F

Πολιτισμός

Κέλυφος προστασίας για τον τάφο της Αμφίπολης – Επισκέψιμο από το 2022

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κέλυφος προστασίας για τον τάφο της Αμφίπολης - Επισκέψιμο από το 2022

Η κίνηση των επισκεπτών στο ταφικό μνημείο


Εξωτερικό κέλυφος αποκτά το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης για την προστασία του, ενώ με μία σειρά έργων δημιουργούνται διαδρομές επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, ακόμη και η προσβασιμότητά του για ΑμεΑ.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας και ανάδειξης του διάσημου μνημείου στον τύμβο Καστά, που εγκρίθηκε ήδη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως αρχιτεκτονική προμελέτη με την οποία ανοίγει δρόμος για την ολοκλήρωση των έργων. Όπως δηλώνει μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο σε ειδικές ομάδες κοινού από το 2022, καθώς με εντατικό ρυθμό απορροφούνται οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν στην πορεία του έργου εξαιτίας της πανδημίας. Ιδιαιτέρως κατατοπιστικό εξάλλου, είναι το βίντεο, που παρουσιάζει βήμα προς βήμα την ανάπτυξη του χώρου και την διαδρομή των επισκεπτών.

Το κέλυφος θα τοποθετηθεί μεταξύ του περιβόλου και του πρώτου διαφραγματικού τοίχου που κοσμείται με τα γλυπτά των Σφιγγών και θα έχει απολύτως αφαιρετικά, αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Σχεδιάστηκε δηλαδή έτσι, ώστε να αναφέρεται στην γεωμετρία και τις διαστάσεις του αρχαίου προστώου, χωρίς να το αντιγράφει, καθώς στόχος του είναι η αρμονική παρουσία του στον χώρο σε σχέση με το μνημειακό σύνολο, εξυπηρετώντας παράλληλα λειτουργικές ανάγκες.

Η κατασκευή του εξωτερικού κελύφους έχει κριθεί απαραίτητη για την μόνιμη προστασία του μνημείου, δεδομένου ότι δεν σώζεται το προστώο και η στέγη του. Κινδυνεύει έτσι από την υγρασία και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, καθώς οι τοίχοι του έχουν ευαίσθητα επιχρίσματα και χρώματα. Για αντίστοιχους λόγους πρέπει να προστατευθούν και τα γλυπτά των Σφιγγών.

Επιπλέον θα συμβάλλει στην εξασφάλιση σταθερών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, με την επιπρόσθετη τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για ολόκληρο το ταφικό μνημείο, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού και της δυνατότητας κλιματισμού των χώρων.

Στο εσωτερικό του μνημείου εξάλλου, διαμορφώνονται υπερυψωμένα δάπεδα πρόσβασης με βαθμίδες, τα οποία οδηγούν στο γυάλινο δάπεδο, που θα καλύπτει το βοτσαλωτό του Χώρου 1, ενώ στον Χώρο 2, θα κατασκευαστεί περιμετρικός διάδρομος με γυάλινο δάπεδο για την θέαση των Καρυάτιδων και του τρίτου χώρου, όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό της «Αρπαγής της Περσεφόνης».

Κέλυφος προστασίας για τον τάφο της Αμφίπολης - Επισκέψιμο από το 2022
Το πρόχειρο στέγαστρο σήμερα

Η κύρια διαδρομή επίσκεψης θα ξεκινά από την υφιστάμενη είσοδο, θα διατρέχει την δυτική πλευρά του Τύμβου και ακολουθώντας την κυρτή χάραξη του περιβόλου θα κατευθύνεται προς την είσοδο του μνημείου, συναντώντας το τμήμα της διδακτικής αποκατάστασης του περιβόλου, όπου θα διαμορφωθεί επίπεδος χώρος θέασης. Και στη συνέχεια θα συνεχίζεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Τύμβου, όπου σε τμήμα της περιμέτρου ο περίβολος σώζεται πλήρης.

Κέλυφος προστασίας για τον τάφο της Αμφίπολης - Επισκέψιμο από το 2022
Μελλοντική αποκατάσταση του μνημείου

Η δευτερεύουσα διαδρομή οδηγεί στην κορυφή του τύμβου, όπου βρίσκονται οι πρωιμότερες του τύμβου, ταφές της εποχής του Σιδήρου και τμήμα του θεμελίου του ταφικού σήματος της κορυφής. Στο άκρο της διαδρομής, θα είναι ορατή από ψηλά η χάραξη του κυκλικού μαρμάρινου περιβόλου, όπως και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή, το Παγγαίο, ο Στρυμών, τα όρια της αποξηραμένης λίμνης Κερκινίτιδος και η Αμφίπολη. Και οι δύο διαδρομές θα κατασκευαστούν με «πατημένο χώμα» και θα σημανθούν με απλή περισχοίνιση σε συγκεκριμένα τμήματά τους.

Κέλυφος προστασίας για τον τάφο της Αμφίπολης - Επισκέψιμο από το 2022
Μελλοντική αποκατάσταση του μνημείου

Η μελέτη προβλέπει και την προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, με την διαμόρφωση διαδρομής από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου έως την είσοδο του ταφικού μνημείου. Εκεί θα υπάρχει ειδικός μηχανισμός μικρού αναβατορίου, σε επαφή με την εξωτερική μεταλλική κλίμακα.

Κέλυφος προστασίας για τον τάφο της Αμφίπολης - Επισκέψιμο από το 2022
Το πρόχειρο στέγαστρο σήμερα

Οι μελέτες εκπονήθηκαν από τον Μιχάλη Λεφαντζή, Δρ. αρχιτέκτονα μηχανικό του ΥΠΠΟΑ, προϊστάμενο Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών στην ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και μελετητή – επιβλέποντα των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου και μέλος της ανασκαφικής ομάδας του τύμβου.

Δείτε το βίντεο παρουσίασης της αρχιτεκτονικής μελέτης:

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Καταλειφός: Ορατόριο στη Δήλο, με την Αιγίδα της Προέδρου

Μενδώνη για Τατόι: Οι εργασίες που είχαν προηγηθεί περιόρισαν τις ζημιές

Θεοδωράκης: Αυτή είναι η συμβολαιογραφική πράξη με την τελευταία επιθυμία του – Είχε συντάξει ακόμα 4!


ΣΧΟΛΙΑ