• Πολιτισμός

    Επίδαυρος: Εδώ κατοικούσε ο Ασκληπιός και γιάτρευε τους πιστούς του

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης στην Επίδαυρο


    Ο Ασκληπιός έφθασε στην Επίδαυρο πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν ως σήμερα οι αρχαιολόγοι. Και μάλιστα με την διπλή υπόσταση του ήρωα-θεού, της χθόνιας και ουράνιας θεότητας, ρίχνοντας βαθιές ρίζες στον τόπο, ο οποίος έμελλε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου.

    Την διαπίστωση κάνει ο καθηγητής κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, που πραγματοποιεί την ανασκαφή στην περιοχή της Θόλου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Εκεί όπου πέρυσι ανακαλύφθηκε ένα κτήριο της Αρχαϊκής εποχής (τέλη του 7ου ή αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα), το οποίο ήταν η αρχική χθόνια κατοικία του θεού, από την αρχή της παρουσίας του στην Επίδαυρο. Την ανασκαφή στην περιοχή της Θόλου του Ασκληπιείου είχε επισκεφθεί πρόσφατα και η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε ενημερωθεί για την συνέχιση της ανασκαφής από τον κ. Λαμπρινουδάκη, ο οποίος υπήρξε καθηγητής της στο Πανεπιστήμιο.

    Η εσοχή στο δάπεδο του υπογείου για την σκάλα καθόδου

    Το κτήριο το οποίο είχε μια πρωτόγνωρη, ως τώρα μορφή, στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική: Κάτω από το ισόγειο υπήρχε βαθύ υπόγειο λαξευμένο στο βράχο. Τα τοιχώματα του βράχου ήταν επενδεδυμένα με λίθινους τοίχους επιχρισμένους με βαθυκόκκινο κονίαμα. Το δάπεδο του υπογείου, ένα ισχυρότατο ψηφιδωτό από μικρά άσπρα βότσαλα, είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο ανάμεσα στα σπάνια δείγματα της εποχής του. Κι όσο για το ισόγειο,, που υψωνόταν με πλίνθινους τοίχους πάνω από το υπόγειο περιβαλλόταν από ξύλινη περίσταση πάνω σε λίθινες βάσεις.

    Με την εφετινή ανασκαφή, που έγινε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποκαλύφθηκε το πλήρες πλάτος του κτηρίου και ένα μεγάλο ακόμα μέρος του μήκους του. Το πλάτος στο εσωτερικό του υπογείου είναι 3.6 μ. και στο ισόγειο μαζί με την περίσταση φθάνει τα 8.2 μ.

    Το κτήριο έχει επομένως αποκαλυφθεί τώρα σε μήκος 10.2 μ., συνεχίζεται όμως προς τα δυτικά και εν μέρει (στη βόρεια πλευρά του) κάτω από τη Θόλο. Η συνέχεια της ανασκαφής αναμένεται να αποκαλύψει στη νότια πλευρά του το πλήρες μήκος του ή τουλάχιστον να προσθέσει και άλλα στοιχεία για τη μορφή και τη λειτουργία του σημαντικού αυτού αρχαϊκού κτιρίου. Ήδη τετράγωνη εσοχή που εντοπίσθηκε στο ψηφιδωτό δάπεδο ερμηνεύεται ως το ίχνος εγκατάστασης της σκάλας με την οποία κατέβαινε κανείς από το ισόγειο στο υπόγειο.

    Η Θόλος της Αρχαϊκής εποχής μπροστά στο περίτεχνο οικοδόμημα των κλασικών χρόνων

    Η πολύ πρώιμη χρονολογία, η ανεπτυγμένη για την εποχή τεχνική της κατασκευής, η θέση ουσιαστικά στον ίδιο ακριβώς τόπο που ανεγέρθηκε αργότερα η Θόλος, και το μνημειακό υπόγειο, το οποίο προφανώς είχε ανάλογη σημασία και λειτουργία με τους υπόγειους κυκλικούς διαδρόμους της Θόλου που το διαδέχθηκε, δείχνουν την εξαιρετική σημασία του κτιρίου για τη λατρεία του Ασκληπιού και την ιστορία της.

    Και την Κλασική εποχή το νεότερο και περίτεχνο οικοδόμημα της Θόλου, το οποίο κατασκευάστηκε στη συνέχεια αποτελούσε την κατοικία της χθόνιας υπόστασης του θεού, στο υπόγειο της οποίας τον συναντούσαν οι προσφορές των θνητών. Mε την εγκοίμηση, μέσα από τον Ύπνο, αδελφό του Θανάτου, γιάτρευε ο θεός τους ικέτες του με τη χθόνια δύναμή του, δηλαδή με την αναγεννητική δύναμη της γης. Το εγκοιμητήριο κατασκευάσθηκε χαρακτηριστικά δίπλα στη Θόλο. Αποδεικνύεται τώρα ότι υπήρξε από την αρχή της παρουσίας του θεού στην Επίδαυρο αυτή η χθόνια κατοικία του.

    Σημειώνεται ότι το ιερό στην ακμή του είχε να επιδείξει τον επιφανή ναό για τη λατρεία της ουράνιας υπόστασης του Ασκληπιού και άλλα σημαντικά οικοδομήματα συνδεδεμένα με τη λατρεία του. Όπως το μεγάλο εστιατόριο για τα τελετουργικά δείπνα, το στάδιο και το θέατρο, όπου εκτός από τη χρήση τους κατά τις εορτές γυμνάζονταν και ψυχαγωγούνταν οι ασθενείς, και τα λουτρά, επίσης για ιαματική χρήση. Όμως ο πυρήνας της λατρείας και της ιαματικής δύναμης του θεού ήταν η χθόνια υπόστασή του, η οποία εξ αρχής αποτυπώθηκε αρχιτεκτονικά στην Επίδαυρο με το κτίριο που τώρα ανασκάπτεται.

     

    Γραφική αποκατάσταση του κτηρίου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ