• Πολιτισμός

    Ένα ρολάκι στο πλάι του Μπαντέρας – Η Θεσσαλονίκη επί ποδός

    Αντόνιο Μπαντέρας Θεσσαλονίκη

    Αντόνιο Μπαντέρας


    Η Θεσσαλονίκη γίνεται Μαϊάμι, στον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής στη Μίκρα στήνεται τεράστιο πλατώ και το Δέλτα Αξιού μετατρέπεται σε έναν βαλτότοπο με αλιγάτορες!

    Άγνωστο πού θα βρεθούν αυτοί οι τελευταίοι, αφού στην περιοχή τα πιο άγρια ερπετά είναι οι σαύρες, αλλά αυτή είναι η μαγεία του κινηματογράφου. Η ικανότητά του να κατασκευάζει φανταστικές ιστορίες, πιστευτές όμως κατά το δυνατόν, αλλάζοντας τα πραγματικά δεδομένα. Τι και αν ο ωραίος Μπαντέρας θα είναι μεταμορφωμένος σε σκληρό -πλην ανανήψαντα- γκάνγκστερ, με τη Φλόριντα ως πεδίο δράσης του…

    Η πραγματικότητα είναι ότι θα μένει στο καλύτερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, θα κυκλοφορεί στους δρόμους της, ίσως να εμφανιστεί και σε κάποια μαγαζιά της, φέρνοντας ένα άρωμα Χόλυγουντ -έστω και Αλμοδόβαρ- σε μια ελληνική πόλη. Πραγματικότητα επίσης είναι ότι αυτή η ταινία, που θα αρχίσει να γυρίζεται από τις 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της αυτήν την περίοδο, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, που έχουν πληγεί από την πανδημία.

    Πρόκειται, άλλωστε, για ένα κομμάτι της παραγωγής της ταινίας, που αντιστοιχεί σε 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορεί να μην επενδυθούν όλα εγχωρίως σ΄ αυτό το δίμηνο που θα διαρκέσουν τα γυρίσματα, σίγουρα τα οφέλη όμως θα είναι μεγάλα. Αρκεί να σημειωθεί ότι για το «The Enforcer» θα εργαστούν 300 άτομα, ενώ θα απαιτηθούν και 1000 κομπάρσοι από την Θεσσαλονίκη, αν και όχι απαραίτητα Έλληνες, καθώς για τις ανάγκες της ταινίες απαιτούνται και άλλες φυλές, πλην των Ινδοευρωπαίων…

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, και όπως αναφέρεται επισήμως, το 80% των ανθρώπων που θα εργαστούν, με όποιο τρόπο, θα προέρχονται από την Ελλάδα. Εξάλλου, σε παραγωγές αυτού του βεληνεκούς εργάζονται καθημερινά πολλές ειδικότητες, όπως ηλεκτρολόγοι, επιπλοποιοί κ.ά.

    Αντόνιο Μπαντέρας
    Αντόνιο Μπαντέρας

    Η συνεργασία

    Αυτός ήταν και ο στόχος του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικών Μέσων και Επικοινωνίας), που προσπαθούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε ελκυστικό και ανταγωνιστικό χώρο παραγωγής ταινιών ως μία οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει πολλές, νέες θέσεις εργασίας. Αν μπορεί να επιτευχθεί, είναι ένα θέμα.

    Ήδη, όμως, από την Περιφέρεια ανακοινώνεται ότι η συγκεκριμένη παραγωγή μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για μια πολύ μεγαλύτερη, που συζητείται για το φθινόπωρο. Η απόκτηση τεχνογνωσίας είναι επί του παρόντος το πιο σημαντικό ζήτημα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι απαιτήσεις τέτοιων χολιγουντιανών παραγωγών και η αλήθεια είναι ότι όλοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Εξάλλου, όσον αφορά τα στούντιο, που όπως επίσης κατά καιρούς λέγεται, θα δημιουργηθούν στη Βόρειο Ελλάδα, τέτοια σαφής προοπτική ακόμη δεν υπάρχει.

    Η Κέιτ Μπόσγουορθ
    Η Κέιτ Μπόσγουορθ

    Χώροι και προσφορές

    Το «προξενιό» πάντως δεν ήταν εύκολο, καθώς οι συζητήσεις της Περιφέρειας με την εταιρεία παραγωγής Millenium Media Group που θα γυρίσει το «The Enforcer» είχαν αρχίσει από καιρό. Πρώτα επισκέφθηκαν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και εκπρόσωποι του ΕΚΟΜΕ την Αμερική, όπου γνώρισαν ανθρώπους της εταιρείας, ύστερα εκείνοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, για να δουν από κοντά χώρους της πόλης, ώστε να κρίνουν αν προσφέρονται για την παραγωγή τους ενώ χρειάστηκε να επιλυθούν και διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα.

    Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης με όλο το θαλάσσιο μέτωπο, η Καλαμαριά, η Βίλκα και άλλες περιοχές ακόμη έχουν περάσει επιτυχώς από το repérage που ήδη έχει γίνει από τον παραγωγό Ρόμπερτ Βαν Νόρντεν αλλά όχι, ο …Λευκός Πύργος δεν θα εμφανιστεί πουθενά. Μικρό το κακό για τους Θεσσαλονικείς, καθώς φρενίτιδα επικρατεί στην πόλη, ούτως ή άλλως. Γιατί οι προσφορές συνεργασίας για εξοπλισμό, κατασκευές, υποδομές, μεταφορές, τροφοδοσία, για τα πάντα δηλαδή, καλά κρατούν.

    Χωρίς να λείπουν και τα αιτήματα επωνύμων ατόμων της πόλης για μια συμμετοχή στα γυρίσματα, «βουβή» βεβαίως. Αρκεί, ότι μπορεί κάπου …στο βάθος να υπάρχει και ο Μπαντέρας, χωρίς να παραβλέπεται εξάλλου και η παρουσία της ελκυστικής Κέιτ Μπόσγουορθ.

    Αντόνιο Μπαντέρας
    Ο Αντόνιο Μπαντέρας με τη σύζυγό του στις Κάννες

    Η ταινία

    Η ταινία είναι ένα νουάρ θρίλερ σκηνοθετείται από τον πρωτοεμφανιζόμενο Αυστραλό Ρίτσαρντ Χιουζ, σε σενάριο του Γ. Πίτερ ΄Ιλιφ («Στην Κόψη του Κύματος», «Παιχνίδια Ολέθρου» κ.ά.). Στην ιστορία ο Αντόνιο Μπαντέρας υποδύεται έναν μπράβο (ή και εκτελεστή), όπως είναι και ο τίτλος του έργου, ο οποίος δουλεύει για χρόνια δίπλα σε μία επικίνδυνη γυναίκα του υποκόσμου, που υποδύεται η Κέιτ Μπόσγουορθ. Όταν όμως αντιληφθεί, ότι εκείνη έχει επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες, κυρίως στο πεδίο του ηλεκτρονικού sex trafficking αποφασίζει να αντιδράσει.

    Αφορμή είναι μία νεαρή κοπέλα, που έχει φύγει από το σπίτι της και κινδυνεύει να πέσει τα δίχτυα της σπείρας. Ο πρώην εκτελεστής θα μετατραπεί έτσι σε διώκτη της εγκληματικής οργάνωσης και των πρώην φίλων του προσπαθώντας να τους καταστρέψει. Ο Χοσέ Αντόνιο Ντομίνγκεθ Μπαντέρα, όπως είναι το πλήρες όνομα του διάσημου ηθοποιού, Ισπανός από την Μάλαγα, που έγινε αρχικά γνωστός από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, έχει ερμηνεύσει ως τώρα πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, κάνοντας μεγάλες επιτυχίες.

    Αρκεί να θυμηθεί κανείς το «Ντεσπεράντο», τη «Μάσκα του Ζορό», «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα»,  «Το δέρμα που κατοικώ», «Πόνος και Δόξα» και άλλες ενώ υπήρξε πριν μερικά χρόνια και ο τηλεοπτικός Πικάσο. Παλαιότερα ήταν παντρεμένος με την Μέλανι Γκρίφιθ, αλλά πλέον σύντροφός του είναι η δανέζα σύμβουλος επενδύσεων Νικόλ Κίμπελ. Σύμφωνα με την Millenium πάντως το φιλμ αναμένεται να είναι ανάμεσα στα project που θα διαθέσει προς πώληση στην επερχόμενη Αγορά του Φεστιβάλ των Καννών.

    Κέιτ Μπόσγουορθ
    Η Κέιτ Μπόσγουορθ

    Διαβάστε ακόμη:

    Αντόνιο Μπαντέρας: Έμαθε ότι έχει κορονοϊό ανήμερα των γενεθλίων του

    Τι σχέση έχουν ο Αντόνιο Μπαντέρας με την Αναστέζια του «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρί»;

    Μουσείο Μπενάκη: Το πρώτο 5G μουσείο στην Ελλάδα είναι εδώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ