• Πολιτισμός

    Κυκλαδικές αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα. Διαπραγματεύσεις υπό άκρα μυστικότητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ειδώλια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


    Ιστορία διαπραγμάτευσης πολλών ετών του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων, που βρίσκονται παράνομα σε ιδιωτική συλλογή αμερικανού συλλέκτη πρόκειται σύντομα να έχει θετική έκβαση.

    Συγκεκριμένα η επιστροφή αφορά έργα του κυκλαδικού πολιτισμού, τα οποία θα αποδοθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Μεσολαβητές μάλιστα θα είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στο Ντέλαγουερ, κάτι που επιβάλλεται όταν η μεταβίβαση γίνεται από ιδιώτες.

    Να σημειωθεί όμως, ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη ενώ καλύπτεται από μυστικότητα, έτσι οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Το βέβαιο ωστόσο είναι, ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Υπουργικό Συμβούλιο αφού είναι ενταγμένο στην σημερινή ημερήσια διάταξή του ως «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού».

    Το νομοσχέδιο θα παρουσιάσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει παρακολουθήσει την συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και πολλά χρόνια.

    Στη συνέχεια εξάλλου, θα απαιτηθεί η επικύρωση της εισαγωγής των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Στη συλλογή του αμερικανού επιχειρηματία Στερν βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι κυκλαδικές αρχαιότητες που αναμένεται να επαναπατρισθούν.

    «Εγείρων πρόποσιν», σπάνιο ειδώλιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ένα σύνολο 47 ελληνικών αρχαιοτήτων επέστρεψε στην Ελλάδα από μία άλλη παράνομη συλλογή του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ.

    Διαβάστε επίσης

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ανοιχτό για όλους



    ΣΧΟΛΙΑ