• Πολιτισμός

    Δάδες και μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων ταξιδεύουν με στιλ Louis Vuitton

    Ο Πιέτρο Μπεκάρι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton, ο Μπερνάρ Αρνό πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH και ο Τόνι Ενστανγκέ, πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024

    Ο Πιέτρο Μπεκάρι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton, ο Μπερνάρ Αρνό πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH και ο Τόνι Ενστανγκέ, πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024


    Συνδέοντας την επωνυμία της με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι τον Ιούλιο-Αύγουστο η Louis Vuitton δημιουργεί και τα μπαούλα, που θα φιλοξενήσουν τις δάδες αλλά και τα μετάλλια, τα οποία  θα απονεμηθούν στους νικητές των διαφόρων αγωνισμάτων.

    Ειδική άλλωστε, είναι η γαλλική φίρμα ειδών πολυτελείας στην κατασκευή ειδών ταξιδιού, αφού από τα περίφημα μπαούλα της ξεκίνησε πριν από 170 χρόνια η πορεία της προς τη διεθνή αναγνώριση και την τεράστια εμπορική επιτυχία.

    Έτσι η συμμετοχή της στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζεται με πολλούς τρόπους και όπως δηλώνει ο Πιέτρο Μπεκάρο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Για άλλη μια φορά, η νίκη ταξιδεύει με Louis Vuitton, γιατί αυτά τα μπαούλα εμπεριέχουν την αριστεία, τη δημιουργικότητα και το θάρρος, αξίες που μοιραζόμαστε με τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου».

    Το μπαούλο με την δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων
    Το μπαούλο με την δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων

    Τα μπαούλα πρόκειται να παρουσιαστούν επίσημα απόψε το βράδυ στα ιστορικά εργαστήρια της Vuitton και στο σπίτι της ιδρυτικής οικογένειας στο Ανιέρ- συρ –Σεν, λίγο έξω από το Παρίσι.

    Όπως σημειώνεται από την εταιρεία έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν και να εκθέτουν τις δάδες, και καθένα από αυτά είναι εξοπλισμένο με κυκλικές υποδοχές στη βάση ενώ το κάλυμμα συγκρατεί με ασφάλεια τα μεταλλικά αντικείμενα, που δημιούργησε ο γάλλος βιομηχανικός σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ.

    Τα μπαούλα        

    Το πρώτο από τα μπαούλα θα παρουσιαστεί σε κοινή θέα στις 8 Μαΐου, όταν η Ολυμπιακή δάδα θα ξεκινά το ταξίδι της από τη Μασσαλία προς το Παρίσι, τον απόλυτο προορισμό της από τις 14 Ιουλίου. Τον Αύγουστο εξάλλου, η Παραολυμπιακή δάδα θα επιβιβαστεί από το Στόουκ Μάντεβιλ του Ηνωμένου Βασιλείου, το χωριό, όπου το 1948 διοργανώθηκε για πρώτη φορά διαγωνισμός για αθλητές με αναπηρικό αμαξίδιο. Συνολικά έτσι, οι δύο δάδες, πρόκειται να περάσουν από τα χέρια περισσότερων από 11.000 λαμπαδηδρόμων.

    Η δάδα του Λεανέρ, που έχει ήδη παρουσιαστεί, έχει το χρώμα της σαμπάνιας, με κυρτό, συμμετρικό σχήμα και στις δύο πλευρές της ενώ στο κάτω μέρος αποτυπώνεται ένα κυματιστό μοτίβο νερού ως αναφορά στον Σηκουάνα.

    Το μπαούλο που φιλοξενεί 468 μετάλλια σε ειδικά συρτάρια
    Το μπαούλο που φιλοξενεί 468 μετάλλια σε ειδικά συρτάρια

    Εξωτερικά τα μπαούλα για τις δάδες φέρουν τον χαρακτηριστικό καμβά του Vuitton σε καρό σχέδιο Damier, το οποίο χρονολογείται από το 1888, ενώ έχουν ορειχάλκινες γωνίες και κλείστρα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι φτιαγμένοι από  μαύρο δέρμα για να αποφευχθούν πιθανές γρατσουνιές στην επιφάνεια της δάδας και για να δημιουργείται ένα εντυπωσιακό σκηνικό όταν ανοίγει το μπαούλο, ενώ το αρθρωτό καπάκι φέρει το ανάγλυφο λογότυπο «Paris 2024».

    Το μπαούλο για τα μετάλλια εξάλλου, διαθέτει ένα κεντρικό τμήμα και δύο αρθρωτά «φτερά», που ανοίγουν για να αποκαλύψουν συρτάρια ειδικά σχεδιασμένα για να χωρούν 468 μετάλλια, τα οποία σχεδιάστηκαν από τον οίκο κοσμημάτων Chaumet. Ειδικό σύστημα από μαγνήτες μάλιστα, εμπεριέχεται στα συρτάρια ώστε τα μετάλλια συγκρατούνται με ασφάλεια στη θέση τους, κατά τη μεταφορά. Όσο για τις λαβές των συρταριών είναι κατασκευασμένες από μαύρο ματ δέρμα.

    Τεχνίτες και αθλητές

    «Πρόκειται για ένα έργο, που καταδεικνύει πώς ο γαλλικός όμιλος εκφράζει για άλλη μια φορά πλήρως τον ρόλο του ως δημιουργικού συνεργάτη των επερχόμενων αγώνων», όπως δηλώνει ο Αντουάν Αρνό, γιος του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό και αντιπρόεδρος της εταιρείας. Προσθέτοντας, ότι «Η προστασία του συμβόλου του Ολυμπισμού – της δάδας – και των ονείρων των μεγαλύτερων αθλητών – των μεταλλίων – απαιτούσε την τεχνογνωσία εξαιρετικών τεχνιτών».

    Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε, η μητρική εταιρεία της Vuitton, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, που είναι κορυφαίος συνεργάτης της παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης εφηύρε το νέο σλόγκαν «Artisans of All Victories» (Τεχνίτες όλων των Νικών), που συνδέει την τεχνογνωσία των τεχνιτών και των αθλητών και την κοινή τους επιδίωξη για απόδοση και επιτυχία.

    Οι τεχνίτες της Louis Vuitton επί το έργον
    Οι τεχνίτες της Louis Vuitton επί το έργον

    Η Vuitton έχει δημιουργήσει μπαούλα για τρόπαια από το 1988,  προσφέροντας τις σχεδιαστικές της ικανότητες σε πολλά από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα του κόσμου, όπως το America’s Cup, το Australian Open, το Ballon d’Or, το Davis Cup, το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, το Grand Prix de Monaco, το Πρωτάθλημα NBA, το Roland Garros και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι.

    Αρκετοί μεγάλοι οίκοι, που ανήκουν στην LVMH θα παίξουν μάλιστα, ιδιαίτερο ρόλο κατά τη διάρκεια των Αγώνων, με τον Μπερλούτι να ντύνει τις γαλλικές ομάδες από την κορυφή ως τα νύχια για τις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου και τις 28 Αυγούστου, αντίστοιχα. Συμμετέχουν επίσης, οι οίκοι Chaumet, Dior, Sephora και το τμήμα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών Moët Hennessy.

    Διαβάστε επίσης:

    Κοσμοσυρροή στο Μουσείο Μπενάκη στις 25 Μαρτίου – Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

    Πολύτιμα αρχαία ελληνικά αγγεία σε δημοπρασία – Γερμανός ο συλλέκτης

    Αρχαία Μεσσήνη: Αναβάθμιση της εξυπηρέτηση των επισκεπτών

     



    ΣΧΟΛΙΑ