• Πολιτισμός

    Ιταλία: Τα υπόγεια ύδατα εμποδίζουν την ανασκαφή στο πρώτο χιλιόμετρο της Αππίας Οδού

    • NewsRoom


    Απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν σήμερα Ιταλοί αρχαιολόγοι που επιχειρούν να φέρουν στο φως το πρώτο χιλιόμετρο της περίφημης Αππίας Οδού, του μεγαλύτερου δρόμου στην αρχαία Ρώμη, επειδή τα υπόγεια ύδατα καθιστούν αδύνατη την ανασκαφή σε μεγάλο βάθος.

    Ο Άππιος Κλαύδιος Καίκος ξεκίνησε τον 4ο αιώνα π.Χ. την κατασκευή της «βασίλισσας όλων των οδών» (regina viarum), η οποία συνέδεε τη Ρώμη με το Μπρίντιζι (αρχ. Βρινδήσιον) στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας, στρατηγικής σημασίας λιμάνι για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    Το «πρώτο χιλιόμετρο» της Αππίας Οδού εκτιμάται πως βρίσκεται περίπου οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, δίπλα στα αρχαία Λουτρά του Καρακάλλα. Ωστόσο, η πολύμηνη προσπάθεια των αρχαιολόγων να το φέρουν στο φως αναμένεται να εγκαταλειφθεί τις επόμενες ημέρες.

    Οι ανασκαφές έφθασαν σε βάθος έξι μέτρων αλλά «υπόγεια ύδατα μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους ο καθηγητής αρχαιολογίας Ρικάρντο Σαντάντζελι Βαλεντσάνι.

    Πάντως, η ανασκαφή δεν θεωρείται αποτυχημένη αφού έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα: μεταξύ αυτών ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα και ένα από τα παλαιότερα νομίσματα που κόπηκε στο παπικό νομισματοκοπείο (690-730 μ.Χ.).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Η μεγαλύτερη πλατεία της αρχαιότητας στη Μεγάλη Ελλάδα

    Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη: Επιστροφή στο μινωικό ανάκτορο των Αρχανών

    Αίγυπτος: Μούμιες με χρυσές γλώσσες ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

     



    ΣΧΟΛΙΑ