Η διατήρηση των αρχαίων δίπλα στα κτήρια
Μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, όπως ήταν διαμορφωμένη στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα, 18 μικρά σπίτια συγκεκριμένα, στην Πλάκα συνθέτουν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που θα αρχίσει να παραδίδεται σταδιακά από τον ερχόμενο Μάιο.
Στην πραγματικότητα μάλιστα όλη εκείνη η εποχή θα αναβιώσει μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, που ως σήμερα ή παρουσιάζονταν ελλιπώς ή καθόλου.
Και όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο χώρο, «στα επόμενα δύο χρόνια το έργο θα αποδοθεί πλήρως στους Αθηναίους, οι οποίοι το δικαιούνται, καθώς αποτελεί μέρος της ιστορίας τους. Είμαι βέβαιη, ότι η λειτουργία του Μουσείου θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που θα ανανεώσει το ενδιαφέρον για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο».
Στο σύνολο περιλαμβάνεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, που είναι συνδεδεμένο με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ενώ ανάμεσα στα κτήρια ήταν και το σπίτι του ιερωμένου Νικόλαου Πλανά, που είναι από τους νεώτερους Αγίους της Εκκλησίας, καθώς και η οικία Δραγούμη που δεσπόζει στο συγκρότημα.
Στην γενικότερη ανάδειξη όμως περιλαμβάνεται και το Τζαμί Τζισταράκη, στο οποίο θα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου, από την ίδρυσή του, το 1918, με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από το σύνολο των Συλλογών του. Σε καθένα από τα άλλα κτήρια εξάλλου θα αναπτύσσεται ένα διαφορετικό εκθεσιακό θέμα.
Έτσι το λεγόμενο Κτήριο Κ θα ανοίξει την πύλη του με την φιλοξενία της πρώτης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου, αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το Κτήριο Γ1 θα φιλοξενεί έκθεση για την ταυτότητα των Ελλήνων, ενώ στο Γ2 θα παρουσιάζεται η ιστορία της Πλάκας και του οικοδομικού τετραγώνου που συγκροτεί το Μουσείο. Ακόμη, αφιερωμένο στην ψυχαγωγία των Αθηναίων της εποχής εκείνης θα είναι το Κτήριο Ε, στο οποίο θα παρουσιαστεί η μεγάλη συλλογή του Μουσείου από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών.
Ως προς το στάδιο της προετοιμασίας τους, να σημειωθεί ότι σ΄αυτά τα κτήρια έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προθηκών ενώ ως το τέλος του Φεβρουαρίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Στα τέλη του Ιανουαρίου εξάλλου ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του εσωτερικού της εκκλησούλας του του Αγίου Ελισσαίου.
Όσον αφορά την παρουσίαση των ψηφιακών εκθεμάτων η σχετική μελέτη αναμένεται να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για γνωμοδότηση. Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του Μουσείου στα δύο κτήρια διοίκησης, όπως έχει προβλεφθεί.
Κατά την αυτοψία μάλιστα στην οποία ήταν παρών και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης διαπιστώθηκε, ότι σε κάποια από τα κτήρια του συγκροτήματος είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρων, προκειμένου οι εκθεσιακοί χώροι να καταστούν περισσότερο προσβάσιμοι στα ΑμεΑ.
Να σημειωθεί ότι η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής είναι και ο φορέας χρηματοδότησης του έργου. Η αποκατάσταση των κτηρίων του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε οριστικά το 2018 με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013 και στη συνέχεια ως συνεχιζόμενο έργο εντάχθηκε, το 2015, η υλοποίηση της έκθεσης του Μουσείου. Και όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης πρόκειται για ένα συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.000.000 ευρώ.