• Πολιτισμός

    Γυάλινα και χάλκινα αγγεία σε μία ασύλητη ταφή στα Νέα Στύρα

    Γυάλινα και χάλκινα αγγεία σε μία ασύλητη ταφή στα Νέα Στύρα

    Χάλκινος κάλαθος με τη λαβή του


    Γυάλινα αγγεία αλλά και χάλκινα, νομίσματα και κεραμική περιείχε ο κιβωτιόσχημος τάφος που ήρθε στο φως στα Νέα Στύρα της Καρύστου κατά τη διάρκεια των έργων, που γίνονται στην περιοχή για αποχέτευση και λύματα.

    Ο τάφος βρέθηκε σε βάθος μόνον 65 εκατοστών από το κατάστρωμα του δρόμου αλλά είχε διαταραχθεί από παλαιότερες εργασίες για την κατασκευή της σύγχρονης οδού. Είχε κατασκευαστεί από τον τοπικό, φαιόχρωμο σχιστόλιθο – διασώζονται οι μακριές πλάκες της μιας πλευράς και μέρος της καλυπτήριας. Οι πλάκες των υπολοίπων πλευρών, καθώς και τμήμα της καλυπτήριας, είχαν μετακινηθεί από παλαιότερες εκσκαφικές εργασίες.

    Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου ήταν 2.00μ. και στο εσωτερικό του υπήρχαν τρεις ταφές σε επάλληλα στρώματα και μία ανακομιδή, που συνοδεύονταν από πολύ ενδιαφέρονταν κτερίσματα, υψηλής αισθητικής, κυρίως τα γυάλινα αγγεία – μυροδοχεία και φιάλες – διαφόρων σχημάτων, ένα χάλκινο δισκάριο με διαμπερείς οπές περιμετρικά και έναν χάλκινο επίσης κάλαθο με ανάγλυφο σώμα και πλοχμοειδή λαβή, στις δύο απολήξεις της οποίας, είναι αναρτημένα δυο λεπτά χάλκινα φύλλα, που αποδίδουν με ρεαλισμό τα φύλλα του κισσού.

    Να σημειωθεί ότι αυτά τα ευρήματα του τάφου, έχουν μεταφερθεί στο Τμήμα Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας, προκειμένου να συντηρηθούν και να τεκμηριωθεί η χρονολόγηση τους. Καθώς μάλιστα τα πέντε υάλινα μυροδοχεία έχουν σωθεί ακέραια και αποτελούν μια ενότητα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ήδη προγραμματίζει την έκθεσή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου, όπου υπάρχει μια μικρή ενότητα από μυροδοχεία προερχόμενα από τη Ρωμαϊκή Νεκρόπολη της Καρύστου (θέση Ξάνεμο).

    Γυάλινα και χάλκινα αγγεία σε μία ασύλητη ταφή στα Νέα Στύρα
    Γυάλινα μυροδοχεία και φιάλη

    Όπως θεωρείται, τα ευρήματα αυτά, καθώς και εκείνα που προκύπτουν από την ανασκαφή, η οποία διενεργείται εντός του οικισμού των Νέων Στύρων, όπου έχει αποκαλυφθεί σημαντικότατο νεκροταφείο της Πρωτοκυκλαδικής Εποχής, επιβεβαιώνουν την διαχρονική κοινωνική – οικονομική – πολιτιστική και πολιτισμική παρουσία των Στύρων, σε άμεση συνάρτηση και σχέση με την Κάρυστο, με την οποία γειτνιάζουν, λόγω της κοντινής απόστασης μεταξύ τους.

    Άλλωστε, η εξόρυξη, η επεξεργασία και η εμπορία της Στυρίας λίθου (ή Καρυστίας λίθου, η αλλιώς του σιπολίνικου μαρμάρου) και στην νεότερη ιστορία των σχιστολιθικών πλακών από τα λατομεία των Στύρων και της Καρύστου, επρόκειτο να χαράξει κοινή πορεία και ιστορία, για τα Στύρα και για την Κάρυστο, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, της γης των Αβάντων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουρανία Εφραίμογλου: Η γυναίκα που έκανε την προσφορά στόχο ζωής

    Χρυσά νήματα για γναθοχειρουργική στο Βυζάντιο – Έρευνα Έλληνα ανθρωπολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ