• Bons Vivants

    Πολυτελή, μοναδικά και πανάκριβα – Μια δημοπρασία με τα εντυπωσιακότερα ρολόγια του κόσμου

    Ρολόι-λουλούδι του Τακάσι Μουρακάμι

    Ρολόι-λουλούδι του Τακάσι Μουρακάμι


    Σπάνια και πολυτελή ρολόγια με ιδιαίτερο σχεδιασμό, σπουδαίες υπογραφές και φυσικά σε υψηλές τιμές. Ανάμεσά τους το ρολόι-λουλούδι, σχεδιασμένο από τον διάσημο Ιάπωνα καλλιτέχνη Τακάσι Μουρακάμι, το αυθάδικο ρολόι με την μορφή του Αϊνστάιν από την εταιρία Louis Vuitton ή το ρολόι με καντράν από σιδηρούχο μετεωρίτη, έργο του κορυφαίου κατασκευαστή Ντενί Φλαζολέ.

    Στο σύνολό τους, 62 ρολόγια, μοναδικά ως έργα τέχνης ή/και πρωτοποριακής κατασκευής πρόκειται να προσφερθούν σε δημοπρασία τον Νοέμβριο στη Γενεύη, κεντρίζοντας ήδη το ενδιαφέρον των συλλεκτών ανά τον κόσμο.

    Πρόκειται για μία δημοπρασία επιπλέον, που πραγματοποιείται για καλό σκοπό, αφού στοχεύει στην υποστήριξη της έρευνας για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne και τις γενετικές ασθένειες.

    Υπό την αιγίδα έτσι, του πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό και ύστερα από πρωτοβουλία του Λουκ Πεταβίνο προέδρου της Ένωσης «Μονεγάσκος κατά των Μυοπαθειών», η δημοπρασία Only Watch θα διεξαχθεί από τον οίκο Christie’s, που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο για τέταρτη φορά.

    Ρολόι από σιδηρούχο μετεωρίτη
    Ρολόι από σιδηρούχο μετεωρίτη

    Να σημειωθεί, ότι το Only Watch, που πραγματοποιείται ανά διετία, δημιουργήθηκε το 2005 από τον Λουκ Πεταβίνο ύστερα από την τραυματική εμπειρία της οικογένειάς του από την συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία επηρέασε και τον γιο του Πολ. Ήδη εξάλλου, η συγκέντρωση κεφαλαίων για την εξέλιξη της έρευνας είναι σημαντική.

    Από τον Σεπτέμβριο εξάλλου, τα ρολόγια θα ξεκινήσουν μια παγκόσμια περιοδεία για αποκλειστική προεπισκόπηση πριν από τη δημοπρασία.

    Ένα πολύτιμο λουλούδι

    Το χαμογελαστό λουλούδι του Τακάσι Μουρακάμι για την εταιρεία Hublot είναι από τα πιο εντυπωσιακά της δημοπρασίας αλλά και από τα πιο ακριβά, καθώς εκτιμάται από 350.000 ως 400.000 ελβετικά φράγκα (από 365.000 ως 418.000 περίπου ευρώ).

    Το συγκεκριμένο μοντέλο MP-15 Takashi Murakami Tourbillon συνενώνει την εξαιρετική τεχνογνωσία της ελβετικής ωρολογοποιίας πολυτελείας με το παιχνιδιάρικο σύμπαν του καλλιτέχνη και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

    Ρολόι-λουλούδι του Τακάσι Μουρακάμι
    Ρολόι-λουλούδι του Τακάσι Μουρακάμι

    Με κεντρικό ιπτάμενο tourbillon χειροκίνητης περιέλιξης, με 444 πολύτιμους λίθους, πολύχρωμους δείκτες φωταύγειας, λουράκι από διαφανές καουτσούκ και κούμπωμα από ζαφείρι και τιτάνιο είναι ένα θαύμα σχεδιασμού.

    Όπως λένε εξάλλου οι κατασκευαστές, η ιδέα ήταν, να φανεί ότι το tourbillon – η καρδιά του ρολογιού που χτυπά – αντιπροσωπεύει την καρδιά του ατόμου που το αγοράζει στη δημοπρασία, προκειμένου για να βοηθήσει την έρευνα κατά της μυϊκής δυστροφίας Duchenne, καθώς και τις καρδιές εκείνων των παιδιών που πολεμούν την ασθένεια.

    Από τον Αϊνστάιν στην Κάθαρση

    Το πορτρέτο ενός «άτακτου» Αϊνστάιν από τη γνωστή φωτογραφία του, όπου βγάζει παιχνιδιάρικα τη γλώσσα έξω, σε μια απροσδόκητη στιγμή ευφροσύνης κυριαρχεί στο μοντέλο Tambour Einstein Automata της Louis Vuitton.

    Από ανοξείδωτο ατσάλι (η θήκη) και ανοξείδωτο χάλυβα (η κορώνα) έχει καντράν σμάλτου με χειροποίητα σχέδια από λευκό χρυσό 18 καρατίων ενώ ακόμη και τα μαλλιά του μεγάλου επιστήμονα, χαρακτηριστικά ακατάστατα, όπως γνωρίζουμε, αποδίδονται κι εδώ με ρεαλισμό …ξεφεύγοντας από την περιφέρεια του καντράν.

    Ο Αϊνστάιν σε ρολόι
    Ο Αϊνστάιν σε ρολόι

    Ο ρολόι εξάλλου, συμπληρώνεται από ε ένα μικρό κιβώτιο φύλαξης επίσης από την Louis Vuitton. Η τιμή εκτίμησης είναι από 340.000 ως 440.000 ελβετικά φράγκα.

    Το κασελάκι του ρολογιού του Αϊνστάιν
    Το κασελάκι του ρολογιού του Αϊνστάιν

    Ελληνική ονομασία έχει όμως, το ρολόι της εταιρίας Biver, το «Catharsis», καθώς σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, αντί να προσθέτει εμφανείς ιδιότητες, τις κρύβει. Έτσι, δεν υπάρχει ορατή ένδειξη του χρόνου.

    Η «Κάθαρση», ρολόι-έργο τέχνης
    Η «Κάθαρση», ρολόι-έργο τέχνης

    Όπως λένε οι κατασκευαστές η ιδέα ήταν να αντικαταστήσουν το ρολόι με ένα αληθινό έργο τέχνης. Κατόπιν αυτού ο ωροδείκτης τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του ρολογιού για να διατηρηθεί μια οπτική απεικόνιση της ώρας, που φαίνεται μέσα από το ζαφείρι.

    Στο καντράν του, μια ταραγμένη θάλασσα από ζαφείρια βρίσκεται στο κάτω μέρος ενώ στο πάνω ενώ το πάνω μέρος περιλαμβάνει ένα ηλιοβασίλεμα κι έναν έναστρο ουρανό από μετεωρίτη, ασημένιο οψιανό και οπάλιο.

    Πανέμορφο αλλά και εντελώς ασυνήθιστο εκτιμάται από 500.000 ως 700.000 ελβετικά φράγκα.

    Με υλικό από μετεωρίτη

    Μοναδικό στο είδος του και το σφυρήλατο ρολόι της εταιρείας De Bethune, με καντράν από γυαλισμένο μπλε μετεωρίτη που δημιουργήθηκε στο χωνευτήρι του σύμπαντος, με σίδηρο και χάλυβα Δαμασκού για την θήκη, με 35 ρουμπίνια καθώς και με μπλε ζαφείρι cabochon στο στέμμα.

    Δημιουργός του, ο Ντενί Φλαζολέ, συνιδρυτής της De Bethune επιδίωξε να ανακαλύψει εκ νέου τις προγονικές τεχνικές κατασκευής σιδήρου και χάλυβα. Έτσι, σφυρηλάτησε τα διάφορα μέρη του ρολογιού από μέταλλο, που κατασκευάστηκε στη δική του υψικάμινο.

    Ρολόι από σιδηρούχο μετεωρίτη
    Ρολόι από σιδηρούχο μετεωρίτη

    Μια διαδικασία που κράτησε αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ενώ και η έρευνα διήρκεσε πολλούς μήνες. Η ομάδα της De Bethune εξάλλου, δημιούργησε μια κίνηση tourbillon, που μπορεί κανείς να δει στο πίσω μέρος του ρολογιού.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για μια εντελώς ιδιαίτερη κατασκευή με λουράκι από δέρμα αλιγάτορα, επένδυση αλιγάτορα.

    Η εκτίμησή του κυμαίνεται μεταξύ 220.000 και 270.000 ελβετικών φράγκων.

    Ρολόι γενεθλίων

    Μια μαγική άποψη της υψηλής ωρολογοποιίας, που συνδυάζει μια παιχνιδιάρικη προβολή του χρόνου με τον Μίκυ Μάους και την δυνατότητα ηχογράφησης δίνει το ρολόι του εμβληματικού σχεδιαστή Ζεράλντ Τζεντά.

    Επονομαζόμενος ως ο «Πικάσο της ωρολογοποιίας» ο Τζεντά δεν είχε διστάσει στη διάρκεια της καριέρας του να συνδυάσει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων με ωρολογοποιία υψηλής ποιότητας, ειδικά από το 1984 και μετά, προωθώντας έτσι μία ριζοσπαστική, νέα κατεύθυνση στην ωρολογοποιία, ιδιότροπη και τολμηρή.

    Τώρα, υπό την ηγεσία του Michel Navas και του Enrico Barbasini και με πρωτοβουλία της La Fabrique du Temps Louis Vuitton, η ομάδα του Ζεράλντ Τζεντά γιορτάζει την 100η επέτειο της Disney, καθώς και την 50η επέτειο του πρώτου ρολογιού του μαέστρο με το όνομά του, το 1973, με έναν χαρούμενο Μίκυ Μάους στην εμβληματική οκταγωνική θήκη της φίρμας.

    Επετειακός Μίκυ Μάους
    Επετειακός Μίκυ Μάους

    Ο περιστρεφόμενος βραχίονας του Μίκυ, που δείχνει τα ανάδρομα λεπτά κατά μήκος μιας καμάρας που σημειώνεται από 0 έως 60 και η επιπλοκή του λεπτού επαναλήπτη που χτυπά την ακριβή ώρα είναι και τα δύο βασικά συστατικά στο DNA της μάρκας Gérald Genta.

    Κατασκευασμένο από λευκό χρυσό διαθέτει ένα κόκκινο ρουμπινί cabochon στο στέμμα περιέλιξης και ρύθμισης ώρας ενώ στο καντράν από σμάλτα ο Μίκυ κρατά ψηλά την τούρτα γενεθλίων.

    Χωρίς να λείπει και η υπογραφή του δημιουργού φυσικά.

    Η εκτίμησή του κυμαίνεται από 350.000 ως 500.000 ελβετικά φράγκα.

    Διάστημα και φινέτσα

    Εκτυφλωτικό και πολύχρωμο το ρολόι Astronomia Revolution 4th Dimension της JACOB & CO x CONCEPTO WATCH FACTORY, είναι το ακριβότερο κομμάτι της δημοπρασίας, καθώς εκτιμάται από 700.000 ως 750.000 ελβετικά φράγκα.

    Με θήκη από ροζ χρυσό, κορώνες από ζαφείρι και κρύσταλλο, με καντράν από δικτυωτό ροζ χρυσό και με πέτρες όπως τοπάζι, ζαφείρι και διάφορα είδη γρανατών σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

    Διαθέτει επίσης λουράκι σε μπλε χρώμα, από αλιγάτορα και πτυσσόμενη αγκράφα από ροζ χρυσό.

    Η «Επανάστατη της Αστρονομίας» είναι εξάλλου, το πρώτο ρολόι tourbillon τεσσάρων αξόνων στον κόσμο. Το καντράν του εξάλλου προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στην πίσω πλάκα της κίνησης, ένα μωσαϊκό από 35 σπάνιες, ημιδιαφανείς διακοσμητικές πέτρες.

    Η Επανάσταση της Αστρονομίας
    Η Επανάσταση της Αστρονομίας

    Τέλος ένα πραγματικό κόσμημα: Με την υπογραφή της Tiffany & Co, το κρεμαστό ρολόι «Πουλί στον βράχο» εκτιμάται από 350.000 ως 500.000 ελβετικά φράγκα. Από χρυσό κίτρινο και πλατίνα, μπριγιάν -461 στο καντράν- , ακουαμαρίνα και ζαφείρια αντλεί την έμπνευσή του από την αντίστοιχη καρφίτσα του οίκου, που είχε δημιουργηθεί το 1965.

    Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα, που θυμίζει παλιές εποχές, με φινέτσα όμως, διαχρονική και πολυτέλεια αδιαμφισβήτητη.

    Το κομψοτέχνημα της Tiffany
    Το κομψοτέχνημα της Tiffany

    Διαβάστε επίσης:

    Tiffany: «Άνθισε» η πρόσοψη της μπουτίκ στο Τόκιο

    Πώς η Fed έπληξε την αυτοκρατορία των Rolex

    Ένας ύμνος στη θάλασσα – Έκθεση του Βασίλη Θεοχαράκης την Ύδρα



    ΣΧΟΛΙΑ