• Πολιτισμός

    Διακόσια χρόνια Επανάστασης μείον ένα: Η έκθεση στα Σφαγεία της Ύδρας

    Κωστής Βελώνης


    «Αν το 1821 σηματοδοτεί για την Ελλάδα τις απαρχές της νεωτερικότητας και την ένταξή της στη ροή και τις αντιφάσεις του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού…», εξ ου και οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, το «199» τι μπορεί να σημαίνει;

    Για το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, που θέτει το ερώτημα, η απάντηση αναζητείται στην έκθεση του Κωστή Βελώνη, που θα παρουσιαστεί στα Σφαγεία της Ύδρας από τις 27 Ιουνίου έως και την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται για την παρουσίαση δέκα νεκρικών προσωπείων αγωνιστών του 1821, τα οποία προέρχονται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

    Εκεί όπου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, τα γύψινα εκμαγεία των προσώπων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του Νικηταρά και του Μακρυγιάννη, όλα από γλύπτες της εποχής, όπως ο Ιωάννης Κόσσος και ο Λάζαρος Σώχος. Με το «199» διερευνώνται η σύγχρονη σημασία της καλλιτεχνικής αναπαράστασης και της εννοιολόγησης, οι αλληγορίες και η μνήμη των σωμάτων, τα ερωτήματα, αλλά και η συναισθηματική αναστάτωση που προκαλεί ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

    Μια διαφορετική πρόσληψη του Επαναστατικού Αγώνα και της επετείου, με τον καλλιτέχνη να μιλάει για «το φάντασμα που πλανάται πάνω από την επαναστατημένη Ελλάδα, που ξεκινάει, θαρρείς, από το Ποντικονήσι της Κέρκυρας, το οποίο αποτελεί σχεδόν πρότυπο για τον πίνακα του 1880 του Arnold Böcklin, Die Toteninsel».

    Σφαγεία Ύδρας

    Και, όπως προσθέτει ο ίδιος, «Η διάσημη απεικόνιση της νησίδας στη δύση του ηλίου συνεισφέρει σε αυτήν την ιδιότυπη μηχανή του χρόνου, ταξιδεύοντας στην άνυδρη Ύδρα και μεταφέροντας μια πυκνή βλάστηση στα Σφαγεία. Αυτή η προσωρινή στάθμευση συνενώνει αντίθετες έννοιες, όπως το απροσπέλαστο και το προσβάσιμο, το απέραντο και το πεπερασμένο, το φθαρτό και το άφθαρτο, τιμώντας τα φαντάσματα που γυρεύουν τη νέα τους θέση».

    Διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Κωστής Βελώνης, με σπουδές σε πολιτισμικές και ανθρωπιστικές επιστήμες στο London Consortium και Καλές Τέχνες στο Paris VIII University, έχει εκθέσει έργα του, εκτός από την Ελλάδα (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μπιενάλε Αθήνας, Μπιενάλε Θεσσαλονίκης κ.ά.), στην Ρώμη, την Βιέννη, το Αμβούργο, τις Βρυξέλλες, το Τόκιο, την Μελβούρνη και αλλού.

    Να σημειωθεί πάντως, ότι ο αρχικός προγραμματισμός του ΔΕΣΤΕ για τα Σφαγεία της Ύδρα αφορούσε εφέτος στο νέο πρότζεκτ του Τζεφ Κουνς, κάτι που, λόγω της πανδημίας, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί.

    Info

    Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας
    Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-13:00 και19:00-22:00. Τρίτη Κλειστά



    ΣΧΟΛΙΑ