ρυθμούς της Αμερικής (όπου σπούδασε και εργάστηκε στο Art Institute στο Σικάγο), η Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη δεν εφησυχάζει. Για την πέμπτη έκδοση του THF Raw προσκαλεί την Χρυσάνθη Κουμιανάκη και την επιμελήτρια Δανάη Γιαννόγλου σε έναν εν εξελίξει διάλογο.

    Θέμα τους, η γλώσσα και οι αισθητικοί κώδικες της σύγχρονης Αθήνας. Μιας πόλης που βρίσκεται πλέον στο μάτι του κυκλώνα, τόσο επιχειρηματικά όσο και καλλιτεχνικά. Συνθέτουν μία ζωντανή δράση (και εγκατάσταση) με τίτλο RSVP. Το ακρωνύμιο που σημαίνει προθεσμία απάντησης στις επίσημες προσκλήσεις.

    Η Χρυσάνθη Κουμιανάκη εξάλλου έχει τις διεθνείς καταβολές της.

    Οι Εύζωνες απέναντι από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Οι δράσεις του THF Raw αποτελούν ανάθεση ενός καλλιτέχνη σε συνέργεια με έναν επιμελητή για τη δημιουργία νέας σύνθεσης. Κάθε έργο ενσωματώνει το Ίδρυμα με την έμφασή του στην μοντέρνα και κλασική τέχνη, δημιουργώντας ενεργό διάλογο ανάμεσα στο σήμερα και το βαρύτιμο χθες.

    Η Χρυσάνθη Κουμιανάκη για το RSVP επικεντρώνεται στο άμεσο περιβάλλον γύρω από το Ίδρυμα. Επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου καθημερινά οι εύζωνες εκτελούν αποστολές ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα. Όπως η φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου, μεταξύ άλλων. Η ίδια τους η ύπαρξη λειτουργεί ως σύμβολο εθνικά και ιστορικά φορτισμένο.

    Η πλούσια τελετουργία της καθημερινότητάς τους αποτέλεσε το υλικό και το αισθητικό λεξιλόγιο της δράσης της.

    Αίσθηση έκτακτης ανάγκης

    Πρόκειται για μια αλληγορία γύρω από την ανθρώπινη μορφή και τον τρόπο που καθορίζεται αλλά και επηρεάζει το αστικό τοπίο.

    Από τη μία, με το RSVP η Χρυσάνθη Κουμιανάκη συνθέτει μια γλυπτική εγκατάσταση. Και από την άλλη, με ένα σύνολο οδηγιών και κανόνων που ακολουθούνται από το προσωπικό του Ιδρύματος Θεοχαράκη, δημιουργεί μια καθοδηγούμενη εμπειρία μέσα και έξω από το κτήριο.

    Η δράση αυτή δίνει την αίσθηση μιας έκτακτης ανάγκης και πραγματικότητας σε μόνιμη επαγρύπνησης.

    Η Κουμιανάκη φιλτράρει τα βαρύτιμα σύμβολα και την έννοια του μνημείου μέσα από στοιχεία της σύγχρονης ζωής, το ελληνικό τουριστικό προϊόν, την ελληνική ταυτότητα. Μετατρέπει τα στοιχεία της πόλης σε πρωτόκολλα κίνησης που αρθρώνουν μια οπτική μετάφραση του αστικού τοπίου.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Η καλλιτέχνις εξετάζει και φαντάζεται αλφάβητα που μας οδηγούν σε εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας ανάμεσα στο κοινό και το έργο, το κτήριο και τη θέα από αυτό. Χρησιμοποιεί ως αναλυτικά εργαλεία τη γεωμετρία και την περιοδικότητα και δημιουργεί συστήματα που συμβάλλουν σε μια ιδιοσυγκρασιακή κατανόηση του βιωμένου περιβάλλοντος, η οποία παραμένει ανοιχτή σε ερμηνείες, όπως και η ίδια η πόλη».

    Μία αλληγορία διπλής όψεως

    Τα γλυπτικά στοιχεία στο μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου και στην πρόσοψη του Ιδρύματος αποτελούν μέρη μιας performance.

    Η περφόρμανς θα πραγματοποιείται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης.

    Έτσι, οι επισκέπτες μετατρέπονται κατά κάποιο τρόπο σε δρώντα στοιχεία της εγκατάστασης. Καθώς αναρωτιούνται ποιοι είναι οι φρουροί και τι φρουρούν;

    Και καλούνται να προσεγγίσουν το χώρο σαν θεατρικό σκηνικό, με θωλά τα όρια ανάμεσα στη σκηνή και στο παρασκήνιο, την πρόβα και την παράσταση.

    Ως γνωστόν, η Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη ήθελε να ζωντανέψει όλους τους χώρους του Ιδρύματος. Επίσης, να φέρει στους κόλπους του νέους επισκέπτες και σύγχρονους καλλιτέχνες, που ίσως να αποτρέπονταν από τον επίσημο χαραχτήρα του.

    Έτσι, αυτή η πέμπτη δράση του THF Raw μπορεί να ιδωθεί και ως αλληγορία της ίδιας της σύλληψης της Μαρίνας. Σαν έναν τρόπο να παίζει κανείς με την πραγματικότητα και τη φαντασία, με την αλήθεια και την ψευδαίσθηση.

    Πληροφορίες

    Καλλιτέχνης: Χρυσάνθη Κουμιανάκη

    Επιμέλεια: Δανάη Γιαννόγλου

    Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Μήλιου-Θεοχαράκη

    Βοηθός Παραγωγής: Νεφέλη Σιαφάκα

    Διάρκεια έκθεσης: 29 Σεπτεμβρίου–25 Νοεμβρίου 2022



    ΣΧΟΛΙΑ