• City Stories

    Έλληνες κληρονόμοι: Ποιοι κυριαρχούν στη δημιουργική σκηνή της Νέας Υόρκης

    Αλεξία Μαυρολέων, www.tatler.com/gallery/new-york-socialites-sex-and-the-city)


    Οκτώ συνολικά νέοι, ωραίοι αλλά και δημιουργικοί κληρονόμοι μεγάλων οικογενειών, κυριαρχούν στην κοινωνική σκηνή της Νέας Υόρκης. Τουλάχιστον σύμφωνα με την πάντα εμπεριστατωμένη «βίβλο» για την υψηλή κοινωνία, το αγγλικό περιοδικό Tatler.

    Ανάμεσα σε οκτώ ηχηρά και ιστορικά για την Αμερική ονόματα, όπως Γκέτι (Isabel Getty), Μέλον (Araminta Mellon) και Σβίρνερ (Lucas Zwirner), ξεχωρίζουν και τρία που μαρτυρούν τους δεσμούς τους με τη μικρή αυτή, περιφερειακή χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου που ακούει στο όνομα Ελλάδα….

    Η Ολυμπία

    Η Ολυμπία της Ελλάδας (κόρη του τέως πρίγκιπα Παύλου), ή όπως παραμένει γνωστή στο εξωτερικό (πολύ πιο μεγαλοπρεπώς και εύηχα) Princess Maria-Olympia of Greece, υπερίπταται μεταξύ Λονδίνου και Μανχάταν (Upper East Side) όπου βρίσκονται οι δύο βασικές της κατοικίες.

    Η 24χρονη κρινένια παρουσία πολύ σπάνια όμως περνάει χρόνο στα πατρογονικά της σπίτια αφού συνεχώς την αποσπούν οι διάφορες κοινωνικές δεσμεύσεις της σε άλλα μέρη: Κυρίως δανείζει την ιδιαίτερη φιγούρα της (φινέτσα και σνομπισμός, με λίγο από το ύφος και την πόζα του κακού κοριτσιού), σε φωτογραφίσεις για τους προσφιλείς της οίκους μόδας Λουί Βουιτόν (Louis Vuitton) και για σχεδιαστές όπως Σακς Ποτς (Saks Potts).

    Πάντοτε όμως μοιάζει να απολαμβάνει τις στιγμές οικειότητας με τη μαμά της (πρωτοπόρο της κοινωνικής διεθνούς πλατφόρμας και per se γόνος μεγάλης οικογένειας) Μαρί Σαντάλ. Πολύ συχνά φωτογραφίζονται στην εντυπωσιακή κουζίνα τους πλάθοντας και ψήνοντας σπιτικό ψωμί. Τις οποίες φωτογραφίες βέβαια η Ολυμπία διαφημίζει ανελλιπώς για να θωπεύσει τους χιλιάδες ακόλουθούς της στον ανοιχτό λογαριασμό της στο ίνσταγκραμ -πώς αλλιώς να διατηρήσει τη φήμη του ινδάλματος;

    Ινσταγκραμ: @OLYMPIAGREECE

    Νικόλας Νιάρχος @apostcardfromthevolcano, www.tatler.com/gallery/new-york-socialites-sex-and-the-city

    Η δυναμική πένα του Νιάρχου

    Ελάχιστοι ακόμη γνωρίζουν το «διανοούμενο» πνεύμα της οικογένειας Νιάρχου, τον Νικόλα Νιάρχο (ξάδελφο της Ευγενίας και του Σταύρου), ο οποίος συχνά εμφανίζεται και ως αρθρογράφος του The New Yorker, του The Nation και του Tatler.

    Η γοητεία του νεαρού δημοσιογράφου ενισχύεται όταν συχνά πυκνά αποδεικνύει το περιπετειώδες πνεύμα του όταν καλύπτει τις αρχέγονες εμφύλιες διαμάχες στην Αφρική -θυμίζοντας κάτι ανάμεσα σε Τσάι στη Σαχάρα του Μπερτολούτσι και Ιντιάνα Τζόουνς.

    Πάντως η μελάνη του, με άπλετο στιλ, καλύπτει τις πιο επικίνδυνες και ανεξιχνίαστες αποστολές. Όταν συχνάζει στα μπαράκια της πόλης, κρατάει πάντα ένα στυλό στο χέρι. Άλλοτε πάλι ο 32χρονος κροίσος (του οποίου η οικογένεια έχει συμβάλει τα μέγιστα στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα) έχει βρεθεί στην Υεμένη αποδεικνύοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ανθρωπιστική φλέβα του.

    Ίνσταγκραμ: @APOSTCARDFROMTHEVOLCANO

    Η τολμηρή δημιουργός

    Η Αλεξία Μαυρολέων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την κοινωνία αιχμής στη Νέα Υόρκη σε ό,τι αφορά την παραγωγή νέων ιδιωμάτων στη σύγχρονη τέχνη. Η 24χρονη κόρη της μεγάλης ναυτιλιακής οικογένειας, δημιουργεί εγκαταστάσεις οι οποίες αντανακλούν τις προσωπικές εμπειρίες της και την επίγευση από την ελίτ νεοϋρκέζικη, κοινωνική σκηνή.

    Είτε πρόκειται για τα άνθη που μοιάζουν να ξεχύνονται μέσα από άγονα τούβλα, τα μπουκέτα που αναδύονται στο κενό ή όταν η ίδια ως περφόρμερ παριστάνει το στυλιζαρισμένο ανθοδοχείο, η Αλεξία φαίνεται να διαθέτει αρκετή κριτική σκέψη, αισθητική μεστότητα και εκφραστική σαφήνεια. Απολαμβάνει τα προνόμια αλλά μπορεί και να τα στηλιτέψει όταν και όσο χρειάζεται. Εξού και ο φιλότεχνος κόσμος την παραδέχεται ενώ οι ειδήμονες της σύγχρονης τέχνης όπως o Κένι Σάκτερ (Kenny Schachter) την αναγνωρίζουν και οι φίλοι της όπως η Εκατερίνα Μαλίσεβα (Ekaterina Malysheva), την επιζητούν. Όταν δεν βρίσκεται μέσα στο στούντιό της, παίρνει θέση δίπλα στην Ολυμπία στην πρώτη σειρά επιδείξεων στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης. Προ επιδημίας, εννοείται.

    Ίνσταγκραμ: @ALEXIAMAVROLLEON



    ΣΧΟΛΙΑ