• Πολιτισμός

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Συμπράττει με την Κέρι Κένεντι για το «υπεραγαθό» της Εκπαίδευσης

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Συμπράττει με την Κέρι Κένεντι για το «υπεραγαθό» της Εκπαίδευσης

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κέρι Κένεντι 2019


    Για το «υπεραγαθό» της Εκπαίδευσης συμπράττει η πρέσβυς καλής θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την Κέρι Κένεντι και το Κέντρο Ρόμπερτ Κένεντι μέσω του ομώνυμου Ιδρύματός της. «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» τιτλοφορείται το σημαντικό ελληνοαμερικανικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Άλλωστε, το Κέντρο Robert F. Kennedy Human Rights διακηρύσσει «Δίδαξε την Αλλαγή», «Ξεσκέπασε την Αδικία». Θεμελιώδεις αξίες για την ανθρωπότητα για τις οποίες αγωνίστηκε ο θρυλικός πολιτικός. Στο Κέντρο προεδρεύει σήμερα η κόρη του Κέρι Κένεντι (Kerry Kennedy). Παραμένει διαχρονική συνοδοιπόρος και φίλη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

    Η τελευταία επιτελεί αγόγγυστα το έργο του για την Εκπαίδευση θεωρώντας τη το σπουδαιότερο αγαθό μετά την υγεία.

    Ειρήσθω εν παρόδω, ας σημειωθεί ξανά το ανυπολόγιστο έργο που έχει επιτελέσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ως ιδρύτρια και πρόεδρος του σωματείου Ελπίδα, Σύλλογος φίλων παιδιών με Καρκίνο.

    Συγκινητική δήλωση

    Μόλις χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, ανακοίνωσε η ίδια τη συνεργασία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με το Κέντρο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι με τίτλο «Λέμε την αλήθεια στην Εξουσία» με καίρια και εξαιρετικά συγκινητική δήλωση:

    «Δεν θα μπορούσα παρά να νιώθω ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους τους φωτισμένους ανθρώπους που στέκονται δίπλα στα παιδιά μας, με αγάπη κι ενδιαφέρον, με στοργή και φροντίδα τόσο για εκείνα αλλά και για το δώρο της γνώσης που τους προσφέρουν.

    Είχα την τύχη να συναντήσω στη ζωή μου υπέροχους ανθρώπους που νοιάζονται εξίσου για την καλλιέργεια του νου, όσο και των συναισθημάτων.

    Και μέσα από το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ που φέρνει το Ίδρυμά μας σε συνεργασία με το Κέντρο Robert F. Kennedy, γνωρίζω διαρκώς και περισσότερους εκπαιδευτικούς που αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα με πραγματικό ενδιαφέρον για να εμπνεύσουν στα παιδιά μας τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.

    Γιατί, όπως είπε κι ο Νέλσον Μαντέλα, η Εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να αλλάξει τον κόσμο».

    Απευθυνόμενη με αμεσότητα στους λειτουργούς της Εκπαίδευσης καταλήγει:

    «Αγαπημένοι μου εκπαιδευτικοί, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για την ακούραστη προσφορά σας στη δημιουργία μιας κοινωνίας βασισμένης στη συμπερίληψη, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Μιας κοινωνίας πιο ανθρώπινης.

    Θα είμαι πάντα κοντά σας, παρακολουθώντας το ιερό έργο σας με αγάπη».

    Με αφορμή ένα βιβλίο

    Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνεργάζεται επίσημα με το Κέντρο Κένεντι από το 2013. Στηρίζει το έργο του από το 2002. Η σύμπραξή τους πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019.

    Το πρόγραμμα  αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του Robert F. Kennedy Human Rights. Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

    Έχει αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να επιβάλλουν πρόοδο στον παγκόσμιο αγώνα για τη δικαιοσύνη.

    Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας» της ακτιβίστριας και πολυβραβευμένης προέδρου Κέρι Κένεντι (Kerry Kennedy).

    Το βιβλίο εκδόθηκε το 2000 και έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Περιλαμβάνει πάνω από πενήντα συνεντεύξεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -ορισμένοι εκ των οποίων έχουν τιμηθεί και με το Νόμπελ.

    «Αποτελεί ύμνο στο αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα», όπως σημειώνει το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

    Χαρακτηριστικό παραμένει το σχόλιο του Νέλσον Μαντέλα για το βιβλίο: «Οι ζωές των απλών γυναικών και ανδρών, σ’ αυτό το βιβλίο, ζωές ηρώων, εμπνέουν όλους όσους πιστεύουν στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

    Εν συνεχεία, οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» βασισμένοι στο βιβλίο δημιούργησαν το εκπαιδευτικό βιβλίο για τη διδασκαλία του προγράμματος Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία στα σχολεία.

    Ενδυνάμωση

    Το πρόγραμμα δουλεύει με την ουσία, την πρώτη ύλη των νέων ανθρώπων: Στοχεύει ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Καθώς οι μαθητές αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο έργο της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λέμε την αλήθεια στην εξουσία ξεχωρίζει διότι εμπνέει δράση. Επιτρέποντας σε κάθε μαθητή να φανταστεί τον εαυτό του ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενεργοποιεί μέσα του τα αγνότερα κίνητρα.

    Το Πρόγραμμα Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία ενθαρρύνει επίσης την εκπαιδευτική κοινότητα, τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ, τα μεγάλα ιδρύματα και τους ιδιώτες να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να παραμένουν ευαισθητοποιημένοι στις συνεχιζόμενες καταχρήσεις.

    Η πιο βαθιά επίδραση αυτού του προγράμματος σχετίζεται με την πίστη του ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να φέρει την αλλαγή.

    Aπευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και τους προσφέρει το υλικό στο οποίο μπορούν να βασιστούν για να προγραμματίσουν δράσεις εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας.

    Οι μαθητές θα εμπλέκονται ενεργά στην κατανόηση και κατ’ επέκταση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η διεθνής δράση έχει συμπεριλάβει προσωπικότητες τεράστιας ακτινοβολίας: από την Μαλάλα Γιουσαφάι ως τον Μπαράκ Ομπάμα. Τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και τον νοτιοαφρικανό πολιτικό Φρέντερικ Γουίλεμ Ντε Κλερκ μέχρι την ιρανή ακτιβίστρια και νομικό Σιρίν Εμπαντί. 

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Συμπράττει με το Κέντρο Κένεντι για το «υπεραγαθό» της Εκπαίδευσης
    Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Κέρι Κένεντι, καθηγητής Δ. Παντερμαλής το 2019

    Από την Αρβελέρ ως τον Παντερμαλή

    Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα έχει συμπεριλάβει τριάντα τέσσερα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) σε όλη την Επικράτεια. Εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις. Η συνεργασία είχε ξεκινήσει πριν από τον κορονοϊό.

    Με πρόσκληση από το Ίδρυμα, το 2019 η Κέρι Κένεντι είχε έρθει στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Το 7ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Προγράμματος είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza&nbsp, παρουσία της Κένεντι.

    Το Ίδρυμα ανέλαβε και την έκδοση του ελληνικού βιβλίου που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. Περιλαμβάνει σημαντικά κείμενα και ασκήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από κάθε μάθημα.

    Το Ελληνικό Πρόγραμμα Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

    Η Τιμητική Επιτροπή του Ελληνικού Προγράμματος αποτελείται από επιφανείς Ακαδημαϊκούς και Καθηγητές (αλφαβητικά):

    • Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ – Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

    • Καθηγητή Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο – Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

    • Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό – Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

    • Καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη – Πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

    • Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή – Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόποληςnbsp;

    Εν τω μεταξύ δυστυχώς ήρθε ο θάνατός της αλλά το πρόγραμμα αρχικά συμπεριλάμβανε και την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά. 

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Στήριξη σχολείων

    Στο παγκόσμιο ψηφιδωτό της κοινωνικής προσφοράς, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχει προσθέσει το δικό της λιθαράκι για την ανοικοδόμηση ενός κόσμου με Ειρήνη. Πιστεύοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται με την Παιδεία, το Ίδρυμα έχει εκπονήσει το Πρόγραμμα «Στήριξη Σχολείων».

    Στόχος του Προγράμματος είναι να στηρίξει υλικοτεχνικά τις σχολικές κοινότητες και να παρέχει στους μαθητές περισσότερα εφόδια για την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών.

    Παρέχει στις σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, laptop, εκτυπωτές, προτζέκτορες, διαδραστικοί πίνακες, συσκευές DVD, τηλεοράσεις), πετρέλαιο θέρμανσης, κλιματιστικά, ακόμη και τρόφιμα…

    Από την Ερμιόνη στη Σχοινούσα

    Μέχρι στιγμής το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έχει στηρίξει σχολεία στην Αθήνα, τον Βόλο, την Ερμιόνη, το Κρανίδι, την Κοζάνη, τη Μυτιλήνη, τον Πειραιά, την Κρήτη, κ.ά.

    Σε ακριτικές περιοχές έχει δημιουργήσει ή ενισχύσει βιβλιοθήκες αλλά και την αθλητική παιδεία (Κλειστό Γυμναστήριο «Γεώργιος & Ευαγγελία Μπουρνάκη» στην Ερμιόνη, τη γενέτειρά της, με τη στήριξη των Special Olympics Hellas και τη συνεργασία με την Ολυμπιακή Ακαδημία Ελλάδος).

    Έφτασε στους Φούρνους Ικαρίας, στις Πρέσπες, σε χωριά της Ξάνθης (Μύκη, Γενισέα, Διομήδεια). Σε διάφορα νησιά συμπληρώνει και προγράμματα της ΜΚΟ «Σύμπλευση» -Πάτμο, Κάσο, Κίμωλο, Σχοινούσα.

    Με ανοιχτή καρδιά

    Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη βρίσκεται απαρασάλευτα στο πλευρό των πληγέντων από φυσικές καταστροφές -μαθητές στη Μάκιστο της Ηλείας αλλά και στα Άνω Λιόσια όπου δημιούργησε τον Παιδικό Σταθμό του Αγίου Νικολάου.

    Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι μοιάζει με την Αικατερίνη Σακελλαρίου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Chapeau στον σπουδαίο Άνθρωπο με την παντοτινά ανοιχτή καρδιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκ βαθέων στο mononews: «Θα αγωνιστώ για την επόμενη μέρα»

    Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει το φως

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ