• Πολιτισμός

    Ένα ντεφιλέ φουστανέλας στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Από την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών


    Λευκές φουστανέλες στροβιλίζονται στην πασαρέλα, η βασίλισσα Αμαλία φοράει τα χρυσοποίκιλτα καλά της, το λάτεξ κάνει ταίρι με τα μετάξια και τα σιρίτια, τα άρβυλα είναι για πάσα χρήση.

    Πώς θα είναι ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης…εκατό χρόνια από τώρα; Το Φεστιβάλ Αθηνών απαντά μέσω του σκηνοθέτη Παντελή Φλατσούση με ένα «Εθνικό ντεφιλέ»! Και ο Χώρος Δ της Πειραιώς 260 μεταμορφώνεται από 26 ως και 29 Ιουνίου σε πασαρέλα, με τους θεατές να καλούνται να παρακολουθήσουν μία διαφορετική επίδειξη μόδας, με θέμα την ιστορία της φουστανέλας και άλλων ιστορικών ενδυμάτων που συναντάμε κατά την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Επί σκηνής έτσι, το εθνικό μας ένδυμα, αλλά και η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας.

    Από την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

    Μια πρωτότυπη ιδέα με έναν «περιπαικτικό» τίτλο, που δεν μένουν όμως στην επιφάνεια. Γιατί τα «μοντέλα» της επίδειξης παρελαύνουν και αφηγούνται στιγμές από την ελληνική ιστορία, σε ένα κείμενο που συντίθεται από αυθεντικές πηγές, ιστορική έρευνα, απομνημονεύματα, τον Τύπο και την αλληλογραφία της εποχής.

    Μέσα από όλα αυτά ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης, που είναι υπεύθυνος και για τα κείμενα εκφράζει τα ερωτήματα της παράστασης σχετικά με όσα συνέβησαν 200 χρόνια πριν: Πόσο μας επηρεάζουν σήμερα κι αν οι ιστορικές αφηγήσεις είναι αδιάψευστα τεκμήρια, που μιλούν όντως για το παρελθόν ή μήπως λένε περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και τον κόσμο σήμερα, ή και πώς φανταζόμαστε το μέλλον…

    Ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης

    Εξάλλου το «Εθνικό ντεφιλέ» τοποθετείται στο 2121. Ένα μέλλον, όπου κατά τον Φλατσούση τα έθνη – κράτη δεν θα υφίστανται πλέον. Με άξονα λοιπόν την ιστορία του εθνικού ενδύματος και με αναστοχαστική διάθεση, η παράσταση αναρωτιέται, πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να συνθέσουν την ταυτότητά τους πέρα από τα έθνη και πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες κοινότητες, στην οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί μία καλύτερη συνύπαρξη. Ένα σχόλιο εν τέλει πάνω στην ταυτότητα και την ετερότητα.

    Η όλη παράσταση πάντως κινείται σε μία εορταστική ατμόσφαιρα, με έναν πολυσυλλεκτικό θίασο και με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή εκτέλεση από τον Jan Van de Engel.

    Γενικότερα εξάλλου ο 35χρονος Παντελής Φλατσούσης, που έχει εργασθεί και ως ηθοποιός, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, οι οποίες αναζητούν νέες φόρμες παρουσίασης θεατρικού ντοκιμαντέρ, όπως το site – specific «Κυψέλη – New Kids On the Block» στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019 και το NO FUTURE! με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης το 2018. Και άλλες όμως παραστάσεις έργων, όπως «Οι Στρατιώτες» του Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολντ Λεντς (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2020) και «Ιταλική Νύχτα» του ΄Εντεν φον Χόρβατ (Β’ Σκηνή Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, 2019) και τα δύο σε δική του μετάφραση, καθώς και το «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, 2018).

    Από την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

    Οι άλλοι συντελεστές στο «Εθνικό ντεφιλέ» είναι η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου (δραματουργία), ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης (σκηνικά – κοστούμια ), οι Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση (Βίντεο editing), η Ελίζα Αλεξανδροπούλου (σχεδιασμός φωτισμών ) και η Κατερίνα Κωνσταντινάκου (συνεργάτης στη δραματουργία).

    Info:
    Φεστιβάλ Αθηνών: Πειραιώς 260 – Χώρος Δ
    Παντελή Φλατσούση «Εθνικό ντεφιλέ»
    Ημέρες και ώρες: 26-27 Ιουνίου, 21:00 . 28-29 Ιουνίου, 22:00

    Από την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
    Από την παράσταση «Εθνικό ντεφιλέ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Χριστό στο Κάστρο: Αποκατάσταση στα εμβληματικά μνημεία του Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο

    Η παράδοση σε ένα έπιπλο αιώνων: Κασέλες στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

    Λίνα Μενδώνη: Η πραγματική εικόνα της Ακρόπολης και τα fake news (φωτογραφίες, βίντεο)

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ