• City Stories

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ανοιχτό για όλους

    Εφαρμογή του προγράμματος «Σε Επαφή»

    Εφαρμογή του προγράμματος «Σε Επαφή»


    Μία σπουδαία κίνηση προς άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβη) ώστε να έχουν πρόσβαση σε εκθέματά του κάνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εφαρμόζοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ».

    Με μια νέα κινητή προθήκη ξενάγησης, που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης και μία σειρά δράσεων για ανθρώπους βαρήκοους ή κωφούς στοχεύει πλέον να είναι ανοιχτό και φιλικό, πραγματικά προς όλους.

    Το πρόγραμμα, που παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη τύπου υλοποιείται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus + στα οποία συμμετέχει το μουσείο, έχοντας παράλληλα την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικό συνεργάτη του Μουσείου.

    Ο σχεδιασμός του έγινε σε στενή συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και την Hands Up– το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα– και τέθηκε σε λειτουργία μετά από πιλοτική εφαρμογή του σε focus groups ατόμων με αισθητηριακές βλάβες.

    Εφαρμογή του προγράμματος «Σε Επαφή»
    Εφαρμογή του προγράμματος «Σε Επαφή»

    Για τους σκοπούς τους προγράμματος «ΣΕ ΕΠΑΦΗ», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σχεδίασε μία θεματική διαδρομή ειδικά για άτομα με οπτική βλάβη, δημιουργώντας την  κινητή προθήκη με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

    Η προθήκη αποτελείται από θήκες και περιλαμβάνει κάτοψη της αίθουσας, απτικούς χάρτες της Ελλάδας και των Κυκλάδων και αντίγραφα εκθεμάτων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο ή ρητίνη.

    Μουσειοσυσκευή

    Τη διαδρομή συμπληρώνουν κατάλληλα διαμορφωμένα, περιγραφικά κείμενα, διαθέσιμα στη γραφή Braille (για τυφλά άτομα), σε μεγαλογράμματη εκτύπωση (για άτομα με μερική όραση) ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και ακουστική εμπειρία με ηχητική περιήγηση στη Συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης, στα ελληνικά και αγγλικά.

    Τα ηχογραφημένα αρχεία συνοδεύουν την κινητή προθήκη δίνοντας πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την απτική εμπειρία μέσω της πλατφόρμας Clio Muse, σε κινητό τηλέφωνο που διατίθεται από το Μουσείο: η εφαρμογή αυτή που είναι δωρεάν, απευθύνεται καισε άτομα με πρόβλημα όρασης που χρησιμοποιούν πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης (screenreader).

    Μουσειοσυσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
    Μουσειοσυσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

    Παράλληλα δημιουργήθηκε μία  πολυαισθητηριακή μουσειοσκευή με θέμα πάντα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να εξερευνήσουν θέματα, όπως η γεωγραφία και η ιστορία των Κυκλάδων, τα ειδώλια και οι πρώτες ύλες.

    Η μουσειοσκευή περιέχει ένα βιβλίο με πληροφορίες σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη γραφή, έναν κεντημένο χάρτη, έναν απτικό χάρτη νερού, πέτρες, κλωστές, θραύσματα αλλά και ολόκληρα αντίγραφα ειδωλίων.

    Ένα βίντεο εξάλλου απευθύνεται κυρίως στον εκπαιδευτικό/εμψυχωτή του προγράμματος εξηγώντας  πώς το υλικό που περιέχεται στη μουσειοσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

    Ειδικά βίντεο

    Το πρόγραμμα εξάλλου για κωφά ή βαρήκοα άτομα περιλαμβάνει μια ειδική σειρά δράσεων. Στην είσοδο του μουσείου ένα βίντεο στη νοηματική παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για το μουσείο (συλλογές, ωράριο κτλ) ενώ στη μόνιμη έκθεση έχει σχεδιαστεί και συμπεριληφθεί βίντεο με μαγνητοσκοπημένη ξενάγηση στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους καθώς και στα διεθνή νοήματα με αγγλικούς υπότιτλους.

    Εφαρμογή του προγράμματος «Σε Επαφή»
    Εφαρμογή του προγράμματος «Σε Επαφή»

    Η ξενάγηση στη νοηματική καλύπτει τις βασικές θεματικές του Κυκλαδικού Πολιτισμού και συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

    Να σημειωθεί τέλος, ότι για τους σκοπούς του προγράμματος «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο προσωπικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την εξοικείωση του προσωπικού και την καλύτερη απόκρισή του στην υποδοχή, ξενάγηση, συνοδεία κλπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόγραμμα σωτηρίας για τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου

    Ακαδημία Πλάτωνος: Μουσείο και Διεθνές Κοινό Ακαδημιών εν όψει



    ΣΧΟΛΙΑ