• Πολιτισμός

  Έτσι θα γίνει η Αρχαία Κόρινθος – Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπλασης

  Πρόταση βελτίωσης επίσκεψης στην Αρχαία Κόρινθο


  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, αποκατάσταση και επανάχρηση νεότερων αξιόλογων κτιρίων εντός του οικισμού και του αρχαιολογικού χώρου, πωλητήριο, διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων, διαδρομές  για τη σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων.

  Αυτοί είναι οι στόχοι για την αναβάθμιση και βελτίωση της αρχαίας Κορίνθου,  στρατηγικό σχέδιο που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος επιβάλλει επεμβάσεις, που θα τον καταστήσουν πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες αλλά και θα τον ενοποιήσουν με τους άλλους αρχαιολογικούς πυρήνες της πόλης. Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «Η προστασία και η συνολική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου, μέσα από σύγχρονη και συνεκτική θεώρηση των μνημείων σε σύνδεση με το παρόν της πόλης, αποτελεί στρατηγική στόχευση του υπουργείου Πολιτισμού.

  Πρόταση βελτίωσης επίσκεψης στην Αρχαία Κόρινθο

  Το χρονοδιάγραμμα

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις 31 Ιουλίου, σε σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού με την συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, της Αμερικανικής Σχολής και του Δήμου «στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών -κτιριακές μελέτες, μελέτες προστασίας, ανάδειξης Νότιας Στοάς, Παλαιού Μουσείου και Αγωνοθετείου- ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου», όπως δήλωσε η κυρία Μενδώνη.

  Πρόταση βελτίωσης επίσκεψης στην Αρχαία Κόρινθο

  «Μέσα από την ιεράρχηση των μνημειακών πυρήνων», πρόσθεσε «την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, τη σύνδεση των διάσπαρτων μνημείων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά, επιδιώκουμε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και να δημιουργηθούν νέοι πόλοι πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός αυτού, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και της σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία».

  Το κτίριο που θα στεγάσει το πωλητήριο του ΟΔΑΠ

  Οι βασικοί άξονες

  Βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου είναι η διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου με την ενοποίηση αρχαιολογικού χώρου και οικισμού, η ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας του τόπου στη βάση μιας νέας φιλοσοφίας κινητικότητας, η αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου στο κέντρο του οικισμού.

  Τρισδιάσταση απεικόνιση του κτιρίου με το πωλητήριο του ΟΔΑΠ

  Οι πορείες εντός του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, που αφορούν κυρίως στην περιοχή πέριξ του Ναού του Απόλλωνα, στην αφετηρία του Σταδίου, στη διαδρομή των ΑμεΑ με είσοδο από την αρχαία οδό Λεχαίου συνιστούν τη βάση του στρατηγικού σχεδίου. Διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις για το σύνολο των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενιαίας στρατηγικής για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

  Τρισδιάσταση απεικόνιση του κτιρίου με το πωλητήριο του ΟΔΑΠ

  Προτείνονται, επίσης, η απελευθέρωση του σημερινού χώρου στάθμευσης στην είσοδο του κεντρικού αρχαιολογικού χώρου και η οριοθέτηση περιοχής σε διάταξη κερκίδων/αναβαθμών για την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών. Στόχος είναι, να αποτελέσει το σημείο αυτό οργανική συνέχεια των αρχαιολογικών χώρων, του Ωδείου και του Θεάτρου, του Λόφου Ξενία και του κεντρικού πεζόδρομου.

   Πολιτιστικός πόλος

  Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη: η ανάπλαση της εισόδου – εξόδου από την οδό Λεχαίου με ανάδειξη της μνημειακής της διάστασης, η δημιουργία αναβατορίου για πρόσβαση ΑμεΑ, η δημιουργία στάσης και πλατώματος σύνδεσης με την είσοδο στο Παλαιό Μουσείο, η αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης και η σύνδεσή του με το χώρο των Ρωμαϊκών λουτρών, η δημιουργία «Βόρειου Αρχαιολογικού Πάρκου» με το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο και την Αυλή της Λέρνας και σύνδεση με τα Λουτρά Αφροδίτης και του χαμάμ του Κιαμήλ Μπέη.

  Εναλλακτική διαδρομή επισκεπτών

  Στη συνολική ανάπλαση της περιοχής περιλαμβάνεται  και η δημιουργία νέου πολιτιστικού πόλου στο κτήριο του Σχολείου, το οποίο διατηρείται με πολιτιστική χρήση, διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος του και ενοποιείται με όμορο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου. Μέρος του κτηριακού συγκροτήματος του παλαιού Μουσείου προβλέπεται να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε προσωρινό εκθεσιακό χώρο για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες του Θεάτρου. Το «Επιγραφικόν»- κτίριο του συγκροτήματος- αποκαθίσταται και διαμορφώνεται σε πωλητήριο του ΟΔΑΠ.

  Άποψη Αρχαίας Κορίνθου

  Νέο Μουσείο

  Για τη Νότια Στοά, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αγοράς, είναι σε εξέλιξη αρχιτεκτονική μελέτη για τη συνολική προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του οικοδομικού συγκροτήματος. Για το Αγωνοθετείο -ένα από τα δωμάτια της Νότιας Στοάς- έχει εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή στεγάστρου για την προστασία του ψηφιδωτού και την πρόσβαση σε αυτό.

  Υφιστάμενη κατάσταση αρχαιολογικού χώρου

  Στο Λόφο Ξενία, χωροθετείται το νέου Αρχαιολογικό Μουσείο, με κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου Ξενία και την κατασκευή υπόσκαφου κτηρίου με μόνη ορατή παρέμβαση ένα μικρό δημοτικό περίπτερο/ αναψυκτήριο (μνήμη Ξενία) στη θέση του σημερινού.

  Η συγκεκριμένη χωροθέτηση βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου και σε γειτνίαση με την πόλη, εντάσσεται στο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών και έχει κομβική θέση για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και πολιτισμού. Παράλληλα, σε ανταπόδοση της παραχώρησης του Ξενία εκ μέρους του Δήμου, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη χωροθέτηση υπαίθριου θεάτρου σε χώρο οργανικά συνδεδεμένο με τον αρχαιολογικό.

  Διαβάστε επίσης

  Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης στη Μύκονο – Διάσημα ονόματα στην Eden Gallery

  Πολυτελή, μοναδικά και πανάκριβα – Μια δημοπρασία με τα εντυπωσιακότερα ρολόγια του κόσμου

  Ένας ύμνος στη θάλασσα – Έκθεση του Βασίλη Θεοχαράκη στην Ύδρα

     ΣΧΟΛΙΑ