Πολιτισμός

Καρποί, αρχαία σύμβολα αφθονίας, ευημερίας και καλής τύχης τα γούρια του 2022 από τα μουσεία

Το μήλο της Έριδος από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Ρόδια, μήλα, κυδώνια, οι κλασικοί καρποί των ελληνικών Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ευθεία σύνδεση με την αρχαιότητα και τους μύθους της πρωτοστατούν στα γούρια του Μουσείου Ακρόπολης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το 2022.

Παραπέμπουν σε αρχαία έργα τέχνης, που εκτίθενται στα μουσεία και μιλούν για μια παράδοση που διασχίζει το χρόνο αλώβητη, φθάνοντας ως σήμερα ισχυρή σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Εμπνευσμένα από την έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά», καθώς και από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι το επιτραπέζιο μήλο και ένας μικρός, κρεμαστός καθρέφτης.

Το πρώτο συνδέεται, όπως είναι γνωστό με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης, της θηλυκής θεότητας του έρωτα και της ομορφιάς, καθώς όμως και με τον μύθο για το «μήλο της Έριδος», που πρόσφερε ο Πάρις στις θεές. Αλλά και ο καθρέφτης ως σύμβολο φιλαρέσκειας συνδέθηκε άμεσα με τη γυναικεία κυρίως ομορφιά από την αρχαιότητα και θεωρείται το σπουδαιότερο ίσως εξάρτημα του καλλωπισμού.

Ο καθρέφτης της γυναικείας ομορφιάς εμπνευσμένος από την έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στολίδια, κεριά, διακοσμητικά και design αντικείμενα, καθώς και βιβλία για μικρούς και μεγάλους προσφέρονται επίσης ως επιλογές δώρων από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που προτείνει ιδιαίτερα και μία συνδρομή στους Φίλους του Μουσείου με τα ιδιαίτερα προνόμια για τα μέλη τους (απεριόριστη ελεύθερη είσοδο στο μουσείο όλο τον χρόνο, ξεχωριστές δράσεις, εκπτώσεις στο Cycladic Shop έως 30%).

Διακοσμητικό κερί που μετρά τις ώρες ως τη νέα χρονιά. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με απόλυτη έμπνευση από τα έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Μουσείο Ακρόπολης είναι και τα εορταστικά δώρα του, με κύριο το ρόδι ως γούρι του 2022.

Κρεμαστό κόσμημα που απεικονίζει ρόδι από το Μουσείο Ακρόπολης

Κρεμαστό κόσμημα από επιχρυσωμένο ορείχαλκο είναι αυτό το ρόδι, οι πολυάριθμοι σπόροι του οποίου το είχαν αναδείξει σε σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, ευημερίας και καλής τύχης. Το έκθεμα από το οποίο είναι εμπνευσμένο το συγκεκριμένο είναι το κόκκινο ρόδι, που κρατά η Κόρη 593 (580-570 π.Χ). στο λυγισμένο αριστερό χέρι της ως προσφορά στη θεά Αθηνά.

Ως διακοσμητικό αντικείμενο εξάλλου προτείνεται το μήλο που κρατά στο χέρι η Κόρη 677, γνωστή ως «Κόρη με το Μήλο» (570-560 π.Χ.), το φρούτο που συνδέεται με τον έρωτα, το γάμο και τη γονιμότητα.

Το μήλο που συνδέεται με τον έρωτα, το γάμο και τη γονιμότητα από το Μουσείο Ακρόπολης

Επίσης και το κυδώνι, που οι αρχαίοι κατέτασσαν στην κατηγορία των μήλων και θεωρούσαν ως σύμβολο γονιμότητας, εξαιτίας των σπόρων του είναι εμπνευσμένο από αυτό που κρατά στο χέρι η Κόρη 680 (530-520 π.Χ. ). Αλλά και το περιστέρι που κρατά η Κόρη 269 (540 π.Χ.) στο δεξί της χέρι ως προσφορά στη θεά Αθηνά (γνωστή ως «Κόρη της Λυών», επειδή το αυθεντικό άνω μέρος του σώματος βρίσκεται στη Λυών της Γαλλίας) έχει γίνει διακοσμητικό. Όλες οι Κόρες εκτίθενται ως γνωστόν στην αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης.

Κεραμικό καμπανάκι από το Μουσείο Ακρόπολης

Υπάρχουν όμως και διακοσμητικές κεραμικές καμπανούλες και ρόδια με σχέδια εμπνευσμένα από αυτά που ήταν ζωγραφισμένα πάνω στα πήλινα σφονδύλια (βαρίδια αδραχτιού), που αφιέρωναν οι μελλόνυμφες στο ιερό της Νύμφης του Γάμου. Τα σφονδύλια χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ. και βρίσκονται στην αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ιησούς ως Καλός Ποιμένας, δακτυλίδι – Εύρημα σε ναυάγιο

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης σε Lego – Από την Αυστραλία με αγάπηΣΧΟΛΙΑ