• Πολιτισμός

    Θεοδωράκης: Αυτή είναι η συμβολαιογραφική πράξη με την τελευταία επιθυμία του – Είχε συντάξει ακόμα 4!


    Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν περιορίστηκε στις προσωπικές επιστολές για να πραγματοποιηθεί η τελευταία του επιθυμία.

    Είχε φροντίσει να διασφαλίσει και με συμβολαιογραφική πράξη ότι θα αναπαυθεί στη γη της Κρήτης, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του.

    Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, ημέρα Πέμπτη, η συμβολαιογράφος Αθηνών Μαρία Παπίδα επισκέπτεται τον μουσικοσυνθέτη, στο σπίτι του, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του για τη σύνταξη «Δήλωσης Επιλογής Τόπου Ενταφιασμού». Αυτή ήταν η 5η συμβολαιογραφιλή πράξη δήλωσης του τόπου ταφής του!

    Παρόντες πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν η έμπιστη γραμματέας του Ειρήνη Παρμενίδου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Γιώργος Αγοραστάκης, οι οποίοι αποδέχονται τη δήλωση και αναλαμβάνουν ως θεματοφύλακες την πραγματοποίηση της τελευταίας του επιθυμίας.

    Από την υπ’αριθμόν 1163 συμβολαιογραφική πράξη προκύπτει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να κανονίσει κάθε λεπτομέρεια για το τελευταίο του ταξίδι: είχε μιλήσει μέχρι και με τον επικεφαλής του γραφείου τελετών που επιθυμούσε να αναλάβει όλη τη διαδικασία ενώ ξεκαθάριζε ότι η σορός του θέλει να μεταφερθεί στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μέσο.

    Όμως το εξαιρετικά ενδιαφέρον που προκύπτει από αυτή -την περσινή- δήλωση του είναι ότι από το 2008 είχε συντάξει ακόμα 4 δηλώσεις ενώπιον συμβολαιογράφου. Η πρώτη τον Οκτώβρη του 2008. Η δεύτερη τον Ιούλιο του 2013. Η τρίτη το Μάρτιο του 2014. Η τέταρτη το Φεβρουάριο του 2016.

    Τι λέει η τελευταία συμβολαιογραφική πράξη

    Όπως αναφέρεται στην τελευταία συμβολαιογραφική πράξη, από την οποία επιβεβαιώνονται και όλες οι επιστολές και τα έγγραφα που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης επιθυμούσε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, από το 1997, τάφος προς το σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

    Ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε από τη συμβολαιογράφο να συμπεριλάβει στη δήλωση του ότι επιθυμία του είναι η σορός του να μεταφερθεί με πλοίο στα Χανιά της Κρήτης και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο.

    Ως πρόσωπα που θα εκτελέσουν την τελευταία του επιθυμία όρισε τον Γιώργο Αγοραστάκη και την Ειρήνη Παρμενίδου.

    «προκειμένου – όπως αναφέρεται στη δήλωσή του- να αναλάβουν την υποχρέωση, να την εκτελέσουν, ενεργώντας ό,τι απαιτείται και, είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

    Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε μιλήσει με τον επικεφαλής του γραφείου και προσωπικά τον είχε ενημερώσει λεπτομερώς για το πώς επιθυμούσε να γίνει η κηδεία του.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με τον επικεφαλής του γραφείου τελετών και τους συνεργάτες του. Αν κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, ορίζει τους δυο εκτελεστές ως μόνους αρμόδιους να επιλέξουν άλλο γραφείο.

    Διαβάστε επίσης:

    Μίκης Θεοδωράκης: Πλήθος κόσμου έξω από την Μητρόπολη για να τον αποχαιρετήσει

    Κρήτη: Ετοιμάζονται για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη



    ΣΧΟΛΙΑ