• Πολιτισμός

    Χορηγία της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία

    O χώρος της αρχαίας Ολυμπίας


    Πώς ήταν τα μνημεία της αρχαίας Ολυμπίας στην αρχαιότητα;

    Την απάντηση μόνον οι επιστήμονες γνώριζαν ως τώρα, όμως χάρη σε μία ψηφιακή εφαρμογή της MICROSOFT, θα μπορούν να μάθουν και οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της.

    Πρόκειται για μία χορηγία της MICROSOFT προς το ελληνικό Δημόσιο, χάρη στην οποία, και μέσω τρισδιάστατων παραστάσεων, τα μνημεία της αρχαίας Ολυμπίας, θα γίνονται «ορατά» για όλους τους επισκέπτες.

    Αντικείμενο της ίδιας χορηγίας είναι και η υλοποίηση διαδικτυακής ιστοσελίδας του υπουργείου Πολιτισμού, που θα καθιστά διαθέσιμη παγκοσμίως την εμπειρία της εικονικής περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

    Την ευθύνη, εξάλλου, της συλλογής των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και στα εκθέματα του μουσείου, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην ψηφιακή εφαρμογή, θα έχει ειδική επιτροπή, η οποία συγκροτείται άμεσα, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

    O χώρος της αρχαίας Ολυμπίας

    Η χορηγία της MICROSOFT έγινε αποδεκτή ομόφωνα χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και, όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, «πέρα από την προβολή του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει και στην προβολή των αξιών, της αρμονίας και της ειρήνης, που συνδέονται άρρηκτα με το Ιερό της Ολυμπίας, ως τόπου τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Η ανάδειξη και η προβολή των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί, εξάλλου, προτεραιότητα του ΥΠΠΟ.

    Σημειώνεται ότι η «Πολιτιστική Χορηγία» είναι θεσμός της ελληνικής πολιτείας, που έχει εφαρμοστεί με νόμο του 2007 και αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του πολιτισμού από πόρους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα, κατέχοντας πρωτεύουσα σημασία, ιδιαίτερα στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.



    ΣΧΟΛΙΑ