• Πολιτισμός

    Ημέρα Βιβλίου σήμερα και το υπουργείο Πολιτισμού την γιορτάζει με εκδόσεις

    Ημέρα Βιβλίου


    Με την έκδοση δύο ανθολογιών, που περιλαμβάνουν λογοτεχνικά κείμενα της τελευταίας δεκαετίας, τα οποία έχουν τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας γιορτάζει το υπουργείο Πολιτισμού τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

    Η πρώτη είναι αφιερωμένη στα διηγήματα και τις νουβέλες που απέσπασαν κρατικά βραβεία ενώ η δεύτερη, αντίστοιχα, στις ποιητικές συλλογές.

    Συνολικά παρουσιάζονται 14 βραβευμένοι συγγραφείς (με ένα διήγημα ή απόσπασμα από νουβέλα τους) και αντίστοιχα 20 βραβευμένοι ποιητές και ποιήτριες με πέντε ποιήματά τους.

    Οι δύο Ανθολογίες εκδίδονται με την εποπτεία της Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ και δίνουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα της συγγραφικής παραγωγής των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται μάλιστα να ταξιδέψουν και εκτός Ελλάδας μέσα από την μετάφραση του περιεχομένου τους. Συγκεκριμένα, η νεοελληνίστρια Μαρία Καρακάουζι από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο ετοιμάζει την ιταλική μετάφραση ενώ στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας προγραμματίζεται και η ρωσική μετάφραση. Ενδιαφέρον όμως έχουν δείξει και εκδοτικοί οίκοι για τη μετάφρασή τους στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Το ΥΠΠΟΑ για τις μεταφράσεις συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών.

    Η Ημέρα Βιβλίου, έχει ορισθεί από την UNESCO, γιατί η 23η Απριλίου συμπίπτει με την επέτειο θανάτου του Σέξπιρ και του Θερβάντες.

    Αναλυτικά στην Ανθολογία Ποίησης, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου περιλαμβάνει τους: Παντελής Μπουκάλας Ρήματα (εκδ. Άγρα), Γιώργος Μαρκόπουλος Κρυφός κυνηγός (εκδ. Κέδρος), Θοδωρής Ρακόπουλος Φαγιούμ (εκδ. Μανδραγόρας), Κατερίνα Αγγελάκη –Ρουκ Η ανορεξία της ύπαρξης (εκδ. Καστανιώτης), Θωμάς Ιωάννου Ιπποκράτους 15 (εκδ. Σαιξπηρικόν), Θωμάς Τσαλαπάτης Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ (εκδ. Εκάτη), Μάρκος Μέσκος Τα λύτρα (εκδ. Γαβριηλίδης), Χρήστος Αρμάντο Γκέζος Ανεκπλήρωτοι φόβοι (εκδ. Πολύτροπον), Γιώργος Κυπαρίσσης Τα τιμαλφή (εκδ. Μελάνι), Ελευθερία Κυρίτση Χειρόγραφη πόλη (εκδ. Μανδραγόρας), Ζέφη Δαράκη Η σπηλιά με τα βεγγαλικά (εκδ. Νεφέλη), Μαρία Φίλη Το πιο παράξενο απόκτημα των εντόμων (εκδ. Μελάνι), Δημήτρης Αγγελής Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου (εκδ. Πόλις), Σοφία Κολοτούρου Η Τρίτη γενιά (εκδ. Τυπωθήτω), Χρήστος Κολτσίδας Τα ορεινά (εκδ. Μελάνι), Χλόη Κουτσουμπέλη Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης (εκδ. Γαβριηλίδης), Σταμάτης Πολενάκης Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες (εκδ. Μικρή Άρκτος), Δανάη Σιώζου Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια (εκδ. Αντίποδες), Αγγελική Σιδηρά Silver Alert (εκδ. Κέδρος), Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη Η επιστροφή των νεκρών (εκδ. Πόλις).

    Ο Ηλίας Καφάογλου στην Ανθολογία Διηγήματος –Νουβέλας περιλαμβάνει τους: Παναγιώτης Κουσαθανάς Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό (εκδ. Ίνδικτος), Χρήστος Οικονόμου Κάτι θα γίνει, θα δεις (εκδ. Πόλις), Γιάννης Ευσταθιάδης Άνθρωποι από λέξεις (εκδ. Μελάνι), Έρση Σωτηροπούλου Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα (εκδ. Πατάκης), Γιάννης Παλαβός Αστείο (εκδ. Νεφέλη), Κώστας Μαυρουδής Η αθανασία των σκύλων (εκδ. Πόλις), Ανδρέας Μήτσου Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια (εκδ. Καστανιώτης), Χρίστος Κυθρεώτης Μια χαρά (εκδ. Πατάκης), Ηλίας Παπαμόσχος Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες (εκδ. Κίχλη), Βασιλεία Γεωργίου Η έκτη μέρα (εκδ. Γαβριηλίδης), Μαρία Κουγιουμτζή Όλα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα (εκδ. Καστανιώτης), Ούρσουλα Φώσκολου Το κήτος (εκδ. Κίχλη), Γιώργος Κυριακόπουλος Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας), Ελισάβετ Χρονοπούλου Ο έτερος εχθρός (εκδ. Πόλις).



    ΣΧΟΛΙΑ