• Πολιτισμός

    Επιστροφή στο ναΐφ της ελληνικής ζωγραφικής με την έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη


    Την έκθεση “Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό” της ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη φιλοξενεί το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή στο πλαίσιο της ανάδειξης του ρόλου που διαδραμάτισε η ναΐφ τάση στη νεοελληνική ζωγραφική.

    Πήλινα πιάτα, γραγούδες (όπως ονομάζεται το κεσέ γιαουρτιού στη Λέσβο) καθώς και παλιά κεραμίδια αναλαμβάνουν το ρόλο του καμβά στα χέρια της ζωγράφου.

    Για την ακρίβεια, χρησιμοποιεί πήλινα παλαιότερων εποχών από διαφορετικές περιοχές όπως το Τσανάκκαλε της Μικράς Ασίας, τη Σάμο και την αγαπημένη της Λέσβο.

    Ένα λεσβιακό και τέσσερα πήλινα από τη Σάμο

    Από τη Μυτιλήνη ξεκίνησε την πορεία του ο διακεκριμένος ζωγράφος και πατέρας της Τάκης Ελευθεριάδης (αυτοδίδακτος καταρχήν και μετέπειτα μαθητής του περίφημου Γιώργου Γουναρόπουλου) από τον οποία φανερά έχει επηρεαστεί.

    Θεματολογικά επιστρέφει πάντα στα τοπία της Λέσβου, στις γυναίκες από την τουρκική Κιουτάχεια, στα αρχοντικά μέσα στη φύση και στα θαλασσινά τοπία μέσα από την οπτική μεγάλων μπαλκονιών που παρεμένουν ανοιχτά προς τον ορίζοντα.

    Η γάτα δεν θα φάει τα πουλιά

    Η Νίκη Ελευθεριάδη θεωρείται σημαντική εκπρόσωπος της ναΐφ ζωγραφικής στον ελληνικό χώρο με συχνές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι (όπου σπούδασε) και στο Άμστερνταμ.

    Έργα της φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο “Max Fourny” στο Παρίσι, στην Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης…

    Γυναίκα από την Κιουτάχεια

    Οι παιδικόμορφες κυρίες με τους μακριούς λαιμούς και τα ονειροπόλα μάτια που ατενίζουν το τοπίο, μοιάζουν να εξακοντίζονται έξω από το χρόνο, στο παιδικό φαντασιακό της ζωγράφου και στο συλλογικό ελληνικό θυμικό απέναντι στην αθωότητα του παρελθόντος.

    Πληροφορίες:

    Τα εγκαίνια της έκθεσης “Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό”  θα πραγματοποιηθούν αύριο Τρίτη 19 Νοεμβρίου (ώρα 18:00) στην Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή (Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα).

    Διάρκεια έκθεσης ως τις 19 Ιανουαρίου 2020.

    Ώρες λειτουργίας:

    Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-16.00 & 17:00-20:00

    Τετάρτη: 12:00-16:00

    Σάββατο: 11.00 – 15.00

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ