• Πολιτισμός

    Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός: Με την Κατερίνα Νικολάου στις Σπέτσες

    Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός: Με την Κατερίνα Νικολάου στις Σπέτσες

    Κατερίνα Νικολάου (Κι-νήματα) στις Σπέτσες (πηγή ίνσταγκραμ @dimvsd)


    Η νεωτερικότητα συναντά την αισθητική: Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός στηρίζει την έκθεση KI-NHMATA που επιμελείται η Κατερίνα Νικολάου, στις Σπέτσες.

    Ειρήνη Βλαβιανού, Μαριάννα Ιγνατάκη, Αθηνά Ιωάννου, Ναταλία Μαντά, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νάνα Σαχίνη, Σοφία Στέβη Alexandra Roussopoulos, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

    Η έκθεση Κι-νήματα διοργανώνεται στο πλαίσιο της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οκτώ γυναίκες καλλιτέχνες σχεδιάζουν τη δική τους σημαία εμπνευσμένες από την προσωπική σημαία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Εξού και η σημασία της διεξαγωγής της ομαδικής έκθεσης στις Σπέτσες.

    Η Κατερίνα Νικολάου οργανώνει τη γυναικεία ματιά

    Αλλά η ιδιαιτερότητα αυτής της έκθεσης, σχετίζεται με την ηλικία των δημιουργών -όλοι νέοι. Με τη φρέσκια ματιά της νέας γενιάς πάνω στην Ιστορία. Και ιδιαιτέρως να εμπνευστούν και να σχεδιάζουν νέα σύμβολα για το κορυφαίο γεγονός, που βασίζονται στη σύγχρονη εμπειρία τους.

    Ορισμένες από τις δημιουργούς αποκτούν έτσι μεγαλύτερη δημοσιότητα. Όπως η κόρη του ποιητή και εκδότη Χάρη Βλαβιανού (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2019) Ειρήνη Βλαβιανού. Αν και έχει σχέση με το Art Works του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Άλλες, έχουν ήδη αξιοσημείωτη πορεία, όπως η Αθηνά Ιωάννου (Arch), η Σοφία Στέβη (Breeder) ή η Μαριάννα Ιγνατάκη (γκαλερί CAN Χριστίνα Ανδρουλιδάκη).

    Πώς βλέπουν λοιπόν την πορεία των γυναικών μέσα από την εξέλιξη του ελληνικού έθνους; Πώς αλλάζει ο τρόπος που αναλύεται η Ιστορία μέσα από τη γυναικεία (φεμινιστική;) ανάγνωση;

    Όταν η έκθεση κλείσει, οι σημαίες των νέων κοριτσιών θα παραμείνουν στο Μουσείο. Να διαλογίζονται με το παρελθόν ως γέφυρα με το παρόν. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διοργανωθεί στο δημοτικό σχολείο Σπετσών.

    Η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Νικολάου, κόρη του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Αντιπροέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, Λάμπη Νικολάου. Παραθερίζει στις Σπέτσες χρόνια τώρα εφόσον η οικογένειά της διατηρεί θερινή οικία στο νησί.

    Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός: Με την Κατερίνα Νικολάου στις Σπέτσες
    Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός: Με την Κατερίνα Νικολάου στις Σπέτσες

    Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός και μεγάλοι υποστηρικτές

    Την πρωτοβουλία της Κατερίνας Νικολάου στηρίζουν το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, η Ελένη Μαρτίνου-Κοροπούλη και το Παλαιοπωλείο Μαρτίνος, οι οικογένειες Σταφυλοπάτη της Byzantine Maritime Corporation και Αθανασόπουλου της Family UTECO ABEE.

    Το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός διευθύνει η Ιφιγένεια Μποτζάκη. Ιδρύθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821. Ως γνωστόν, ο εφοπλιστής Αντώνης Κομνηνός διαθέτει μεγάλη συλλογή φιλελληνικών αντικειμένων και έργων τέχνης. Ρολόγια, όπλα, κοσμήματα πλάι σε τοπία, πορτρέτα και ιστορικές σκηνές.

    Πληροφορίες

    Κι-νήματα

    Παραλία Αγίου Νικολάου | Διάρκεια 26.08.2021 – 26.09.2021

    Εγκαίνια: Παρασκευή 03.09.2021, 20:00
    Τοποθεσία εγκαινίων: Μουσείο Μπουμπουλίνας, Σπέτσες

    Επιμέλεια Έκθεσης: Κατερίνα Νικολάου
    Φορέας Οργάνωσης & Υπό την αιγίδα του Μουσείου Μπουμπουλίνας

    Υποστηρικτής Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα δέκα χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ