• Πολιτισμός

    Κατάρρευση πύργου στο κάστρο της Μεθώνης

    Κατάρρευση τμήματος του ημικυκλικού πύργου στο κάστρο της Μεθώνης


    Οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Μεθώνη τις τελευταίες ημέρες είχαν ως συνέπεια την κατάρρευση ενός τμήματος του κάστρου της και συγκεκριμένα της δυτικής πλευράς του ημικυκλικού πύργου που βρίσκεται μέσα στον περίβολό του.

    Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα αρχαιότερα τμήμα της οχύρωσης της ακρόπολης, καθώς κτίσθηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς, κατά τη διάρκεια του πρώτου οικοδομικού προγράμματός τους  στην χερσόνησο της Μεθώνης. Στη συνέχεια κατά την μεταγενέστερη επέκταση  των τειχών στην Β΄ Ενετοκρατία (1686-1715) ο πύργος βρέθηκε στο εσωτερικό του φρουρίου.

    Γενικότερα με την πάροδο του χρόνου ο πύργος, που είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή έχει υποστεί μεγάλες φθορές. Διακρίνεται όμως, ότι είχε τοξοθυρίδες σε δύο επίπεδα προς την πλευρά της θάλασσας. Από αυτές σώζεται η ανώτερη, κατασκευασμένη με πώρινους δόμους.

    Το ευτυχές είναι, ότι έχει ήδη έχει προγραμματισθεί, όπως ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, η μελέτη, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για την στερέωση και αποκατάσταση του κάστρου. Πρόκειται για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου –Νέστορος.

    Όπως είπε για το θέμα  η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «Στη συνάντηση μου με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα είχε επισημανθεί, ότι παρά τις επενδύσεις, οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΚΠΣ και ΕΣΠΑ 2007-2013), σε αυτό το σημαντικό μνημείο, εξαιτίας της θέσης του, πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτά τα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα τμημάτων του κάστρου, θα αντιμετωπιστούν από τις μελέτες που θα εκπονηθούν με τον προσφορότερο τρόπο».

    Ημικυκλικός πύργος βορείου περιβόλου πριν από την κατάρρευση του δυτικού τμήματος
    Ημικυκλικός πύργος βορείου περιβόλου μετά την κατάρρευση του δυτικού τμήματος



    ΣΧΟΛΙΑ