• Πολιτισμός

    Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ζαν –Κλοντ Γιουνκέρ


    Έναν εξέχοντα Ευρωπαίο πολιτικό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου αλλά και καλό φίλο της Ελλάδας εξέλεξε ως Επίτιμο Μέλος της η Ακαδημία Αθηνών.

    Η εκλογή έγινε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών, της 22ας Ιουνίου και όπως αναφέρεται στην αναγγελία της αναγόρευσής του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τόσο το 2011-2012 όσο και το 2015, όταν με σθένος αντιστάθηκε στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να επανενταχθεί στο μέλλον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις σχετικές διαπραγματεύσεις».

    Επιπλέον «Εκδηλώνοντας εμπράκτως την υποστήριξή του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, συνέβαλε στη νομισματική και οικονομική σταθερότητά τους σε κρίσιμες περιόδους, καθώς και στη γενικότερη διασφάλιση της σταθερότητας του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος».

    Ο κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γεννήθηκε το 1954 στην πόλη Redange στο Λουξεμβούργο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, όπου απέκτησε το πτυχίο Master το 1979. Η ενασχόλησή του με την πολιτική άρχισε το 1974, όταν έγινε μέλος του Χριστιανοκοινωνικού Λαϊκού Κόμματος και έκτοτε χάραξε μία αξιοσημείωτη πορεία στο πεδίο της πολιτικής.

    Στην πατρίδα του το Λουξεμβούργο διετέλεσε Πρωθυπουργός επί 19 συνεχή έτη, από το 1995 έως το 2013, και Υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009. Υποστήριξε με θέρμη την ιδέα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την υιοθέτηση πολιτικών για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε συνέχεια του πολιτικού προσανατολισμού του, κατέλαβε ανώτατα αξιώματα σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 έως το 2019 και Πρόεδρος του Eurogroup, του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, από το 2005 έως το 2013.

    Στη διάρκεια της μακράς και πολυδιάστατης σταδιοδρομίας του διακρίθηκε για τις πολιτικές και διπλωματικές του δεξιότητες και αναδείχθηκε ως ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς και ένας από τους θεμελιωτές του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος του ευρώ.

    Ως Πρόεδρος του Eurogroup και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέβαλε στην επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων οικονομικής πολιτικής, ειδικότερα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009 και, μετέπειτα, της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης σε χώρες της Ευρωζώνης.

    Εκδηλώνοντας εμπράκτως την υποστήριξή του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, συνέβαλε στη νομισματική και οικονομική σταθερότητά τους σε κρίσιμες περιόδους, καθώς και στη γενικότερη διασφάλιση της σταθερότητας του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Επιπλέον, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τόσο το 2011-2012 όσο και το 2015, όταν με σθένος αντιστάθηκε στην άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να επανενταχθεί στο μέλλον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

    Το έργο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, καθώς έχει τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις από πολλές χώρες και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ από πολλά πανεπιστήμια.

    Διαβάστε ακόμα:

    40 χρόνια Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης

    Takis: Κόσμος σε Κίνηση 46 γλυπτά του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού στον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ

    Ρωσική πρωτοπορία: Οι κοσμικές εικόνες του Ιβάν Κλιούν στη Θεσσαλονίκη

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ