• Πολιτισμός

    Εδώ γεννήθηκε ο Τζέιμς Μποντ – Δημοπρασία πολυτελούς διαμονής στο σπίτι του Ίαν Φλέμινγκ

    Σων Κόνερι και Ούρσουλα Άντρες σε σκηνή της ταινίας «Dr. No» στη Τζαμάικα

    Σων Κόνερι και Ούρσουλα Άντρες σε σκηνή της ταινίας «Dr. No» στη Τζαμάικα


    Ποιος θέλει να νιώσει για λίγο Τζέιμς Μποντ; Ή ακόμα καλύτερα ο δημιουργός του; Πόσο μάλλον αν αυτό προϋποθέτει ένα ταξίδι στην Τζαμάικα!

    Όσοι πιστοί λάτρεις λοιπόν του Ίαν Φλέμινγκ μπορούν να πάρουν μέρος στη δημοπρασία, που διοργανώνεται για τα εξήντα χρόνια από την πρώτη ταινία του Τζέιμς Μποντ, που γυρίστηκε βεβαίως στη Τζαμάικα και δεν ήταν άλλη από το «Dr. No».

    Πέντε διανυκτερεύσεις στο ησυχαστήριο του Ίαν Φλέμινγκ μπορεί να κοστίσουν από 36.000 ως 60.000 ευρώ (μπορεί και περισσότερο, διότι δημοπρασία είναι αυτή) αλλά και μόνο, που θα καθίσει κανείς στο γραφειάκι του συγγραφέα σε μια γωνιά του τεράστιου σπιτιού αξίζει για να αισθανθεί ως… διάδοχός του.

    Πέρα απ’ αυτό όμως η γνωστή πλέον ως βίλα Φλέμινγκ είναι το στολίδι του στέμματος της περιοχής, όχι μόνον διαφυλάσσοντας την ιστορία του πρώην ιδιοκτήτη της, αλλά αποτελώντας παράλληλα έναν πολυτελή και ιδιαίτερο χώρο. Στη δημοπρασία που θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο όλα αυτά θα μετρήσουν.

    Το σπίτι του Ίαν Φλέμινγκ στη Τζαμάικα
    Το σπίτι του Ίαν Φλέμινγκ στη Τζαμάικα

    Ο Ίαν Φλέμινγκ (1908-1964) έφθασε για πρώτη φορά στη Τζαμάικα το 1942 για μια αγγλοαμερικανική σύνοδο κορυφής, ενώ εργαζόταν ως αξιωματικός πληροφοριών του Βρετανικού Ναυτικού.

    Το σπίτι του Ίαν Φλέμινγκ στη Τζαμάικα
    Το σπίτι του Ίαν Φλέμινγκ στη Τζαμάικα

    Ερωτεύθηκε το εξωτικό νησί, πόσο διαφορετικό από το Λονδίνο άλλωστε, και τότε αποφάσισε, ότι μια μέρα θα επέστρεφε εκεί, όχι πλέον ως επισκέπτης αλλά ως μόνιμος κάτοικος. Τέσσερα χρόνια αργότερα και καθώς ο πόλεμος είχε λήξει, ο Φλέμινγκ έκανε το όνειρό του πραγματικότητα: Αγόρασε 15 στρέμματα μιας πρώην πίστας αγώνων στη βόρεια ακτή της Τζαμάικα.

    Και εκεί, σε ένα ακρωτήρι με θέα μια ιδιωτική παραλία, έχτισε το «Golden Eye», το σπίτι του στην Καραϊβική, όπου θα έγραφε και τα 14 βιβλία του Τζέιμς Μποντ.

    Το σπίτι του Ίαν Φλέμινγκ στη Τζαμάικα
    Το σπίτι του Ίαν Φλέμινγκ στη Τζαμάικα

    Η τροπική φύση

    Η ιδιωτική βίλα είναι κρυμμένη μέσα στην καταπράσινη φύση, πίσω από ψηλά δέντρα και έχει τη δική της ιδιωτική παραλία, κήπους και γήπεδα τένις. Διαθέτει επίσης πισίνα, υπαίθριο μπαρ και αίθουσα πολυμέσων.

    Μπανιέρα σε τροπικό κήπο
    Μπανιέρα σε τροπικό κήπο

    Πρόκειται για μία όαση με τρία υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα σουίτα, ενώ καθένα τους έχει το δικό του μεγάλο, τροπικό κήπο με μπανιέρα (!) αλλά και ντους κήπου. Υπάρχουν όμως και δύο αυτόνομες εξοχικές κατοικίες με όλα τα σχετικά.

    Γωνιά του σπιτιού
    Γωνιά του σπιτιού

    Σύμφωνα με τους Christie’s η βίλα Φλέμινγκ μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά ως και δέκα άτομα, που θα έχουν στη διάθεσή τους μία ομάδα φροντίδας, που περιλαμβάνει  δύο μπάτλερ, οικονόμους και έναν σεφ, ο οποίος θα μαγειρεύει τοπικές σπεσιαλιτέ.

    Ο Ίαν Φλέμινγκ στο γραφείο του με τη γραφομηχανή
    Ο Ίαν Φλέμινγκ στο γραφείο του με τη γραφομηχανή

    Ο τυχερός εξάλλου, που θα πλειοδοτήσει, θα λάβει ένα αντίγραφο του σεναρίου  του «Dr. No», γραμμένο από τον σεναριογράφο Μπέρκλεϊ Μάδερ (ψευδώνυμο του Αντισυνταγματάρχη Τζάσπερ Γουέστον – Ντέιβις, που λόγω της ιδιότητάς του δεν μπορούσε να υπογράψει),  σχολιασμένο από τον ίδιο.

    Στις παροχές περιλαμβάνονται επίσης όλα τα θαλάσσια σπορ, τα φωτισμένα γήπεδα τένις και για νυχτερινό παιχνίδι ενώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ρυθμίσει μαθήματα γιόγκα, συνεδρίες γυμναστικής, εξορμήσεις για ψάρεμα με τους ντόπιους ψαράδες και ό,τι άλλο προσφέρει αυτό το νησί των λεγομένων Μεγάλων Αντιλλών της Καραϊβικής.

    Γωνιά του σπιτιού
    Γωνιά του σπιτιού

    Η γέννηση ενός κατασκόπου

    Το πρώτο μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ με τις περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ ήταν το «Καζινό Ρουαγιάλ», που κυκλοφόρησε το 1953 ενώ ο «Dr. No» το 1962.

    Ο Φλέμινγκ είχε υποστεί ήδη μία καρδιακή προσβολή και ως το 1964, όταν ήρθε η μοιραία, τα βιβλία με τον διάσημο ήρωά του είχαν πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

    Ο Ίαν Φλέμινγκ και η γυναίκα του στη Τζαμάικα
    Ο Ίαν Φλέμινγκ και η γυναίκα του στη Τζαμάικα

    Αλλά και το όνομα του Τζέιμς Μποντ, «το πληκτικότερο όνομα του κόσμου», όπως έλεγε ο Φλέμινγκ, στην Τζαμάικα γεννήθηκε, από τον πραγματικό Τζέιμς Μποντ, που ήταν ένας σοβαρός ορνιθολόγος.

    Σημαντική όμως ήταν και η περίοδος, που γράφονταν αυτά τα βιβλία, με τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ Δύσης και Ανατολής, τη Γερμανία χωρισμένη στα δύο, την κρίση της Κούβας, τον πόλεμο της Κορέας, τις δοκιμές νέων όπλων μαζικής καταστροφής. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα οι ιστορίες κατασκόπων και διπλών πρακτόρων δεν ήταν μόνον φανταστικές αλλά και αληθινές.

    Ο Ίαν Φλέμινγκ άλλωστε, έχοντας χρηματίσει στην Αντικατασκοπεία του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και έχοντας αναδειχθεί για τις διοικητικές του ικανότητες και τις επαφές με τις άλλες μυστικές υπηρεσίες της χώρας, διέθετε την απαραίτητη γνώση για το χειρισμό τέτοιων θεμάτων. Κάτι στο οποίο συνέβαλε και η προϋπηρεσία του ως δημοσιογράφου.

    Ίαν Φλέμινγκ και Σων Κόνερι στα γυρίσματα της ταινίας «Dr. No»
    Ίαν Φλέμινγκ και Σων Κόνερι στα γυρίσματα της ταινίας «Dr. No»

    Εκεί λοιπόν στο «Golden Eye» της Τζαμάικα γεννήθηκε ο 007. Ο εγγλέζος τζέντλεμαν με γνώσεις και ικανότητες που κατατρόπωναν κάθε αντίπαλο και γοήτευαν κάθε γυναίκα που βρισκόταν στο διάβα του, που χειριζόταν με την ίδια ευκολία ένα αεροπλάνο, ένα υποβρύχιο ή ένα μπαστούνι του γκολφ, που αγαπούσε τη καλή ζωή, τα γρήγορα αυτοκίνητα, τα πονταρίσματα στη ρουλέτα  και φυσικά έπινε κοκτέιλ βότκα μαρτίνι «shaken not stirred».

    Όσο για τον Σων Κόννερι, που τον ερμήνευσε αρχικά, ήταν μία επιλογή,  που έγινε ύστερα από μεγάλη αναζήτηση. Και η πιο επιτυχημένη όπως αποδείχθηκε, με τον εξαιρετικό ηθοποιό να ενσαρκώνει τον ήρωα του Φλέμινγκ μοναδικά.

    Ο Σων Κόνερι στην ταινία «Dr. No»
    Ο Σων Κόνερι στην ταινία «Dr. No»

    Φιλανθρωπικός ο σκοπός

    Σ΄αυτό το σπίτι ο Ίαν Φλέμινγκ έζησε με την γυναίκα του Αν, με την οποία διατηρούσε παράνομη σχέση τουλάχιστον από το 1939, καθώς εκείνη ήταν παντρεμένη με έναν λόρδο. Μετά τον θάνατό του το σπίτι αγοράστηκε από τον διάσημο τζαμαϊκανό μουσικό Μπομπ Μάρλεϊ, ο οποίος στη συνέχεια το πούλησε στον ιδρυτή της Island Records, Κρις Μπλάκγουελ.

    Ο Μπλάκγουελ, ιδιοκτήτης και σήμερα της βίλας Φλέμινγκ είναι αυτός, που έχει κάνει την παραχώρηση για την διαμονή πέντε διανυκτερεύσεων στη δημοπρασία. Ο ίδιος άλλωστε έχει συμφωνήσει να δωρίσει το σύνολο των εσόδων από την πώληση στο Ίδρυμα Κινηματογράφου Νέων της Σκωτίας, ενώ ο οίκος Christie’s θα δωρίσει ολόκληρο το ασφάλιστρο του αγοραστή, μείον τυχόν έξοδα της πώλησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταθμός Βενιζέλος Θεσσαλονίκη: Ανασκαφές τέλος, προχωρεί η κατασκευή

    Σπίτια με ονοματεπώνυμο – Ποιοι έζησαν σ΄αυτά, πώς είναι σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ