Πολιτισμός

Παράσημο στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • NewsRoom

Από την παρασημοφόρηση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη (ΑΠΕ)


H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέδωσε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ευποιίας στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε στη ζωή της τη δυνατότητα να κάνει πιο ασφαλείς και προσωπικές επιλογές. Διάλεξε όμως τον δρόμο της προσφοράς, με επίκεντρο αρχικά τα παιδιά και στη συνέχεια το τεράστιο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

» Θα σταθώ στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο της με το Σύλλογο ‘Η Ελπίδα’ για τον παιδικό καρκίνο, που μετρά ήδη 30 χρόνια. Ως πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco στηρίζει προγράμματα δράσης για την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προστασία γυναικών και κοριτσιών σε υποβαθμισμένες κοινωνίες, την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας, την κλιματική αλλαγή. Το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα R. Kennedy για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρουσίασε πρόσφατα το Πρόγραμμα ‘Λέμε την αλήθεια στην εξουσία’, με στόχο την εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

» Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις προωθούνται οι ιδέες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού και ενθαρρύνονται ιδίως οι νέοι σε όλο τον κόσμο να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, για έναν κόσμο ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας.

» Σε αναγνώριση αυτού του σπουδαίου ανθρωπιστικού έργου, της απονεμήθηκε πρόσφατα το βραβείο Nelson Mandela από τον ΟΗΕ.

» Αποδέχθηκα ευχαρίστως την εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών για την απονομή στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη του παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Ευποιίας ως αναγνώριση του έργου της.

Στην ευχαριστήρια ομιλία της η κυρία Μαριάννας Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θερμά της λόγια και σημείωσε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αίσθημα ευθύνης και αγάπης για την πατρίδα μας την Ελλάδα, λαμβάνω αυτή την ύψιστη τιμητική διάκριση. Είναι για μένα πολύ μεγάλη τιμή να μου την απονείμετε και δεν βρίσκω λόγια αρκετά να σας εκφράσω με ταπεινότητα την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη.

» Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα Κράτη-Μέλη ξεχωριστά, που με τίμησαν με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα. Μια διάκριση που ούτε μπορούσα ποτέ να φανταστώ στη ζωή μου. Γιατί αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε εμένα, αλλά ανήκει στην Ελλάδα μας και στον Ελληνικό λαό. 

» Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μου ανέθεσε να συνεχίσω το έργο  του Νέλσον Μαντέλα και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια των προσδοκιών του.

» Αισθάνομαι τυχερή, που τον γνώρισα μέσα στην οικογένεια της UNESCO. Γιατί  ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης και οραματιστής, που επηρέασε όλη μου τη ζωή και με ενέπνευσε να την αφιερώσω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον σύζυγό μου Βαρδή και τα αγαπημένα μας παιδιά και εγγόνια γιατί χωρίς τη στήριξή τους δεν θα είχα επιτύχει αυτό το έργο.

» Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε, σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον πλανήτη μας, εύχομαι η Ελλάδα μας να παραμείνει ακλόνητος θεματοφύλακας των αιώνιων αξιών και όλοι οι λαοί να εργαστούν μαζί για το καλό της ανθρωπότητας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην μεγάλη εθνική σας αποστολή για τη χώρα μας και στην πραγματοποίηση των ευγενών στόχων σας. Με ιδιαίτερη εκτίμηση, σας ευχαριστώ πολύ!».ΣΧΟΛΙΑ