• Πολιτισμός

    Η φύση και ο αρχιτέκτονας. Προς πώληση εμβληματική οικία του Φρανκ Λόιντ Ράιτ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόλυτα ενσωματωμένο στη φύση το σπίτι του Φρανκ Λόιντ Ράιτ δίπλα σε ένα ρυάκι

    Απόλυτα ενσωματωμένο στη φύση το σπίτι του Φρανκ Λόιντ Ράιτ δίπλα σε ένα ρυάκι


    Ένα σπίτι σε ημικυκλικό σχέδιο, απηχώντας το εμβληματικό μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης. Φτιαγμένο από ξύλο και κόκκινο σκυρόδεμα, δίπλα σ’ ένα ρυάκι και μέσα σε 14 στρέμματα δάσους. Με την υπογραφή Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Του μεγαλύτερου αμερικανού αρχιτέκτονα όλων των εποχών, όπως έχει επισήμως αναγνωσθεί. Ένα  σπίτι, μάλιστα, στο οποίο έμεινε και ο ίδιος ο Ράιτ, όταν επέβλεπε την εκτέλεση της ανέγερσης του μουσείου. Η τιμή του: στα 8 εκατομμύρια δολάρια.

    Η «Τιράνα», όπως ονομάζεται η οικία βρίσκεται στην πόλη Νιου Χέιναν του Κονέκτικατ και κτίσθηκε το 1955 για τους φίλους του Ράιτ, την Τζόις και τον Τζον Ρέιγουορντ. Με πάνω από 650 τ.μ. το σπίτι πήρε το όνομά του από  μία λέξη των Αυστραλών ιθαγενών για το «τρεχούμενο νερό», που αναφέρεται στο ρυάκι,  το βουητό του οποίου ακούγεται και στο εσωτερικό.

    Είναι, εξάλλου, ένα από τα τρία σπίτια του Ράιτ, συμπεριλαμβανομένου του αριστουργηματικού Fallingwater στην Πενσιλβάνια, που βρίσκονται κοντά σε καταρράκτη.

    Ένα με τη φύση

    Το εσωτερικό διαθέτει επένδυση από μαόνι Φιλιππίνων, που συμπληρώνει το δάπεδο από σκυρόδεμα σε κόκκινο χρώμα, το Cherokee Colorundum, σήμα κατατεθέν του Ράιτ. Το φυσικό φως μπαίνει άπλετο από τα μεγάλα παράθυρα και τα ανοίγματα, που βρίσκονται ολόγυρα στο οικοδόμημα, έτσι ώστε να αισθάνεται κανείς ότι η φύση εισχωρεί στο σπίτι. Ο αρχιτέκτονας όμως, σχεδίασε επίσης, τις ενσωματωμένες στο χώρο βιβλιοθήκες, τα έπιπλα, τις ντουλάπες κλπ.

    Εσωτερική άποψη κατοικίας
    Εσωτερική άποψη του σπιτιού με επένδυση από μαόνι Φιλιππίνων, κόκκινο δάπεδο και έπιπλα σχεδιασμένα επίσης από τον Ράιτ

     

    Το σπίτι διαθέτει επτά υπνοδωμάτια, έχει οκτώ μπάνια ενώ το καταφύγιο που είχε σχεδιαστεί στο υπόγειο, γιατί ήταν περίοδος ψυχρού πολέμου, έχει μετατραπεί σε κελάρι κρασιών. Επίσης όμως στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται μία κυκλική πισίνα, γήπεδο τένις, παιδότοπος, ξενώνα ενός δωματίου, θερμοκήπιο, και αχυρώνας.

    Αλλά και η γη γύρω από το σπίτι μετατράπηκε σε κήπους από τον Φρανκ Οκαμούρα, τον επί δεκαετίες επιμελητή της συλλογής μπονσάι στο Βοτανικό Κήπο του Μπρούκλιν και τον αρχιτέκτονα τοπίου Τσαρλς  Μίντελιρ.

    Εξωτερική κυρτή αυλή και κυκλική πισίνα
    Εξωτερική κυρτή αυλή και κυκλική πισίνα

    Το Γκούγκενχαϊμ

    Η απόσταση του σπιτιού μόλις 40 μίλια από την Νέα Υόρκη επέτρεπε την διαμονή του Ράιτ σ΄αυτό, για ένα διάστημα τουλάχιστον, που έπρεπε να μετακινείται διαρκώς για την κατασκευή του Μουσείου Solomon R. Guggenheim. Με την έμφαση στην κυκλικότητα, το «Τιράνα» φαίνεται να σχετίζεται με την σπειροειδή τσιμεντένια ράμπα του μουσείου, που θεωρείται ένα από τα πλέον εικονοκλαστικά έργα αρχιτεκτονικής στην πόλη.

    Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, το 1959 που ολοκληρώθηκε
    Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, το 1959 που ολοκληρώθηκε

     

    Ακόμη και το θερμοκήπιό του είχε χτιστεί, χρησιμοποιώντας μερικά από τα γυάλινα παράθυρα, που είχαν απομείνει από το έργο του Γκούγκενχαϊμ. Εν τέλει, αν και μικρό σε μέγεθος το σπίτι στο Νιου Χέιναν έγινε μια εξαιρετική εστία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στα μέσα του 20ού αιώνα.

    Κυκλικά παράθυρα που είχαν απομείνει από την κατασκευή του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ
    Τα κυκλικά παράθυρα που χρησιμοποιήθηκαν στο θερμοκήπιο είχαν απομείνει από την κατασκευή του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ

    Το εμβληματικό «Γυάλινο Σπίτι» του Φίλιπ Τζόνσον εξάλλου, βρίσκεται κοντά στην «Τιράνα» ενώ η πόλη διαθέτει έργα και των σημαντικών αρχιτεκτόνων Μαρσέλ Μπρόιερ και Έλιοτ Νόις.  Και οι δυο τους ήταν μέλη του «Harvard Five», μιας ομάδας αρχιτεκτόνων, που εγκαταστάθηκαν στο Νιου Χέιναν στη δεκαετία του 1940, μετά την αποφοίτησή τους από το διάσημο πανεπιστήμιο. Όπως και ο Ράιτ μάλιστα, έδωσαν έμφαση στην απλότητα, τη λειτουργικότητα και την ειλικρίνεια των υλικών.

    Το σπίτι στον ωκεανό

    Το «Τιράνα» είχε πουληθεί πρόσφατα, το 2018, για 4,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο πουλήθηκε για 22 εκατ. δολάρια το μοναδικό σπίτι του Ράιτ που ατενίζει τον ωκεανό. Και γι’ αυτό το λόγο ο διάσημος αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει το σπίτι, ώστε να μοιάζει με πλώρη πλοίου που σκίζει τη θάλασσα, ένα νεύμα στη χαρακτηριστική πρακτική του να ενσωματώνει τις κατασκευές στο φυσικό τους περιβάλλον. Και αυτό το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό γίνεται εφικτό χάρις στην εξαγωνική κάτοψη του τριγωνικού καθιστικού, επιτρέποντας την θέαση των κυμάτων που σκάζουν πάνω στους βράχους.

    Το σπίτι του Ράιτ στον ωκεανό
    Το σπίτι του Ράιτ στον ωκεανό

    Ο σχεδιασμός του οφείλεται στην πρόσκληση –πρόκληση της ιδιοκτήτριας Ντέλα Γουόκερ, που σε μία σύντομη επιστολή της στον Φρανκ Λόιντ Ράιτ το 1945 ζητώντας του να αναλάβει το έργο, έγραφε: «Είμαι μια γυναίκα που ζει μόνη. Επιθυμώ την προστασία από τον άνεμο και την ιδιωτικότητα από το δρόμο και ένα σπίτι τόσο ανθεκτικό όσο τα βράχια αλλά τόσο διάφανο και γοητευτικό όσο τα κύματα και λεπτό όσο η ακρογιαλιά. Είσαι ο μόνος άνθρωπος, που μπορεί να το κάνει αυτό. Θα με βοηθήσεις;».

    Διαβάστε επίσης

    Γεύση από Ρότσιλντ: Η πολυτέλεια έχει όνομα και πωλείται

    Γιώργος Οικονόμου: Η Συλλογή ανάμεσα στον ύπνο και το θάνατο


    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ